Армията – все по-важна. Светът – все по-несигурен

Радев зове за развитие на войската, за да гарантира суверенитета ни
105

В съвременната тревожна геополитическа обстановка ролята на въоръжените сили за гарантиране на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на страната ще расте все повече. За това предупреди президентът Румен Радев по време на удостояването на Андрей Боцев с висше офицерско звание генерал-лейтенант.

Още по темата

Преди 6 дни Радев подписа указ за назначаването на досегашния командир на Сухопътните войски ген.-майор Андрей Боцев за началник на отбраната, а днес на церемония го повиши в "генерал-лейтенант". Той заменя на поста вицеадмирал Емил Ефтимов.

Според държавния глава новите рискови заплахи налагат да се развиват ефективни отбранителни способности, които да гарантират не само ролята ни на надежден участник в Алианса, но и нашата собствена сигурност.

"Времето налага да развиваме реални способности и да предприемаме решителни стъпки за повишаване на нашия собствен отбранителен капацитет, едновременно с повишаване на оперативната ни съвместимост със съюзниците от Алианса", отсече Румен Радев.

Поради тези причини той смята, че се налага началникът на отбраната да бъде офицер и професионалист с богат опит, преминал през всички тактически и оперативни нива на командване, да живее с проблемите на войската и да се ползва с нейното доверие.

Президентът се обърна към ген.-лейтенант Андрей Боцев с думите: "Убеден съм, че вашият опит, трупан в годините пътя ви от командир на взвод до командир на Сухопътни войски ще бъде залог за справянето с важните отговорни задачи като началник на отбраната. Благодарение на вашия професионализъм и безспорно лидерство личният състав от Сухопътни войски решаваше успешно всички предизвикателства в международен и национален план".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
2
 
! Отговори
ВОЙНИК до BG преди 7 години
За теб г-н Инжинер без да се обиждаме, аз не съм фуражка а лейтенант от 68-а бригада и съм горд с подготовката си. И си написах колко ми е "тлъстата" заплата с 12 години стаж, 3 опасни мисии зад граница. По долу се аргументирах относно както ги нарече "КОРЕМИТЕ". Нали ти обясних, че 250 души наличен състав имаме 600 началници. 50 генерала само за миналата година. От тях да няма смисъл, но Ние на целия Балкански сме единствените, които направиха глупосттта да градят чисто професионална армия.
48
0
 
1
 
! Отговори
BG преди 7 години
Колкото до границата, ами спомням си как оревахте всичко че не било работа на армията да пази грацита щото бяхте напълнили гащите от страх ! И си спомням как ви настаняваха по три зведните и спа хотелите, та станахте за смях пред цялата държава. То и моя дядо като е ходил на фронта през ВСВ, все по спа хотели е нощувал :)А кажи - който не храни своя армия храни чужда, а народ дето не храни своите учители, лекари, инженери - какво храни ?! Ами отговора, фуражко е че тогава просто няма народ !
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяка професия си е важна. Точно тук идва моментът: не може да има задължителна казарма, защото не всеки става за там.Това е все едно да има задължително музикално училище ?!? Там трябва да е пожелание + заплащане и хората,които отиват да си вършат работата с желание. Другото е разсипия на пари и ниско ниво на армията.
46
0
 
2
 
! Отговори
BG преди 7 години
Сушай, фуражка - прав си не съм бил в казармата и направих всичко възможно да не бъда в казармата. Само че аз съм инженер, и такива като теб трябва по три пъти на ден да ни целувате ръцете щото благодарение на моята работа и на това че все още сме в България, имате тлъстички заплатки. Колкото до пазенето - бил съм и Карлово и в Казанлък - нямам впечатления за "бойната" ви подготовка. Всеки може да се убеди - по цял ден лежане по кафенетата, хора с кореми до носа, пушещи по 2 кутии цигари на ден
45
1
 
0
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 7 години
Хаха. Щото пък китайците нямат технологии. Супер са напред с ракетите, особено противокорабните. Правят си самолети, кораби. Рано или късно там ще има кютек. Говоря за Жълто море. Хамериканците бая ги е грижа за него регион.
44
1
 
2
 
! Отговори
ВОЙНИК до BG преди 7 години
BG.... съдейки по неуважението, което изпитваш към моята професия само ме кара да си мисля, че никога не си бил в казарма и нямаш грам чест и чувство за дълг към родината за да наричаш мен този, който цяла зима лежеше по чувалите в странджа планина и ловеше талибани за да може ти да спиш спокойно. А аз съм завършил висше военно училище. Не мисли, че професията ми е по лесна отколкото някои други. Няма как да съществува една държава в 21-и век ако армията и не може да я пази.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То по твоята логика да се научат да правят в Москвич,че може да им се наложи.Ти САЩ не е мисли...Водят войни цял живот. Ти с едни звезди до никъде,не си.
42
2
 
