Станишев: Европа на две скорости е най-мрачният сценарий!

"За да участваме в големите промени в ЕС, страната ни има нужда от промяна"
1 мар 2017 22:40, Анисия Иванова
69
Станишев: Европа на две скорости е най-мрачният сценарий!
Архив: Булфото

Евродепутатът Сергей Станишев коментира бъдещето на ЕС и сценариите за развитието на Европа. "Бялата книга", която председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер представи днес, съдържа 5 възможни сценария на развитие на ЕС след напускането на Великобритания, и дава формално начало на (дълъг) процес на фундаментално преосмисляне на посоката на развитие на Съюза.

Разбира се, за нас, българите, светна голяма червена лампа веднага щом видяхме сценарий, в който интеграцията е по желание, т.е. Европа на няколко скорости.

От пръв поглед можем да видим как тези 5 сценария са разположени в политическия спектър.

Първият сценарий – "поддържане на статуквото“, е сценарият на Европейската народна партия. Вторият – "нищо друго освен Единният пазар“ – е сценарият на европейските консерватори. Третият – "Европа на две и повече скорости“ – е най-мрачният. Четвъртият – "по-малко и по-ефективна Европа“ – е сценарият на либералите. Петият – "да правим много повече – ВСИЧКИ – ЗАЕДНО“ – е сценарият, който най-много се доближава до визията на европейските социалисти.

Европейските институции винаги са били само средство за постигане на целите, зададени от държавите-членки, с ресурсите, заделени от държавите-членки. В последните години това беше „удобно“ забравено от мнозина премиери, които за всичко обвиняваха „големите началници“ и митичния всемогъщ „Брюксел“ като събирателен образ на всичко онова, което им пречи да просперират. У дома пък говореха само за защита на „националния интерес“, и нито дума за общи, Европейски решения, или за собствен принос.

С днешния документ Комисията хвърля топката обратно в ръцете на лидерите на страните-членки, които трябва да поемат по-голяма отговорност за бъдещето и да спрат да се оправдават с „Брюксел“ за липсата на резултати. А списъкът с такива лидери изтънява всеки ден. Така сценариите всъщност са два: или дайте на европейско ниво необходимите ресурси и компетенции, за да има общи решения на общите проблеми, или си ги решете сами (без да обвинявате ЕС).

Намирането на общи решения обаче е доста по-сложно от опростения дебат „повече“ или „по-малко“ Европа. Точно както американският президент Доналд Тръмп тези дни осъзна, че осигуряването на здравеопазване за 320 млн. души е „сложен“ въпрос, така и британският премиер Тереза Мей започна да осъзнава, че напускането на ЕС е сложен въпрос. По същия начин бъдещето на ЕС е въпрос, който изисква задълбочена работа и отговорно поведение от страна на лидерите – поне от тези, които искат да отидат отвъд реториката и да предприемат конкретни, решителни действия и да предложат работеща визия за бъдещето на Съюза.

Представеният от Юнкер днес документ ще се обсъди на предстоящата среща на върха в Рим в края на март, където ще се отбележат 60 години от подписването на Договора за Европейската икономическа общност, един от фундаменталните документи, които проправят пътя на европейския проект.

Левите премиери ще отидат на тази срещата единни и убедени, че няма да позволим 60 години усилия за мир, сигурност и просперитет в Европа да бъдат заличени от такива „политици“, които заради собствения си страх и некомпетентност предлагат просто да зарежем всичко.

Няма нужда да чакаме техния челен сблъсък с реалността и управлението, когато разберат, че в социалните медии можеш да правиш политика, но не и политики.

Посоката, която ще изберем, със сигурност ще съчетава различни елементи от тези 5 сценария, или ще добави нови. Важното обаче е да вземем решение, което да се ползва с максимално широка подкрепа, да си представим каква Европа искаме в близкото бъдеще, и да запретнем ръкави. Лозето не ще молитва, а мотика.

В известен смисъл, всяка страна-членка трябва да направи първо този избор сама за себе си. Тази година предстоят важни избори – през март в Холандия, през април – във Франция, през септември – в Германия. У нас – само след месец. Очевидно е, че за да участваме активно в големите промени в ЕС, но не само на думи, страната ни има нужда от промяна. България трябва да бъде на масата, а не в менюто. На 26 март аз ще поискам тази промяна за България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Затворете парламента преди 6 години
МАзни брокерчета прокарали нагло престъпни анти народни проекто разпоредби през парламента Цачева сега с а подготвили над 300 яко предлатени престъпни проекта.В момент а готвят коктейли за отравяне на всички депутати и бюрократи с последвало обемно проникващи пси препрограмирания и чипиране с нано и микро чипове на телата на жертвите.МВР и службие с еуправляват от терористи и предатели и вместо да изловят з а два дни мръсните престъпници са хвърлени срещу БЪлгарския народ ПИшат зверски глоби .
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този некадърен и самовлюбен кариерист "подари" държавата за една цяла година на Орешарски само и само да се кандидатира и да бъде избран на този пост! ПОЛЗА за България - НИКАКВА!!!
35
1
 
