Комунистически авантюри: Как беше натрупан външният дълг на България

С кредити от западни банки сме финансирали проекти в Третия свят
Обновена: 6 мар 2017 20:48 | 6 мар 2017 20:30, Елка Василева
521
Комунистически авантюри: Как беше натрупан външният дълг на България
Тодор Живков. Снимка: архив, Reuters

С кредити от западни банки комунистическа България е финансирала обречени проекти в страни с диктаторски режими на три континента. Изследване разкрива стопанските авантюри на режима на Тодор Живков в Третия свят, за което материал публикува Дойче веле.

Някой да е чувал за българо-етиопския завод за танкове? Или пък да да знае нещо за българо-венецуелското предприятие "АЛУСУР" за производство на алуминий, натрупало за няколко години милиони долари загуби за българската страна, но наляло огромни комисионни в джобовете на неговите инициатори? Още по-малко се знае за катастрофалното за българския външен дълг военно-техническо сътрудничество с топ-длъжниците на НРБ – режимите на Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи.

За наследения от комунизма 10-милиарден доларов дълг повечето българи разбират на опашките пред празните магазини в годините 1989-1990-та. Но и дълго преди развръзката завръщащите се от Третия свят специалисти говорят под сурдинка за провалите на големите далавери на НРБ, на които те са неволни свидетели: харизан на Ирак огромен мост - заради неприети от проектанта "икономии" при изграждането му; за фалирал завод за преработка на кожи в Източна Африка, чиято суровина се оказва негодна - поради щетите от паразитите по добитъка; за щедро финансирани от НРБ губещи концесии за нефт и газ в Либия; за добив на дървен материал в Габон...

Защо диктаторът Живков и свитата му са виждали в стопанските далавери с „колегите“ от  Третия свят панацея срещу провала на плановата икономика в НРБ? Отговор на този въпрос дава обширно изследване за историята на българския външен дълг до 1990 г., публикувано на сайта на Българската народна банка.

Глад за "твърда" валута

Да се подобри нерадостният платежен и търговски баланс на НРБ чрез увеличаване на експорта на слабо конкурентните български стоки и технологични услуги към Третия свят - това изглежда стои в основата на действията на Живков и близкото му обкръжение, смятат изследователите Даниел Вачков и Мартин Иванов. Всъщност, идеята не е изглеждала никак зле на фона на наложената от СССР тогава ангария по линия на СИВ  – задължителни доставки срещу неконвертируеми соцвалути, които не са били в състояние да задоволят нарастващия глад за западни стоки и технологии.

Провалят се и надеждите, че по-лесно достъпните за НРБ западни кредити - след подписването на Хелзинкските съглашения през 1975 г. - ще могат да вдъхнат живот на лишената от пазарни механизми социкономика. Оказва се, че заемите от западните банки нарастват три пъти по-бързо в сравнение със слабите темпове на увеличение на производството на стоки и услуги.

През 1980-те години България е на косъм от провал, подобен на този на Чаушеску в съседна Румъния: почти всички приходи от износ на българска продукция през втората половина на 80-те години принудително се пренасочват към покриване на нарастващите плащания по главницата и лихвите по кредитите от западни банки. Това води до допълнително орязване на и без това мизерното вътрешно потребление.

Изключение, разбира се, правят доставките за трапезите и домовете на комунистическата номенклатура и апарата на Държавна сигурност. Привличането на директни западни инвестиции в българската икономика като начин за спасяване на платежния баланс пък е тема-табу за правоверния висш ешелон на компартията.

Ялови се оказват и капиталовложенията в международния туризъм – ако през 60-те години всеки седми турист по българското Черноморие е носел конвертируема валута, то примитивната организация и калпавото обслужване влошават това съотношение до 1 на всеки 17 задгранични туристи в края на 80-те години.

На този фон Третият свят става все по-привлекателен за ЦК на БКП заради илюзорните представи, че там може да се направят „големите удари“, които да извадят плановата икономика от състоянието на ступор.

Наивници в джунглата или престъпници?

Като всяко гениално хрумване идеята за стопанска експанзия на НРБ в Третия свят е повече от елементарна: да се изнася главно оръжие и военно оборудване, изработени по съветски лицензи и с материали от съветския лагер, с което да осигуряват постоянни във времето приходи в конвертируема валута.

