Костов съветва: Вън от борда и в еврозоната!

Според икономисти обаче еврото ще ни превърне във втора Гърция
Обновена: 28 фев 2017 14:05 | 28 фев 2017 11:00,
241
Костов съветва: Вън от борда и в еврозоната!
Снимка: архив Булфото

Бившият премиер Иван Костов смята, че България трябва да излезе от валутния борд, който може естествено да прелее в членство на България в еврозоната.

Но дори и да не се обърне към еврото, страната трябва да скъса с валутния борд, категоричен е някогашният министър-председател.

Според него паричният съвет е временна мярка, която спира БНБ да води цялостна монетарна политика.

Още по темата

"При гарантиране на БНБ на условията, които са валидни за централните банки на страните членки на ЕС. Изключително важно е БНБ да е с развързани ръце да провежда монетарната политика на държавата", каза още Костов, цитиран от БНР.

Според него БНБ трябва да може да извършва по своя преценка левови емисии и да изпълнява функциите на банково кредитиране.

"Да си възстанови банката естествените функции. В противен случай България е принудена с букаи на краката да се опитва да настига водещите европейски страни от гледна точка на монетарната си система", коментира още той.

Костов смята, че валутният борд не е задължително обвързан с въвеждането на еврото.

"Ако намаляват шансовете на България да влезе в еврозоната, България задължително трябва да излезе от валутния борд. Ако ще се разпада еврозоната, пак трябва да излезе, защото страната трябва да разполага със своите суверенни права да имитира собствената си валута, съобразно собствената си преценка", каза експремиерът.

Според някои анализи обаче, ако влезе в еврозоната, България може да последва съдбата на Гърция.

Икономистът и преподавател в УНСС Митко Хитов смята, че голяма част от проблемите, свързани със задлъжнялостта на отделните държави членки, може да се обясни с приемането на еврото.

"Икономиките работят с различна ефективност, имат различна структура и различна способност да създават добавена стойност. Когато една икономика не действа толкова ефективно, колкото действа германската например, тогава вътре в нея се натрупват дисбаланси", обясни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според Хитов трупането на дългове се превръща в единствения вариант за поддържане на баланс от южните държави.

Той смята, че българската икономика е много по-ниско ефективна от гледна точка на функциониране спрямо ядрото на еврозоната.

"Това означава, че дисбалансите в икономиката на страната непрекъсното ще се разширяват, ако България не разполага с механизъм, с който да ги тушира. По този начин България рано или късно ще стигне до ситуацията на Гърция", допълни той.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
4
 
19
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До Един българин 138 Ами както изградихме социализма за 45г. така изградихме и капитализма за 27г. Какво ти е чудно ? Лош човешки материял. Крадци и мошеници.И много , много ***.
121
6
 
7
 
! Отговори
D5 преди 7 години
Donyakude e prav, obache.
120
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-голямата гнида, управлявала България в последните 100 години. На бесилото!
119
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бих се обърнал с господин но не и в този случай. Иване нали беше обиден. Иване ако имаш съвест ще си влезеш сам в затвора. Иване по добре не давай съвети че миналия път видяхме.
118
20
 
9
 
! Отговори
Помня преди 7 години
До ined 135 Костов имал два провала..... Абе ти луд ли си ?Само с икономически лостове този човек тласно България напред с 6.5 % ръст на БВП , и я извади от блатото на Виденов.Как може да си торкова неграмотен или си просто мерзавец? Още никой не е направил за държавата повече от държавника Костов.Борисов не може да му сипе водица на малешката.
117
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОЙ ДОЛАРЪТ НЯМА НИКАКВО ЗЛАТНО ПОКРИТИЕ, ВИЕ ТУК ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ.В МОМЕНТА КОГАТО БЪДЕ ОТМЕНЕН ВАЛУТНИЯТ БОРД, КУРСЪТ НА ЛЕВА ЩЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯ ВСЕКИ ДЕН И ВЕДНАГА ЩЕ СКОЧИ НА 3 ЛВ ЗА ЕВРО КОЛКОТО МУ Е РЕАЛНИЯ КУРС.ТАКА КРЕДИТНИТЕ МИЛИОНЕРИ ЩЕ СИ НАМАЛЯТ ДЪЛГА НАПОЛОВИНА, А МОЖЕ И ПОВЕЧЕ.
116
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БНБ не можа да опази парите на вложителите от КТБ, та ще води политика. Пак ще докарат лева до инфлация, която ще докара всички световни мошеници от Изток и Запад, да "спасяват" спестяванията на народа.
115
3
 
12
 
! Отговори
bez преди 7 години
Za zatvora ste drugarju Kostov.
114
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Костов за смъртна присъда, продаде и раздаде държавата, сега много филосоства пак.
113
2
 
9
 
! Отговори
светло бъдеще преди 7 години
Нали се обещават високи заплати и пенсии да ама 1 хляб едно евро 1 евро десет лева.
112
6
 
12
 
! Отговори
ined преди 7 години
Костов разчита на късата памет на избирателите които да са забравили двата му провала като финансов министър и като премиер и изпълзя пак от дупката си да дава съвети със съмнителна стойност.
111
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 108 Пешо. Стамболов ни натресе Фердинанд,за това нещо какво наказание се заслужава ?А за убийствата ,арестите ,изтезанията,отвличания на жени и момичета и превръщането им в метреси на великия вожд,за какъвто се имал Стамболов.Едно от малкото добри неща които е направил Фердинанд ,е да изрита Стамболов от управлението на държавата.
110
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно - БНБ ще имитира българска валута за новите обещания на партиите. 300 лева пенсия със 150 лева имитация на левове от БНБ.
109
4
 
8
 
! Отговори
историк преди 7 години
Ами тези дето се пишат на умни май имат потенциал за себе си .Истинските политици правят нещо за народа си .ЕС е провал ,зле измислен в период на промени не отчитащ ,че глобализма има и обратна страна .Емиграцията съсипа европейските нации .Изтока,защото го изпразниха,а запада щото го пренаселиха .Светът е пред империалистическа война и който го отрича просто не е запознат с историята. Бъдещето е пак на някакъв вид комунизъм иначе ислями
108
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имитира валута? Емитир! Ограмототе се
107
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Политика" пак да крадат от обезценката на лева. 70% инфлация, пирамиди, обещаващи 120 %, комисионни за купуване на евро и долари с левове. Това иска Костов, защото това го доведе на власт.
106
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 97 историк Димитров и Живков са мислили за народа!Какво са мислили ?Имат ли умствен и морален капацитет да измислят нещо , наистина добро за народа?
105
2
 
9
 
! Отговори
Социолог преди 7 години
Валутния борд го въведе Софиянски ,Гаргамел само обра каймака на компенсаторките.Всички до един са хора на ДС и БКП.Предлагам да си внесем депутати от Япония и Германия защо не?
104
5
 
9
 
! Отговори
Историк до циник преди 7 години
Утре съм на зъболекър . Друго не мога да ти угодя.А за комунистите съм прав .Това дето стана 89 г е предателство към цял народ ,който насила беше изселен в чужбина.Излъган и изселен .За да станем пазар на запада ,да имаме избори след избори и да се бамбалосва в медиите. Да,запада е велик свят ,но Българиясе доближи до него само в социалистически условия и то с помощта на СССР.Виждаме сега колко ни помагат на запад -пазар и емиграция. Това не може да издържи още 10 г . Костов се ослушва ,но това
103
3
 
3
 
! Отговори
Ставри преди 7 години
Абе знаете ли колго милиони се навъртат о морето от курса евро-лев.В Сланчака едно евро се разменя за 1,69 лв.