Комунистически авантюри: Как беше натрупан външният дълг на България

С кредити от западни банки сме финансирали проекти в Третия свят
Обновена: 6 мар 2017 20:48 | 6 мар 2017 20:30, Елка Василева
521
Комунистически авантюри: Как беше натрупан външният дълг на България
Тодор Живков. Снимка: архив, Reuters

С кредити от западни банки комунистическа България е финансирала обречени проекти в страни с диктаторски режими на три континента. Изследване разкрива стопанските авантюри на режима на Тодор Живков в Третия свят, за което материал публикува Дойче веле.

Някой да е чувал за българо-етиопския завод за танкове? Или пък да да знае нещо за българо-венецуелското предприятие "АЛУСУР" за производство на алуминий, натрупало за няколко години милиони долари загуби за българската страна, но наляло огромни комисионни в джобовете на неговите инициатори? Още по-малко се знае за катастрофалното за българския външен дълг военно-техническо сътрудничество с топ-длъжниците на НРБ – режимите на Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи.

За наследения от комунизма 10-милиарден доларов дълг повечето българи разбират на опашките пред празните магазини в годините 1989-1990-та. Но и дълго преди развръзката завръщащите се от Третия свят специалисти говорят под сурдинка за провалите на големите далавери на НРБ, на които те са неволни свидетели: харизан на Ирак огромен мост - заради неприети от проектанта "икономии" при изграждането му; за фалирал завод за преработка на кожи в Източна Африка, чиято суровина се оказва негодна - поради щетите от паразитите по добитъка; за щедро финансирани от НРБ губещи концесии за нефт и газ в Либия; за добив на дървен материал в Габон...

Защо диктаторът Живков и свитата му са виждали в стопанските далавери с „колегите“ от  Третия свят панацея срещу провала на плановата икономика в НРБ? Отговор на този въпрос дава обширно изследване за историята на българския външен дълг до 1990 г., публикувано на сайта на Българската народна банка.

Глад за "твърда" валута

Да се подобри нерадостният платежен и търговски баланс на НРБ чрез увеличаване на експорта на слабо конкурентните български стоки и технологични услуги към Третия свят - това изглежда стои в основата на действията на Живков и близкото му обкръжение, смятат изследователите Даниел Вачков и Мартин Иванов. Всъщност, идеята не е изглеждала никак зле на фона на наложената от СССР тогава ангария по линия на СИВ  – задължителни доставки срещу неконвертируеми соцвалути, които не са били в състояние да задоволят нарастващия глад за западни стоки и технологии.

Провалят се и надеждите, че по-лесно достъпните за НРБ западни кредити - след подписването на Хелзинкските съглашения през 1975 г. - ще могат да вдъхнат живот на лишената от пазарни механизми социкономика. Оказва се, че заемите от западните банки нарастват три пъти по-бързо в сравнение със слабите темпове на увеличение на производството на стоки и услуги.

През 1980-те години България е на косъм от провал, подобен на този на Чаушеску в съседна Румъния: почти всички приходи от износ на българска продукция през втората половина на 80-те години принудително се пренасочват към покриване на нарастващите плащания по главницата и лихвите по кредитите от западни банки. Това води до допълнително орязване на и без това мизерното вътрешно потребление.

Изключение, разбира се, правят доставките за трапезите и домовете на комунистическата номенклатура и апарата на Държавна сигурност. Привличането на директни западни инвестиции в българската икономика като начин за спасяване на платежния баланс пък е тема-табу за правоверния висш ешелон на компартията.

Ялови се оказват и капиталовложенията в международния туризъм – ако през 60-те години всеки седми турист по българското Черноморие е носел конвертируема валута, то примитивната организация и калпавото обслужване влошават това съотношение до 1 на всеки 17 задгранични туристи в края на 80-те години.

На този фон Третият свят става все по-привлекателен за ЦК на БКП заради илюзорните представи, че там може да се направят „големите удари“, които да извадят плановата икономика от състоянието на ступор.

Наивници в джунглата или престъпници?