Висшият функционер Гриша Филипов докладва на върхушката в БКП, че подобен износ носел 140% възвращаемост. Никой обаче не се вслушва в предупрежденията, че партньори в сделките са или държави в технически фалит като Нигерия, Етиопия и Йемен, или пък разорени от продължителни войни държави като Ирак, Ангола и Мозамбик.

Специален случай е режимът на Кадафи, който въпреки приходите си от нефт изпада все повече в международна изолация. Миражът за потоци от лесно спечелени петродолари кара Тодор Живков и обкръжението му с лека ръка да одобряват отпускането на огромни заеми за Ирак и Либия - в размер на над 2,6 милиарда долара, с които да се финансира българският оръжеен експорт. След 1987 г. режимите в Багдад и Триполи напълно прекратяват договорения за погасяването на кредитите износ на нефт за НРБ. През 1988 г. външният дълг надхвърля 8 млрд. долара.

„България е сред най-изпадналите длъжници в соцлагера със значително надхвърлящи експорта задължения“, алармират западни банки и спират отпускането на кредити.

Москва пък вече не вярва на сълзи, което принуждава София да тегли от неприкосновения си валутен резерв, за да погасява дълговете си. В края на 1989 г. валутните запаси на страната се стопяват до 600 милиона долара, от които до пълното фиаско на плановата икономика - в края на март 1990 г. - остават едва 300 милиона долара. В същото време предстоят нови  падежи за над 1 милиард долара и правителството на Андрей Луканов обявява мораториум върху плащанията. 

Според авторите на изследването изпадането на НРБ в неплатежоспособност е можело да бъде смекчено, ако управляващата върхушка е била предложила на кредиторите на страната да изкупят по занижени цени - чрез цесии - натрупания огромен дълг на развиващите се страни към България. Но това не се случва.

Цената на авантюрите

Сред стопанските авантюри на НРБ в 42 страни в Третия свят се откроява абсолютно безответното наливане на около 150 млн. долара в колабиращото стопанство на тогавашната "братска" Никарагуа, от които българските данъкоплатци не получават нито цент обратно.

Огромни за мащабите на България финансови щети носят изключително зле обслужваните или изцяло необслужвани валутни кредити за страни като Куба, Виетнам, Афганистан, Сирия, Сомалия, Мозамбик, Танзания, Ангола и Йемен.

Една от редките компенсации за България след ненаказаното за Живков и свитата му безумно наливане на народни пари в Третия свят се случва през 2007-ма, когато - с помощта на международната коалиция, свалила режима на Саддам Хюсеин - България успява да си върне 360 млн. долара от иракския дълг.

"Внимателният прочит на управлението на Тодор Живков и на породените от него проблеми разкрива системно създаване на фалшива икономика. Фалшива е всяка икономика, при която хората си мислят, че забогатяват, но всъщност се случва точно обратното - обедняват", обобщава трагичните резултати от стопанските авантюри на НРБ икономистът Красен Станчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


521
Още по темата: външен дълг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
1
 
16
 
! Отговори
международно преди 7 години
*** още не е теглила заем 20 милиарда.Ако изтегли 21-тогава ще се разправяме.Радвам се,че живеещите ужким в чужбина,много добре се възползват от покровителството на герб и "съжаляват"търкащите билетчетата,които справедливият Бойко не забрани.Даже лотарии се теглят на всеки кръгъл час,а Божков- тъста се отчита където трябва.
264
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
COPY - PASTE
263
0
 
7
 
! Отговори
daemon преди 7 години
ДО АВТОРКАТА:САМО за уточнение:Празните витрини не бяха 90 а 96 г.
262
0
 
3
 
! Отговори
до pt преди 7 години
Да
261
0
 
8
 
! Отговори
до Joko преди 7 години
Aбе друго си е да си мутра *** мачкала ушите на правешкия църрвул някак си по европейски и евроатлантически е..ка да не гласуваш с кеф за него.Чел е Винету.Да поизтегли някой милиардец още...
260
2
 
