Задължителното гласуване – само един морален дълг

Отпадането на санкциите при негласуване не изненадало никого
24 фев 2017 08:30,
15
Задължителното гласуване – само един морален дълг
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Решението на Конституциониия съд да отмени санкциите при негласуване не е изненадало никого. Това заяви бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров пред Bulgaria ON AIR.

"Санкцията, която беше предвидена, влиза в противоречие с конституционния текст, че избирателното право е основно право в Конституцията. Задължителното гласуване се превърна само в морален дълг", обясни той.

Още по темата

Проф. Пламен Киров добави, че член 3 за задължителното гласуване трябва да бъде променен. Остава задължението за участие в изборите, но няма да последва никаква санкция, ако български гражданин не отиде да гласува, стана ясно още от думите му.

Бившият конституционен съдия коментира и казуса с машинното гласуване. Той е убеден, че има фирми, които могат да произведат необходимите машини. Проф. Киров обаче е скептичен, че  за кратък срок машини могат да бъдат осигурени във всички секции в България и чужбина.

Проблемът произтече от глупаво решение на депутатите, че от 2017 г. гражданите трябва да могат да гласуват и по двата начина, сподели гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Проф. Киров посочи, че в малките населени места хората не са виждали банкомат, а сега трябва да гласуват на активен екран. Той е на мнение, че изборният процес се усложнява с машинното гласуване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
Помнещ преди 7 години
Хм! Някога на съобщенията за нещо си пишеха накрая: "Присъствието на всички желаещи е задължително!"
9
1
 
0
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Тия депутати изглежда не знаят конституцията или системно пробват да я нарушават на принципа "ако мине".
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не може да ме задължи да гласувам на кой да дам правото да ме краде през следващите 3-4 години, щом правото ми да не искам никой да ме краде няма да бъде взето под внимание. И без това платените фенове на 3-те големи партии ходят под строй да гласуват за тях и малките нямат шанс, не желая да давам едни 11 лв за субсидия на някоя малка партия, която после ще отваря бузки пред някоя от 3-те.
7
1
 
2
 
! Отговори
Терминал2 преди 7 години
Мъртвите души решават съдбата ни! Браво, евалата, честито!!!
6
1
 
1
 
! Отговори
АлекоКонстантиновски преди 7 години
Дойде време "да гасим лампите"."Мъртвите души" пак ще "решават" всичко.До като няма линч в МС,НС и ПРОКУРАТУРАТА, няма как да се оттървем от "вечните" избранници,подсолени с "нови" имена.Днес без санкции за не гласуване,Утре без санкции за линчуване!
5
5
 
1
 
! Отговори
гербист-столичан преди 7 години
Нека да гласуваме за Реаклните решения, за видимите резултати, защото ние имаме воля.Успех.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задължителното гласуване само един морален дълг.за какъв "морален" дълг имат очи да говорят тия 240 разбойника - представители на новата буржоазия, най-нагло и безочливо ограбила труда и построеното от хората ?!безскруполни , долни мошеници!
3
3
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Оставаше и да има за кой да се гласува!
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е нали 2,5млн чалгаджия гласуваха за това.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задължителното гласуване и де факто е морален дълг. На никой не му пука какво пише в някаква си хартия.