Като всяко гениално хрумване идеята за стопанска експанзия на НРБ в Третия свят е повече от елементарна: да се изнася главно оръжие и военно оборудване, изработени по съветски лицензи и с материали от съветския лагер, с което да осигуряват постоянни във времето приходи в конвертируема валута.

Висшият функционер Гриша Филипов докладва на върхушката в БКП, че подобен износ носел 140% възвращаемост. Никой обаче не се вслушва в предупрежденията, че партньори в сделките са или държави в технически фалит като Нигерия, Етиопия и Йемен, или пък разорени от продължителни войни държави като Ирак, Ангола и Мозамбик.

Специален случай е режимът на Кадафи, който въпреки приходите си от нефт изпада все повече в международна изолация. Миражът за потоци от лесно спечелени петродолари кара Тодор Живков и обкръжението му с лека ръка да одобряват отпускането на огромни заеми за Ирак и Либия - в размер на над 2,6 милиарда долара, с които да се финансира българският оръжеен експорт. След 1987 г. режимите в Багдад и Триполи напълно прекратяват договорения за погасяването на кредитите износ на нефт за НРБ. През 1988 г. външният дълг надхвърля 8 млрд. долара.

„България е сред най-изпадналите длъжници в соцлагера със значително надхвърлящи експорта задължения“, алармират западни банки и спират отпускането на кредити.

Москва пък вече не вярва на сълзи, което принуждава София да тегли от неприкосновения си валутен резерв, за да погасява дълговете си. В края на 1989 г. валутните запаси на страната се стопяват до 600 милиона долара, от които до пълното фиаско на плановата икономика - в края на март 1990 г. - остават едва 300 милиона долара. В същото време предстоят нови  падежи за над 1 милиард долара и правителството на Андрей Луканов обявява мораториум върху плащанията. 

Според авторите на изследването изпадането на НРБ в неплатежоспособност е можело да бъде смекчено, ако управляващата върхушка е била предложила на кредиторите на страната да изкупят по занижени цени - чрез цесии - натрупания огромен дълг на развиващите се страни към България. Но това не се случва.

Цената на авантюрите

Сред стопанските авантюри на НРБ в 42 страни в Третия свят се откроява абсолютно безответното наливане на около 150 млн. долара в колабиращото стопанство на тогавашната "братска" Никарагуа, от които българските данъкоплатци не получават нито цент обратно.

Огромни за мащабите на България финансови щети носят изключително зле обслужваните или изцяло необслужвани валутни кредити за страни като Куба, Виетнам, Афганистан, Сирия, Сомалия, Мозамбик, Танзания, Ангола и Йемен.

Една от редките компенсации за България след ненаказаното за Живков и свитата му безумно наливане на народни пари в Третия свят се случва през 2007-ма, когато - с помощта на международната коалиция, свалила режима на Саддам Хюсеин - България успява да си върне 360 млн. долара от иракския дълг.

"Внимателният прочит на управлението на Тодор Живков и на породените от него проблеми разкрива системно създаване на фалшива икономика. Фалшива е всяка икономика, при която хората си мислят, че забогатяват, но всъщност се случва точно обратното - обедняват", обобщава трагичните резултати от стопанските авантюри на НРБ икономистът Красен Станчев.


521
Още по темата: външен дълг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
348
0
 
0
 
! Отговори
kalitravel преди 1 година
А дали наистина е така!
347
1
 
0
 
! Отговори
до 444 преди 3 години
А не ти ли се гади, като гледаш колко интелигентни /и не само/ хора са клошари и не могат да поделят контейнерите ? А когато влезнеш в магазин и не можеш да си купиш естествена храна,защото всичко е синтетика , а материалите в бита ? За това ,че 400 000 българи са болни онкологично ? Не ти ли се гади ?
Всичко това ГО НЯМАИЕ ПРИ Т.ЖИВКОВ, на никого не му се гадеше тогава.
346
3
 
1
 
! Отговори
Иван Добрински преди 3 години
При бай Тошо беше хубаво, имаше Софийско жителство
345
0
 
