Семерджиев за пръстовия отпечатък: Зловещ експеримент!

Състав на ВАС ще се произнесе по въпроса на 16 март
50
Семерджиев за пръстовия отпечатък: Зловещ експеримент!
Снимка: архив Булфото

Здравният министър Илко Семерджиев определи пръстовия отпечатък за влизане в болниците като "зловещ експеримент". Очаква се по въпроса окончателно да се произнесе петчленен състав на ВАС на 16 март, след като тричленен състав определи наредбата за нищожна и временно спря действието й.

Семерджиев коментира, че такъв идентификатор в извънболничната помощ няма да има.

Още по темата

"Ако имахме възможността да дайстваме малко повече време или през законодателна инициатива – такъв зловещ експеримент с българския народ никога не бихме допуснали", подчерта той.

На отчет за 1 месец работа на служебния кабинет той посочи като най-тежка задача в своя ресор възстановяване на договорното начало и подписване на НРД за 2017 година, което вече е ефакт, а в последните две години се проваляше.

"За първи път се предвижда саморегулация – там, където има преразход на средства по клинични пътеки. Средният размер на месечните разходи за болнична помощ ще бъде 133.2 млн. лв., ако се прескочи 3%-та граница, започва намаляване на цените на онези клинични пътеки, които са направили преразхода, но в никакъв случай не означава, че се намаляват обемите, напротив", обясни той.

Семерджиев каза, че пациентите ще получават персонализиран финансов отчетен документ, за да знаят "какво се е случвало с тях и на каква стойност". Той ще бъде въвеждан поетапно, но в края на годината ще имаме пълен анализ на цените на клиничните пътеки и административното ценообразуване ще прерасне в истинско, свързано с разходите, смята министърът.

По думите му отпадането на лимитите е голямата придобивка за пациентите. Министърът очаква с това да започне плавно стопяване на централизираната листа на чакащите в НЗОК, която надхвърляла над 3500 души към момента. В първичната извънболнична помощ бюджетът е увеличен с над 13 млн. лв., а в специализираната - с над 14 млн. лв.

Като задача той си постави в следващите дни да разгледа финансовата дисциплина на лечебните заведения, особено тези с държавно участие. Дълговете им в края на 2016 г. са 509 млн. лв.

"За първи път в България дълговете на болниците са надминали половин милиард. От тях 417 млн. лв. са на държавните болници, от които 150 млн. лв. са просрочени, 92 млн. лв. са на общинските, от които 42 млн. лв. просрочени", посочи той. Семерджиев вече е изпратил писма с искане за оздравителни планове от ръководствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялото управление на Мутрата е зловещ експеримент. Ако е пак той, или БСП, зловещият експеримент продължава.
6
8
 
2
 
! Отговори
Oleg преди 7 години
До МишелМишел, ти май не си ИТ спец. Според тебе можеш ли да видиш паролата в Linux или Windows. Аз ще ти кажа - не можеш. Защо не можеш? Защото имаш само уникалния идентификатор и от него не може да се получи паролата освен при проба-грешка и изпробване на всяка комбинация. А като имаш пръстов отпечатък няма как да нарисуваш пръста от идентификатора му.
5
15
 
3
 
! Отговори
Oleg преди 7 години
НРД нямаше само 2016 г. по време на Москов. Какво му е зловещото , че не разбрах? Освен, че е досадно щото няма как като личните карти някой да ги събере накуп докато правиш нещо друго. Като съм се чекирал, че нещо лошо ли ми се случи? Това са глупости.
4
0
 
6
 
! Отговори
Нина преди 7 години
До СТРАНДЖАТАИ това, Странджа, и това. Експериментите продължават...
3
7
 
19
 
! Отговори
Мишел преди 7 години
Семерджиев не ми е любимец, но тук е съвсем прав. Тези, които подкрепиха това недоразумение, ми приличат на старците, които хвърлят хиляди левове на измамници. Само, че ние хвърляме самоличностите си, не стига, че могат да откраднат личните ни данни, ами в един момент няма да можем да докажем кои сме!!! И с какъв евтин номер - да се спрат кражбите от крадците ! И как, моля ви се?!!
2
3
 
14
 
! Отговори
бандит преди 7 години
Всеки път като се издъня и ме закопчеят искат да ме снимат и да ми регистрират дактилоскопните отпечатъци. Казвам на куките - въз ! Имам си права, нямате право да ме снимате и да ми взимате отпечатъци от пръстите ! Гледат ме като телета ! Викам аре бийте ме и после хелзински комитет и Стразбург. Пак гледат като телета. Бандит да си баце в тая държава! права - фраш, задължения никви !
1
15
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Зловещ експеримент са направили ония двамата с брадите... - и чичко Ленин преди 100 години...