Семерджиев за пръстовия отпечатък: Зловещ експеримент!

Състав на ВАС ще се произнесе по въпроса на 16 март
50
Семерджиев за пръстовия отпечатък: Зловещ експеримент!
Снимка: архив Булфото

Здравният министър Илко Семерджиев определи пръстовия отпечатък за влизане в болниците като "зловещ експеримент". Очаква се по въпроса окончателно да се произнесе петчленен състав на ВАС на 16 март, след като тричленен състав определи наредбата за нищожна и временно спря действието й.

Семерджиев коментира, че такъв идентификатор в извънболничната помощ няма да има.

Още по темата

"Ако имахме възможността да дайстваме малко повече време или през законодателна инициатива – такъв зловещ експеримент с българския народ никога не бихме допуснали", подчерта той.

На отчет за 1 месец работа на служебния кабинет той посочи като най-тежка задача в своя ресор възстановяване на договорното начало и подписване на НРД за 2017 година, което вече е ефакт, а в последните две години се проваляше.

"За първи път се предвижда саморегулация – там, където има преразход на средства по клинични пътеки. Средният размер на месечните разходи за болнична помощ ще бъде 133.2 млн. лв., ако се прескочи 3%-та граница, започва намаляване на цените на онези клинични пътеки, които са направили преразхода, но в никакъв случай не означава, че се намаляват обемите, напротив", обясни той.

Семерджиев каза, че пациентите ще получават персонализиран финансов отчетен документ, за да знаят "какво се е случвало с тях и на каква стойност". Той ще бъде въвеждан поетапно, но в края на годината ще имаме пълен анализ на цените на клиничните пътеки и административното ценообразуване ще прерасне в истинско, свързано с разходите, смята министърът.

По думите му отпадането на лимитите е голямата придобивка за пациентите. Министърът очаква с това да започне плавно стопяване на централизираната листа на чакащите в НЗОК, която надхвърляла над 3500 души към момента. В първичната извънболнична помощ бюджетът е увеличен с над 13 млн. лв., а в специализираната - с над 14 млн. лв.

Като задача той си постави в следващите дни да разгледа финансовата дисциплина на лечебните заведения, особено тези с държавно участие. Дълговете им в края на 2016 г. са 509 млн. лв.

"За първи път в България дълговете на болниците са надминали половин милиард. От тях 417 млн. лв. са на държавните болници, от които 150 млн. лв. са просрочени, 92 млн. лв. са на общинските, от които 42 млн. лв. просрочени", посочи той. Семерджиев вече е изпратил писма с искане за оздравителни планове от ръководствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо отпечатък трябва здравна карта и единна система. Не може 100 пъти да ти махат сливици или нещо друго.
46
0
 
0
 
! Отговори
doctor преди 7 години
Mnogo vi znae pipeto i ste sposobni vsichko novo da opluete.Zabolekar no s menidjment i opit. Smelo momche. Bravo ILKO . Razkarai vsichki tezi koito sa nekadarni da rakovodiat i da praviat ogromni razchodi ot budgeta na Zdravnoto Ministerstvo.kolko profesori i dozenti minacha prez tova ministerstvo i kakvo? Samo razrucha i burokrazia..Bravo che davach chance na tova momchenze da se lekuva v Germania.Ug vav VVMA ima veliki profesori kato prof.VLADOV koito praviat vsichko ama za mnogo pari..
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Учудващо е как може да се даде на един зъболекар като Семерджиев да прави здравната реформа. Уникално !?"Учудвай се ти, като не знаеш кой на какви разноски го пратиха да " учи за реформите" през недалечната 1987 година
44
1
 
1
 
! Отговори
Стев преди 7 години
Хей , Илко ли си какъв си , здравен министър за 3 седмици ли си ??? Ти в кой век живееш бе братушка ??? Или вие братушките живеете 100 години назад , все още ...??? Хората в нормалният Свят си управляват всичко дистанционно , като започнеш от уредите в къщи и стигнеш до институциите и банковите операции. Кога ще ви дойде и на вас прогреса ???
43
0
 