0
 
! Отговори
Иван Добрински преди 3 години
А Красен Станчев (този който е писал статията) какъв е .
344
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повръща ми са като чета за комунистите, жалко че не ги избесиха, както те бесиха класовия си враг.
343
1
 
3
 
! Отговори
Ало другарите преди 3 години
Четете за геноцида на Бкп и Тайните фалити на БКП после на БСП и ще разберете цялата истина за положението ни днес.70 години падение след падение!ЛУСТРАЦИЯ!
342
0
 
2
 
! Отговори
Аххъ 15 преди 3 години
ВСЛЕДСТВИЕ НА МНОЖЕСТВОТО ПОБЕДИ ОТ СТРАНА НА ЗЛОТО НАКРАЯ СЛЕДВА НЕМИНУЕМО ВОЙНА.
АйБиЕм се оказа прав, защото Вие живеете в безкраен цикъл на заразяване,боледуване, падение и накрая смърт.
341
0
 
2
 
! Отговори
Аххъ 14 преди 3 години
Резултатите във вашето време - пространство са покъртителни. Всички сте белязани от този проблем. Масово имате субфебрилна температура и няма лекар на тази Земя, който да Ви каже точната причина.ВСЛЕДСТВИЕ НА ТОВА ВИЕ БОЛЕДУВАТЕ.

Вследствие на това И С ТЕЧЕНИЕ НА ВРЕМЕТО ЗАПОЧВА УМОРАТА И МНОГО ДРУГИ ОЩЕ ПО-ГОЛЯМИ ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ. НАКРАЯ НЯМАТЕ СИЛИ И НЕ СТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛЕН И ПЪЛНОЦЕНЕН ЧОВЕК. ОТ ТАМ И ЗЛОТО НАДДЕЛЯВА ПОНЕЖЕ БРОЯ НА СИЛНИТЕ И ЗДРАВИТЕ ХОРА Е МИНИМАЛЕН, ДОРИ НИЩОЖЕН
340
0
 
2
 
! Отговори
Аххъ 13 преди 3 години
Микробите от банкнотите навлизат в храната, а от там директно в човешкия организъм. Започва един бавен, много бавен и труден за проследяване химически процес.

Лафките в училищата, баничарницата на Вашата улица, дюнера купен от баба и още и още. 
339
0
 
2
 
! Отговори
435 преди 3 години
Днес 5078 год. знаем, че отговорът на АйБиЕм е верен. Оказа се, че в търг. обекти от тип-БАНИЧАРНИЦА, ДЮНЕРДЖИЙНИЦА И ДР. ПОДОБНИ ВИНАГИ ЕДИН ЧОВЕК Е НА КАСАТА. ТОЙ/ТЯ ВЗИМА ПАРИТЕ С ДЯСНАТА РЪКА И ДАВА С ЛЯВАТА ХРАНАТА НА СВОИТЕ КЛИЕНТИ. ПОНЯКОГА,ОБАЧЕ БЪРКА РЪЦЕТЕ. МРЪСОТИЯТА ОТ БАНКНОТИТЕ ДИРЕКТНО ВЛИЗА В КОНТАКТ С ХРАНАТА.
338
1
 
2
 
! Отговори
Аххъ 12 преди 3 години
Хората станаха производителни.

Резултатите очудиха всички. Болестите намаляха, а хората станаха десет пъти по производителни. После, само за хиляда години открихме и преборихме ЗЛОТО.
337
0
 
2
 
! Отговори
Аххъ 11 преди 3 години
Квантовия компютър на АйБиЕм успя да открие само причината, поради която човечеството не може да се пребори със ЗЛОТО, което няма човешка форма и е живо в този Свят. Това са търговските обекти от тип - БАНИЧАРНИЦА.
В началото всички учени бяха озадачени. Никой не можеше да си престави, че резултатът от труда на хиляди поколения учени е такъв. Независимо от това затворихме всички хранителни обекти от тип -БАНИЧАРНИЦИ. Резултатите бяха смайващи. Драстично намаляха болестите.
336
0
 