0
 
! Отговори
Войник преди 7 години
Колега. Смея да кажа, че все още има добра подготовка въпреки цялата мизерия. Бяхме на учение в Балкана с едни пехотинчета от САЩ, които като им блокира jps-a и не можеха да се оправят по карта ръчна и звезди. По долу където е цензурирано исках да напиша. "сИрем в кИнефи по лоши от затвора".
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То хубаво ама и аз искам С Класа ама няма пари за нея.Как ще е поддържаме армията ние нямаме пари да си оправим дупките?!? Иначе е прав, но нищо ново не е казал. Армия винаги трябва ,но трябва и бизнес който да е плаща.
40
1
 
4
 
! Отговори
BG преди 7 години
А на .... 1 дето е написало че младежите няма къде да избягат - не, има - просто ще отидат в чужбина, малкото които са останали все още, и да ви питам старите кой ще ви плаща пенсиите и кой ще ви лекува !
39
0
 
4
 
! Отговори
BG преди 7 години
Войник, като не ти изнася - хайде, отивай да запишеш медицина ! Места за лекари колкото щеш ! На фона на меко казано екстремната демографска криза в която се намираме и факта че оставаме без лекари, да се дават пари на фуражките е буквално престъпление ! Напротив - трябва драстично съкращение на армията. Пък военните да кажат какво правят по цял ден, както и МО да съобщи каква е средната обиколка на коремите на военнослужещите ! Че да видим за какво даваме пари за заплати !
38
1
 
0
 
! Отговори
Американец преди 7 години
Америка се прибира вкъщи, континентално, а НАТО да се спасява по единично и дс носи страни като нашата на гърба си с мизерния БВП... Или сами да си купуваме водни пистолети и да се пазим ...
37
2
 
3
 
! Отговори
ВОЙНИК преди 7 години
Заплатите ни не са мърдали от 2008-а година. Колегите които сега постъпват (все още ги има). Като получат фиш за 690 лева заплата и си подават рапорт за напускане и нищо не ги интересува и така и трябва. Това е подигравка. Едната ни рота забележете е 12 души, в която има 3-*** капитани. Работим в мизерни сгради строени през ПСВ и *** в *** по лоши и от затвора. Нямахме дори налични лопати да си изринем снега и трошим чинове да се топлим на кюмбета. И при това сме най-елитната част.Болно ми е
36
1
 
5
 
! Отговори
ВОЙНИК преди 7 години
В армията трябва да се налеят незабавно поне 4 % от БВП. Войник от 68 бригада съм с 3 мисии зад граница 12 години стаж и ..... 1300 лева заплата (това е с всичките летателни). Бригада в момента ни е на 25% личен състав. От 1500 души парушутисти в момента едвам пълним малкия самолет (250 души) 50 души има помощен персонал и имаме 600 души (началник щаб). В София полковници носят кафета на генерали там войник не са видяли от 10 години. Само за миналата година има 50 произведени генерали. За какво?
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Светът все по-несигурен, краят все по-близо. Не е като доброто старо време през студената война когато всички спяха спокойно и нвъобще е мислеха за ядрена война... А пък през 40те години на миналия век си беше топ.
34
5
 
11
 
! Отговори
до Ял Бибигал преди 7 години
Бая зор ще видят китайците с Япония, дъ знаиш! Това да не ти е България или Македония? Японците са една от трите най-развити технологично страни в целия свят, да не мислиш, че ще целят китайците с прашки? Кво като китайците са 2 млрд., днешната война да не е с лопати и лъкове?
33
2
 
5
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 7 години
Ако САЩ не бяха зад гърба на Япония, Китай отдавна да я е запукал. Знаеш ли колко карез им имат. Или не си и чувал за зверствата на японците в Китай и Корея. Избили са 300 хиляден град. Отделно са правели и зловещи експерименти пред които и доктор Менгеле бледнее.
32
0
 
10
 
! Отговори
Muradoff преди 7 години
Та ние държава нямаме той армия говори.Кажете една държавна институция която функционира както трябва
31
2
 
5
 
! Отговори
гого преди 7 години
33тя северна корея не е с много по модерно от префи 40 г оръжие, но им е взела страха там наоколо. А за турските супер танкове не бери грижа, те не хвърчат, има си нсчини да бъдат спирани. Бг не е пустинята на Ирак.
30
14
 
8
 
! Отговори
сволач преди 7 години
Всички проблеми по света са от Русия и простотията и наглоста на Путин и бандата му от Кремълски пияни *** !!!Затова и фалита, който им скрои света ще разреши кризата!