0
 
! Отговори
xx преди 7 години
to da beshe na 2 skorosti, no mai nie sme na 3 ili 5 skorost....galko....
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евразийския съюз е на една шеста скорост за всички състезатели. Защо не опитаме, Турция опита и спечели.... Ние продължаваме да губим. Замислете се как ще внасяме 100 лв. в ЕС, а ще искаме 300 лв. и ще чакаме някой да ни ги даде. Евросубсидиите са измислица. Даваме 100, а получаваме 30....
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ти изнася другарю Станишев, защото по твое време България го даде на заден ход. Сега, след изборите, любимата ти партия ще стори същото. И това ще се повтаря до безкрай до когато прогнилата ви партия изпълнява опорните точки на Москва.
32
0
 
4
 
! Отговори
! преди 7 години
Станишев, "ПРОМЯНАТА" НЕ Е да дойде БГП(БКП )на власт; знаем от предишни мандати какво се случва с БКП/БСП начело.Ако за БСП "ПРОМЯНАТА" е съюз с Путин и членство в ЕС(защото ВИЕ живеете там, децата ВИ учат в ЕС,САЩ) и БЕЗ членство в ЕС ще сте тук.( дано сте в РФ- но не вярвам да "напуснете питомното").
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя заменкаджия ощети държавата с 2млд евра от заменки кон за кокошка.Окрадоха държавата,сега ще ни кара на две скорости да работим,за да достигнем предпоследните от ЕС.Баща му и той по цял живот са на държавна издръжка,а резултат "0.0".При баща му фалира социализма им,сега при синчето сме най-бедната.Има нещо сбъркано.Комунист не бива да се допуска до властта,че и до администрацията.
30
0
 
11
 
! Отговори
123 преди 7 години
СЪЮЗ означава обединение! Ако ще се разделят страните на две и по-вече скорости, то това не е съюз , а разединение. Защо изобщо тогава трябва да съществува това изкуствено образувание, наречено Европейски Съюз?! То е ясно, че от всички възможни скорости в него, ние ще сме на задна!
29
0
 
2
 
! Отговори
реалист преди 7 години
До Българинаразликата е , че различните степени на интеграция позволяват и процес на дезинтеграция - те крачка назад , дори излизане от еврото !!!!!!!!!!!!!!1
28
2
 
5
 
! Отговори
галош преди 7 години
Има ли вариант да вземеме големите пари от богатия Запад , за да можем да сме по отдадени на Владимир П.? Този вариант ще пасне поне на 20% от избирателите у нас.
27
0
 
5
 
! Отговори
реалист преди 7 години
ако не ясно - Европа имаше своя шанс да прави всичко и повече ! Точно сега приключва точно този експеримент и се търси друго решение . Търси се ново решение другарю ! Търси се поради именно тази грешна политика довела до сегашната безизходица ! Та на въпроса , кой докара нещата до тук ясно може да си отговорим - едно е да искаш друго е да можеш . Който може ще прави който не НЕ . Ясно като бял ден .
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво може да се очаква от международното сборище на ном-енкл-атурни де-били и потомствени клат-ику-ристи? Световният спектакъл за "демокрация за бюрокрацията и глобализация на ид-иот-окрацията",започнала с Кисинджър и Бжежински завърши с пълен провал за авторите и изпълнителите й! Световната публика негодува и иска международен трибунал за тези,които разбиха съдбата на няколко поколения!БАСТА!УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ НЕКАДЪРНИЦИ,ПРЕСТЪПНИЦИ И ОБИКНОВЕНИ ***-ДЕ-РАСИ- В ГУАНТАНАМО,СИБИР И БЕЛЕНЕ!
25
2
 
4
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Ес е на много скорости и винаги ще е така тя България е на две софия останалите, а какво е обшото между останалите и берлин например!?!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kashkaval nerazbra li che dumite ti sa kato vyatura minali zaminali i sled den nikoi niama da te pomni
23
0
 
19
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Човекът му порасна работата...... и парите, разшири му се кръгозора, поумня, може вече да прави промени! Готов е за министър на образованието-- даже и на науката. Убеден съм, че може дори да закрие АЕЦ-Козлодуй Не е поискал.... Ама там, у Брюксел, как се избират помежду си, как си гласуват"скромните" възнаграждения и постове.... Направо ми е бедна фантазията.Серго знае за "лозето и мотиката", но забравя за "вълкът, козината му и неговия нрав".
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя защо не е в затвора?
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С рускиня ,русия де ...на задна
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Животът - театро , сценарият - мрачен , театрала - г.........в .
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък си мисля че ,без Европа ще сме по добре ! По малко ще плащаме на Европа ! На тия дето са там за нищо вършене ,няма да има толкова за крадене ! Ще се стегнем ще махнем навлеци на меркел и ще се справим !!!
18
3
 
21
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Скрий се някъде бе *** нали беше на власт защо тогава не я направи тази промяна на всичкото от горе все още не бяхме и толкова зле ,а сега се сетил след дъжд качулка .