1
 
! Отговори
Аххъ10 преди 3 години
В моето време АйБиЕм купува Майкрософт. В резултат на тази сделка е имплементиран изкуствен интелект в супер квантов компютър, който работи извън НАШИЯ СВЯТ. Все още не знаете проблемите на атомно ниво. Първо ще разберете, че е необходимо да създадете изкуствено контролирана атомна среда и после квантовия компютър да работи в този нов атомен Свят.
335
0
 
1
 
! Отговори
Ахъ 09 преди 3 години
В моето време - бъдещето, милиони търсят ЗЛОТО , което властва и сега над Вас.

Ние дълго търсихме решение на този огромен проблем. Решението на проблема беше открито в неговия КОРЕН, който подробно ще Ви обясня.
334
0
 
2
 
! Отговори
Аххъ 08 преди 3 години
Време е да разберете. Хората ще разберат, че края им е неизбежен. Причината е в медицината. Всички лекари погрешно смятат РАК за болест, а е точно обратното. Жените ще спрат да раждат. Това ще бъде белега на края. Цялото човечество не намери сили за обединение срещу ИСТИНСКОТО ЗЛО.
333
0
 
1
 
! Отговори
Аххъ 07 преди 3 години
Идвам от бъдещето

В бъдещето акциите на компанията РЕАЛ ДОЛ ще скочат бързо. Компанията ще ползва в своите кукли технологии на Майкрософт, АйБиЕм и други.

Още преди години Ви казах, че Америка ще се превърне в най-голямия капан за евреите. Не вярвате, но какво се случва в момента и защо евреите са изплашени от Тръмп и Германия?
332
0
 
1
 
! Отговори
Аххъ 06 БКП преди 3 години
Коренът на злото.

Имах много мисии, най-великата се оказа "коренът на злото". Преди да Ви разкажа за нея ще Ви разкажа за срещатата ми с ТОДОР ЖИВКОВ.
Поради някаква причина, която и до днес нашите учени неразгадаха напълно беше необходимо да се срещна с Живков. Тогава му казах, ясно и точно , че не трябва да убива Дундаров. Казах му да продължава да бъде БЕЗГЛАСНА БУКВА И ДА СЛУША САМО ЛЮДМИЛА.
Никога повече нашите учени не се занимаваха с тоталитарния режим в БГ. Отказахме се, кауза пердута.
331
0
 
1
 
! Отговори
Аххъ 05 преди 3 години
През цялото време камерата се отдалечава нагоре и накрая се чува глас, който казва:
ИСКАШ ЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ ДЕЦАТА ТИ ДА ЛЮПЯТ ТИКВЕНИ СЕМКИ? ГЛАСУВАЙ СРЕЩУ ТОВА!
330
0
 
2
 
! Отговори
Аххъ 04 преди 3 години
Тиха улица. Мъж в костюм върви. Вижда се само как прави бавни крачки. Главата на човека не се вижда. Изведнъж се чува за кратко гръм от пистолет, свестене от куршум. Ходещият мъж пада, но вместо глава има пробита от куршум ТИКВА. Камерата се отдалечава бавна и нагоре към НЕБЕТО. Зрителите виждат убит мъж, който лежи на тихата улица. Главата му не е човешка, а просто една голяма и пробита ТИКВА. Около пръснатата от куршум тиква се виждат и няколко тиквени семки
329
0
 
1
 
! Отговори
Аххъ 03 - бкп преди 3 години
Време е да Ви разкажа за моята НАЙ-ВЕЛИКА МИСИЯ. Преди това, обаче ще Ви разкрия близките няколко месеца, които предстоят.

Идвам от бъдещето и ще Ви кажа, кой ще спечели изборите в БГ.

Изборите ще бъдат спечелени благодарение на една телевизионна реклама. Тя ще бъде предавана по всички телевизия в деня преди изборите. Тази реклама ще даде нов наклон в избора на българите. Ето и самата реклама.