Герджиков след месец на власт: Не можем да направим чудеса!

Премиерът коментира изборите, машинното гласуване, еврозоната...
Обновена: 1 мар 2017 15:06 | 1 мар 2017 14:07, Веселина Йорданова
91
Герджиков след месец на власт: Не можем да направим чудеса!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

За два месеца и половина управление служебното правителство не може да направи чудеса, даде да се разбере премиерът проф. Огнян Герджиков, който отчете днес месец работа на кабинета си.

Още по темата

С уговорката, че не отива задачата на служебен кабинет да е да намира "всичките безобразия, които са се вършили в годините назад, защото започват от прехода", той коментира, че има развитие и за това е допринесло всяко правителство. Като пример Герджиков даде 1997 година, когато средната заплата била 7-8 долара, а днес е над 1000 лева.

"И мен не ми харесва да сочат България с пръст като корумпирана, не сме най-корумпираната държава, като бедна и изоставена страна, но ние работим и ще работим доколкото имаме възможност за преодоляване на това", подчерта той.

И макар нагласата на правителството да е да работи кратко време, не било изключено след изборите да не може да бъде съставен кабинет своевременно, което по думите му не е добре за никого.

"Ще изпълняваме докрай своите задължения, освен ако президентът Радев не реши да назначи нов служебен кабинет", коментира шеговито Герджиков.

Със съставянето на нов кабинет той обвърза и номинацията за български еврокомисар. До изборите правителството няма да предлага такъв, но ще номинира кандидат, ако след тях не се състави редовен кабинет. Герджиков напомни, че страната ни е без еврокомисар от началото на годината, когато Кристалина Георгиева се върна в Световната банка.

По отношение на машинното гласуване той заяви, че правителството му е било поставено пред свършен факт.

"За краткото време, с което разполагаме, не можахме да осъществим обществена поръчка с положителен резултат", коментира премиерът, след като преди дни стана ясно, че единственият подал оферта в ЦИК кандидат не отговаря на условията.

Герджиков посочи, че за да бъдат касирани едни избори, трябва да се установи, че българските граждани не са могли да упражнят правото си на глас и изборите не са били проведени честно. Премиерът не вижда пречка гласуването да се осъществи с хартиени бюлетини както досега.

Все пак той посочи, че няма да се изненада, ако резултатите бъдат атакувани и напомни, че органът, който се произнася по тези въпроси, е Конституционният съд.

Герджиков обяви, че има амбицията за влизане на страната ни в предверието на еврозоната ЕRM 2 по време на мандата на служебния кабинет. Той уточни, че има хора, натоварени да работят по въпроса, но с днешна дата не може да гарантира, че времето ще стигне.

По думите му България отговаря на три от четирите критерия за това, но въпросът е "политически с европейски измерения".

Премиерът отрече кабинетът му да дава предизборно великденски добавки на пенсионерите. Според него би било престъпление към хората, ако това не се случи при добрите финансови резулатати, които има.

"Това е традиция през последните тодини и ако не бяхме направили това, щяхме да бъдем веднага обвинени, че сме немощно правителство, което не съумява да направи макар и малкото, което дължим на най-бедната прослойка от българското население – пенсионерите", заяви той.

На обвиненията за реваншизъм пък Герджиков отговори с пример - че служебният кабинет на Стефан Софиянски е сменил от раз всички областни управители, "а ние все пак оставихме 7-8".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ИЗБОРИ НЕ МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ.ДО СЕГА САМО УВОЛНЯВАТЕ - ПРОПРАВЯТЕ ПЪТ НА ***, НО МОЖЕ ДА Е НАПРАЗНО
5
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АЗ ИСКАМ ГЕРДЖИКОВ ЗА ПРЕМИЕР !
4
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Агент на ДС... нищо не очкаваме от теб, мишле...
3
3
 
10
 
! Отговори
ГЕРДЖИ преди 7 години
То малко ли чудеса направихте
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герджиков ти много добре знаеш кой са крали от държавата и от народа Кое му е трудного тогава ?
1
3
 
24
 
! Отговори
Циник преди 7 години
А Герджиков ще разследва ли принц Кирил , и Милен Велчев, и Царя, и Ники Василев....и себе си? Или по-скоро не?