По пътя на Македония: С ДПС – новите националисти в България

Според Института "Иван Хаджийски" БСП и ГЕРБ нямат план за след изборите
1 мар 2017 18:00,
110
По пътя на Македония: С ДПС – новите националисти в България
Снимка: архив Булфото

С ДПС и ДОСТ на своя територия България може да последва примера на съседна Македония – с двете й албански партии.

Това предупреждение се чете в редовния анализ на Института "Иван Хаджийски". В дискусиите по него са участвали проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов и Пламен Владимиров.

България става Македония? ДПС стават националисти?, е един от акцентите в документа.

Според анализаторите ДПС е изправено пред предизвикателството да доказва своя монопол в етнонационалните среди. Коалицията на ДОСТ с НПСД пък била ясен сигнал, че тече мобилизация на средите, които са близки до Ердоганова Турция.

"В този смисъл въпросът не може да се свежда до проценти на едни избори, а има далеч по-сложни и тревожни измерения, за които българското общество сякаш още не си дава сметка. А примерът е съвсем близък: с двете "албански" партии в съседна Македония и с фактическата подялба на тази страна", се казва в анализа.

Според наблюдателите силно критикуваният "трансфер" на националиста Слави Бинев в ДПС е определен знак, че ДПС търси "националната" идентификация. "А слоганът им за изборите: "Да спасим България" е повече от красноречив в тази посока", пишат от "Иван Хаджийски".

От Института анализират, че БСП и ГЕРБ нямат план за след изборите.

"Не виждаме нито модела "Борисов 1" (Отмъстителя), нито на "Борисов 2" (Обединителя), нито някакъв нов образ. "Борисов 3" е сякаш оставен за след изборите, в зависимост от резултата и създалата се парламентарна конфигурация", смятат анализаторите.

Според тях се създава впечатлението, че и БСП няма план какво ще прави след 26 март, че всичките ѝ сили са хвърлени към изборна победа, а за последиците ще се мисли по-нататък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: ДПСБСПинститутГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
4
 
! Отговори
деду Въсу преди 7 години
Да ти даде Господ здраве, късмет и турчин за съсед! - стараа, отдавна забравена българска поговорка...
60
5
 
9
 
! Отговори
OSMAN ДПС СВЪРШВА преди 7 години
ДПС СВЪРШВА .НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ?ДАЙТЕ НЕЩО НОВО ЛОШИЯ МАТЕРИАЛ СЕ СЪБУДИ ВЕЧЕ.КРАЯТ ВИ Е БЛИЗО НА ВСИЧКИ КОМУНИСТИ В КАВИЧКИ....
59
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До oOoСправка ФК Левски - Попуене :)
58
3
 
7
 
! Отговори
Е преди 7 години
До Мурад:"Всички родени в България сме българи, а относно това кой се престарава в представянето за по-българин от останалите явно забравя, това е въпрос на твърде лично предположение"Добре казано. Показваш, че и сред вас има хора, които мислят. Дано сте повече!
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ И ДОСТ ИГРАЯТ ЗАЕДНО!
56
5
 
7
 
! Отговори
Мурад преди 7 години
До Анонимен Конституцията е решила кой има право на глас. Всички родени в България сме българи, а относно това кой се престарава в представянето за по-българин от останалите явно забравя, това е въпрос на твърде лично предположение. Де факто всеки от нас в гените си носи отпечатъци от всички, които са минали през този кръстопът между Европа и Азия /пък и не само/, а те се твърде много и твърде разнородни.
55
7
 
9
 
! Отговори
КОМШИЯТА преди 7 години
МНОГО СИ МИ Е ХАРЕН КОМШИЯТА,бе...... !КВО , МУ НАМИРАТЕ МАХАНА.....??!!!ТУРЧИН ЗА ПРИЯТЕЛ------ТОВА Е ЗА ЦЕЛ ЖИВОТ!С ТАКИВА ХОРА СЪМ ИЗРАСЪЛ!!!!!!!!САМО ДОБРО СЪМ ВИДЕЛ ОТ ТЕХ!НЕ ВИ ЛИ ОТЪРВА ДА ГО ЧУЕТЕ ....А??!!!!!
54
1
 
12
 
! Отговори
oOo преди 7 години
Който копае гроб другиму, сам пада в него.
53
7
 
9
 
! Отговори
турчин преди 7 години
До oOoДано да ти даде българин за съсед да видиш какво е.
52
12
 
16
 
! Отговори
oOo преди 7 години
Забравена българска поговорка: Да ти даде Господ здраве, късмет и турчин за съсед!.
51
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работят активно за разделянето на България между Турция и Русия.Така и Турция и Русия ще са доволни.
50
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ами като един турчин, не би следвало да имаш право на глас в България!"Защо бе расист защо да нямам, аз не работали там, аз не си плащам осигуровки и данъци там, за да нямам...въри се скрий...
49
4
 
9
 
! Отговори
До Ахмет Доган преди 7 години
Недей да провокираш...изучаването на турски ще стане ЗИП ЗА ТУРЦИТЕ И ТО АКО ИМА ДОСТАТЪЧНО УЧЕНИЦИ В САМОТО УЧИЛИЩЕ, преди беше СИП ЗА ТУРЦИТЕ... ПЪК ПРЕЗ ОСМАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО (МАКАР, ЧЕ НЕ ВЯРВАТ НЯКОИ) НИКОЙ НЕ Е КАРАЛ СЪС ЗОР да вярват в исляма...та сега провокираш така щяло да бъде...никой не може да задължи някой в кво да вярва!
48
14
 
15
 
! Отговори
Пеко преди 7 години
До 71:Турски няма да науча никога, но ще науча сестра ти да ми прави като вятъра!
47
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моля администратор да изтрие коментари 71 и 66!!! Това български сайт ли е, или какво?
46
10
 
15
 
! Отговори
Пеко преди 7 години
До 67:Ами като един турчин, не би следвало да имаш право на глас в България!
45
5
 
16
 
! Отговори
Е преди 7 години
До 66:Единственото, което можеш да разрушиш е външната си тоалетна! Толкова зависи от такива, кухи ибрици като теб, нищо повече! Порции щял да разпределя, смях. Много мечтатели сте се навъдили!
44
18
 
10
 
! Отговори
До Ахмет Доган преди 7 години
Не разбирам защо ми изтрихте коментара... пакКато един турчин не подкрепям ДПС, с голяма вероятност ще гласувам за ДОСТ.
43
5
 
14
 
! Отговори
Стар набор преди 7 години
Който избере Лъжливото Овчарче 3, сам си е виновен. Досега само празни обещания (назова виновните за КТБ поименно в Берлин, щеше да спасява банката, нищо не направи). Голям популист, необходим на Брюксел и Меркел, служещ им безропотно, за да не го разследват за миналото му. На първите избори му повярвах и гласувах за него и Герб, сега само за Каракачанов. Герб, БСП и ДПС са организации на българската мафия, разпределила си тортата България.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте им още малко пари с тези костюми са като палячовци.