Радев настоя: Решението за Пирин – отговорно и прозрачно!

Президентът иска да се гарантира общественият интерес
Обновена: 6 мар 2017 12:18 | 6 мар 2017 11:33, Веселина Йорданова
86
Радев настоя: Решението за Пирин – отговорно и прозрачно!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев смята, че решението на МОСВ да не се прави екооценка на проекта за актуализация на плана за управление на НП "Пирин" е прибързано.

"Това е обществено значим въпрос", заявява държавният глава в профила си във Facebook.

Радев посочва, че е разговарял с екоминистъра Ирина Костова и с премиера Огнян Герджиков да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес.

Природозащитници поискаха планът за управление на парка да бъде преработен, защото според тях позволява разрешение за застрояване.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изпрати отворено писмо до служебния министър-председател Огнян Герджиков, в което обърна внимание на нередностите по проектите за планове за управление на парковете Национален парк "Пирин" и "Витоша".

Премиерът Герджиков коментира вчера пред БНР, че става дума за проект, който подлежи на внасяне във Висшия експертен екологичен съвет, където са поканени "всички заинтересовани лица".

Герджиков, който уточни, че е скиор, се застъпи за развитието на ски съоръженията в планините. "Нима Алпите са със съсипана природа, като имат толкова много ски съоръжения", попита той.

По думите му всеки може да си каже мнението, преди планът за Пирин окончателно да влезе в Министерския съвет за одобрение.

Екоминистерството твърди, чe решението, според което не е необходимо да се извършва екологична оценка на новия план за управление, е законно.

Еколози ще обжалват това решение и тази вечер организират протест пред Министерството на околната среда и водите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: МОСВРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-добрия еколог в България е мъртвия.
43
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев и от екология ли взе да разбира?
42
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАФИЯТА СЕ ЗАВРЪЩАпрестъпно беззакониеедва ли честни изборитърпи-тръгни народе..
41
1
 
16
 
! Отговори
Пак ли някой друг? преди 7 години
До Халваджийски10 години как в маса фирми не е стъпвала проверка за софтуер и осигуровки, точно Радев ли да те "оправи", мишок настъпен? Като ти е мизерна надницата да си намериш друга работа, по-добре платена, ако можеш. Така е пазарната икономика - конкуренция свободна, не по жителство и разпределение.
40
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ отдавна обещават втора кабинка на Банско, но не им стискаше да дадат зелена светлина за строежа й. Служебното правителство е много удобно в такива случай! И това е служебното правтителство на Президента Румен Радев, номиниран и подкрепен от БСП ?! Бойко и Корнелия = любов, а може би и коалиция в следващия парламент?
39
5
 
5
 
! Отговори
Пак ли някой друг? преди 7 години
Наредили сте се герберастките оплаквачки пак да говорите за комунисти и уволнения. Видях ви кои сте, как назначихте същите червени, сега просто ги сменят други. БСП, най-дясната партия, въведе плоския данък, защото е пълна с богаташи. Никога няма да върнат пропорционалното облагане, само дрънкат за пред избори, за разлика от ББ който с добавките и доп. почивни дни, за да може най-ниските слоеве, неговите избиратели (както показа герб-агенцията на последните избо), да са доволни. Позор, не народ
38
3
 
12
 
! Отговори
бате ти Бъдьо преди 7 години
Румене, ОТМЕНИ НАРЕДБА 208 за побългаряване на бежанците
37
8
 
13
 
! Отговори
Халваджийски преди 7 години
Другарю Радев, защо не казваш нищо за хилядите хора работещи по села и градчета за местни феодали и олигарси без осигурвки и за мизерни надници?
36
0
 
9
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Полупланинският и планински релеф на България ще се окаже безценен след идващото топене на вечните ледове.
35
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПекаревНедей задава неудобни въпроси и да разбиваш илюзиите на фенчетата на Радев за неговата независимост. Истината никога не е била обичана ако не ти изнася. Този принцип е залегнал в човешкото общество и най-вече за другарете ***
34
6
 
15
 
! Отговори
Аз преди 7 години
БСП дойдоха на власт и почнаха да сменят ударно ръководни постове. Почнаха и мизериите, повечето от които ще излезнат наяве чак след време... тъжно, но това е Бг.
33
6
 
15
 
! Отговори
Пекарев преди 7 години
Руменчо като искаш прозрачност, защо не казваш кой ти оказва натиск и ти дали се поддаваш? Или червените другари са те хванали за топките и няма накъде да мърдаш?
32
9
 
16
 
! Отговори
кой преди 7 години
Кой сложи циркаджията Герджиков за премиер ????? Освен да уволнява наред, не е свършил за две стотинки работа !!! Този Радев и за една стотинка работа не е свършил . Циркът продължава и тепърва ще патим !!!!
31
3
 
17
 
! Отговори
НАРОДЕ???? преди 7 години
*** народ слаба държава политици рубладжии глад мизерия и въшки
30
6
 
13
 
! Отговори
до 30 преди 7 години
Ти си много зле бе. Нали точно ГЕРБ се признаха от НДСВ. Тиквата бе вкаран в политиката лично от Царя, дори беше избран за депутат от НДСВ в Благоевград, но Царят и Доган предпочетоха да го сложат Главен секретар на МВР за да прави чадър на наркотрафика.
29
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румбата решава държавните дела чрез фейсбука... Голям парашутист се оказа този ***!
28
1
 
15
 
! Отговори
Защо? преди 7 години
Много е изговорено и изписано за Юлен. Аз все още не проумявам защо държавата няма никакво намерение да разбере кой всъщност стои зад тази фирма. Защо се спонсорира фирма, чийто произход е напълно неясен? Защо не се направи разследване и не разобличат хората, които източват огромни капитали от държавата ни?В тази връзка поздравления за Биволъ - единствената медия, която внесе малко яснота кой всъщност стой зад Юлен, Витоша ски, влаковете в Хитрино и още, и още...
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато гледам планините и слушам как шумят реките. Шума на Рила и Пирина, аз чувам моята родина.
26
11
 
9
 
! Отговори
Пойрязов преди 7 години
На смешния президент дето сме имали. Дано БСП спечели изборите че да му турят 20% данък и да му отрежат хилядарка от заплатата, ха-ха-ха.
25
3
 
21
 
! Отговори
Мутри ли защитаваме? преди 7 години
Защо наместване в целия спор еколозите, природозащитници и скиори. Тук става въпрос за българската природа, за нашите планини, за най-ценното ни. А от другата страна стои една фирма с неясни капитали и неясен произход. Фирма, която внася в държавата 50 000лв годишно, а на ден от ски карти печели 100 000+лв. Фирма, чийто собственик Георгиус Георгиу е по-беден от мен, а има 1.5 млрд евро капитали в България. Това е проблемът - че се погазват законите, за да се предпазват мутрите от Юлен.