0
 
! Отговори
пиночет преди 7 години
а и други неща помнят, никога повече ГЕРБ НИКОГАА НИТО БСП И РАЗНИ ДРУГИ ПОДМАЗВАЧИ .всеки един бг гражданин да получава парите които е заработил без намесата на държавата .
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата трябва да има обща база данни с отпечатъците на всички граждани и да се ползват от всички държавни и общински служби за идентификация. Така или иначе ни вземат отпечатъци като си вадим паспорт. А не всяка служба да си прави отделна база данни което си е във висша степен малоумно.
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудесата стават само при Бате ви Бойко.Той обеща 1500лв.средна работна заплата.Но може би в сънищата ни.
40
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
пръстовите отпечатъци са по поръчка на сащ за да имат пълна база данни за всеки един от нас и тогава отпадат ВИЗИТЕ кучето ПО МИ яр .оико вън и никога повече на сцената
39
3
 
0
 
! Отговори
Ep pasha преди 7 години
Vsichki europeici imat pasporti, lichni karti i zdravni karti, kakto bankovite karti s prastov otpechatak...nima tova e zlovesto?! :-):-)Bulgarite plastat zdravni vnoski, a nemat zdravni karti s levova nalichnost kolko leva sa si vnesli za zdraveto...:-):-) Vse edno da si praviat levovi vnoski v benebankata, a nemat bankovi karti i tekusta bankova informacia kolko leva sa si vnesli...:-):-):-) bulgaristan millet hepen budala! :-):-):-)
38
0
 
8
 
! Отговори
Айде ,айде.... преди 7 години
..ПРЕИГРАХА ГО С ТОЯ "ПРЪСТОВ ОТПЕЧАТЪК"...нема кво да се лъжеме!!!!КВО ИМ ПРЕЧЕШЕ ---ДА ВЪВЕДАТ ЕДНА "ЗДРАВНА КАРТА" НА ВСЕКИ ПАЦИЕНТ ..../.СЪЩО , КАТО КРЕДИТНИТЕ КАРТИ/ ----КЪДЕТО ДА Е ВИДНО ВСИЧКО , САМО ОТ ЕДНО КЛИКВАНЕ В КОМПЮТЪРА!!???ИЗЛИШНО БЕШЕ ТАЯ .....*** ВРЪТКА С ---"ПРЪСТОВИЯ ОТПЕЧАТЪК"!!РЕФОРМАТОРИТЕ СЕ ИЗЛОЖИХА С ТОЯ НОМЕР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
37
1
 
4
 
! Отговори
Гюрт преди 7 години
Да си представим, че изтрадалите мигранти от Сирийски афганстан и Иракски Пакистан имаха база данни-отпечатаци... Ужас... В посолството на САЩ ми сканираха 4 отпечатъка за виза.... Ужас! Грешка на Винету, че даде властта...
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ,Семержиев ,виновна е алчноста ви.Що давате пари на катаджии полицаи лекари.А Не пийте като карате.Не може хем заплата хем да вземам пари ,че са ме трудоустроили за едно кръвно...я се замислете...ако можете де.
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АХЕПърво - Личната карта е лична карта и позволява единствено горе-долу да те разпознаят заради снимката. Второ - В момента няма биометрия в личните ни карти.Трето - Като си загубиш картата и в новата няма да има биометрия.Четвърто - В Индия и в други крадливи държави все още се ползват пръстови отпечатъци.Аре у лево. Снимай се с уеб камерата и ходи да си извадиш жълта книжка.
34
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доктор Моско Менгеле какво друго да измисли? Я експериментална ваксина, я друго военнопрестъпно действие.
33
4
 
8
 
! Отговори
ВСИЧКО преди 7 години
което ще спре кражбите на милиард лева от бялата мафия всяка година е от полза - дали отпечатъци, дали снимки - всичко е важно. Не харесвам Пепи дрогата, но сегашния измисли схемата на голямата кражба.
32
4
 
8
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
Какво да очакваш от мутри и наркомани ?
31
2
 
9
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Какво пък? Сега полицията, ако и трябва идентификация на отпечатъци, ще се допитва до здравното министерство
30
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като ви имат отпечатака какво? Това не можах да разбера...
29
1
 
1
 
! Отговори
АХЕ преди 7 години
А до единия от анонимните - аз съм ходил на концерт на Deep Purple в края на деведесетте със сканиран и отпечатан на едни от първите цветни мастилно струйни принтери Epson. И немах проблем. Ама сега ще имаш - технологии батка.) Бъдеще, не минало!
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За здравеопазване ще можем да говорим, когато от гърба на лекарите бъде свален плаща на търговеца.