0
 
! Отговори
рт преди 7 години
До Солей Манами това истина ли е хаха
259
13
 
15
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Е, след три провала за последните 20 години на червените мутри в съдружие с фесовете и информацията от тази статия остава на 27 Март пак да гласуваме за *** и нейната КУРумпирана свита....... наздраве Българи !
258
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демократични авантюри. След 27 години преход България е с 15млрд. евро държавни задължения и около 5 процента държ. собств. с настояща стойност на около 2млрд. евро. преди 89 около 10млрд. долара, задължения и държавна собств. на 100процента с оценка над 30млрд. долара, кратока ясно ясно и точно. по физически обем на производство на основни хранителни и нехранителни стоки, не се знае дали ще се надминат произведените количества преди 89г. защото до сега още не са стигнати.
257
6
 
2
 
! Отговори
BKP преди 7 години
До Анонимен: Ти си комунист, нали? Ми що не си изнесеш гъзЪТ в далечната брадска северна корея и да се отдадеш на брезгрижен комунистически гуляй , а ?
256
4
 
17
 
! Отговори
Бранник преди 7 години
Да Тодор Живков будалкаше Брежнев, че искаме да станем съветска република, но не станахме, а бензина беше 0,20 лв. Имаше толкова работа, че работеха гастарбайтери. Сега станахме колония на Запад и сме най бедната държава в Европа. Безработицата е ужасяваща.
255
0
 
2
 
! Отговори
до Циник преди 7 години
Момче,яж киви.Разхлабва!
254
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"150 млн. долара в колабиращото стопанство на тогавашната "братска" Никарагуа".......А на братски Ирак под диктата на братски ФАЩ коллко МИЛИАРДА ДОЛАРА опростихме?
253
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЛАРИМНОГО ТОЧНО И Е ИСТИНА.
252
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от евтина со р о со идна пропаганда.Тогава за 45 г. натрупахме по- малко дълг от колкото сега за 2 г., ама тогава какво построихме с парите, а сега какво? Тогава колко имахме да взимаме от други държави, а сега? Тогава имахме построени предприятия, а сега стиропор на старите панелки и пари в офшорни сметки на политици.Кой ни натисна и опростихме милиарди дългове на Ирак и Либия?Как тогава можехме да имаме и армия, и образование, и здравеопазване, и ранно пенсиониране, и жилище и работа
251
2
 
14
 
! Отговори
Солей Ман преди 7 години
Важното е че "човека глас" тони стораро и синъ му фики са включени в учебниците за бЪлгария в брЮКСЕЛ!.то това мисля че дава отговорите на,всички въпроси.
250
5
 
14
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Меко пипаше бай Тошо !Ако беше ликвидирал голяма част от тогаващните крадци, те нямаше да станат бащи и дядовци на сегашните крадци.Но Тато се беше вкопчил във властта, сякаш ще векува.При племе от предатели и крадци работи само военен режим Пиночет !
249
3
 
4
 
! Отговори
до 367 преди 7 години
Нали го съдиха бе чоджум.Кой да го съди,подчинените му ли,или производните му.Най добре да го беше съдило мешарето щото този неграмотен малоуммник е коняк от клана Замфиркюи!
248
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да приемем, че всичко написано от ДВ е така, в което много се съмнявам, но ...Ако в края на 80-те сме били с 10млрд.$ дълг, то имахме и доста активи. Само БТК и Нефтохим бяха с капитализация всяка по около 2 млрд.$. Няма да изброявам другите големи предприятия, които ако бяха приватизирани както трябва, а не ограбени и разпродадени за жълти стотинки, този дълг се покриваше с лекота.А сега колко дълг имаме, каква ни е икономиката и какво има за приватизиране?!И САЩ имат дълг и какво?!
247
6
 
15
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
Мдааа...а само да попитам "разбирачите",А сега колко ни е дълга?!? щото сега сме супер просперираща държава със силна икономика и образование на супер високо ниво което осигурява кадри за бъдещето!Колко ни е сега дЪлга викам ,като достоен ЧЛЕН на ефропейския сОюз и Феликити амджикистански щатийй?!?...Та,кой ще ми каже колко ни дълга?!
246
11
 
14
 
! Отговори
Jon преди 7 години
Е това могат другарите комунисти и искат пак да дойдат на власт за да правят пак същото. Да строят в Белене, 7 ми реактор, ЮП и петролопровод. За да могат да окрадат едни 50 милиарда от България за тях и техните олигарси.