Армията – все по-важна. Светът – все по-несигурен

Радев зове за развитие на войската, за да гарантира суверенитета ни
105

В съвременната тревожна геополитическа обстановка ролята на въоръжените сили за гарантиране на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на страната ще расте все повече. За това предупреди президентът Румен Радев по време на удостояването на Андрей Боцев с висше офицерско звание генерал-лейтенант.

Още по темата

Преди 6 дни Радев подписа указ за назначаването на досегашния командир на Сухопътните войски ген.-майор Андрей Боцев за началник на отбраната, а днес на церемония го повиши в "генерал-лейтенант". Той заменя на поста вицеадмирал Емил Ефтимов.

Според държавния глава новите рискови заплахи налагат да се развиват ефективни отбранителни способности, които да гарантират не само ролята ни на надежден участник в Алианса, но и нашата собствена сигурност.

"Времето налага да развиваме реални способности и да предприемаме решителни стъпки за повишаване на нашия собствен отбранителен капацитет, едновременно с повишаване на оперативната ни съвместимост със съюзниците от Алианса", отсече Румен Радев.

Поради тези причини той смята, че се налага началникът на отбраната да бъде офицер и професионалист с богат опит, преминал през всички тактически и оперативни нива на командване, да живее с проблемите на войската и да се ползва с нейното доверие.

Президентът се обърна към ген.-лейтенант Андрей Боцев с думите: "Убеден съм, че вашият опит, трупан в годините пътя ви от командир на взвод до командир на Сухопътни войски ще бъде залог за справянето с важните отговорни задачи като началник на отбраната. Благодарение на вашия професионализъм и безспорно лидерство личният състав от Сухопътни войски решаваше успешно всички предизвикателства в международен и национален план".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
2
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
На гол г***з, чифте пищови, както казват хамериканците...
88
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
za Balgaria tribva da voiuvat bogatite Balgari koito sa polzvali blagata na Balgaria imat luksozni imoti v chujbina i balgaria i mnogomilionni smetki na moite roditeli darjavata s 40 godini staj im okrade parite za koi da vouvam prestapno pravorazdavane prestapni darjavnizi prestapni biznesmeni
87
1
 
4
 
! Отговори
Офицер от резерва преди 7 години
Не сме роби, но наборна армия нищо не решава. Това са хора насила вкарани в нещо в което не вярват и не разбират. И ние ще очакваме от тях да направят чудеса от храброст в усвояването на военните познания и да изтърпяват редица трудности в името на какво по точно? Кой от техните приятели, родители, роднини ще оцени патриотичните усилия които те полагат? Няма начин това да стане през задължителна военна служба. Трябва да е доброволна, и тук идва идеята за моркова(а не тоягата=задължителна в.с.).
86
3
 
7
 
! Отговори
безпартиен преди 7 години
Държава без армия е като жена без гърди.
85
5
 
9
 
! Отговори
безпартиен преди 7 години
четейки коментарите тука стигам до един извод българите трябва да сме си роби и това е,що една турция не си унищожи армията и не махне наборната служба,що не го направят румънците,сърбите.Абе нещастници защо всеки един който тръгне да изразява патриотизъм го наричате луд и пращате в джаза,като след това изписвате 10 реда за личните си успехи кариери и така нататък,как дядовците ви заради който имате тези кариери и вашето днес заради България отиваха голобради на война а НИЕ как им се отплащаме.
84
3
 
4
 
! Отговори
да преди 7 години
никакви партньори нямаме в НАТОтова са глупави клишета, изпразнени от всякакво съдържание !!!!и малките деца вече не вярват на тая глупост
83
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние сме влезли доброволно в съюза и НАТО. Имаме партньори и трябва да градите с тях връзки и отношения. Хубави или лоши сега са ни партньори! Махнете от системата старите и закостенели петолъчки от тях ви идват проблемите, не от младите. Стига се оправдавайте с младите хора на България те са просто млади. Вие трябва да действате , а те след вас.
82
3
 
2
 
! Отговори
да преди 7 години
само пълен и'диот може да мисли, че руските туристи у нас ще обявят автономия, но..да..у нас има много слабоумни...НАТО е глупост, на която не може да се разчита за нищо !!!!сигурността на България зависи само от нас,а Америка е всичко друго, но не и приятел на България..как не го разбраха родните гь'зоблизци не знам... !!!!!
81
0
 
1
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
До войникНе е само с теб така.Напиши нещо срещу *** и ще разбереш
80
0
 
2
 
! Отговори
войник преди 7 години
Само ми тряат коментара, явно съм неудобен на някой? Каква е тая цензура бе днес бг, нали сте деполитизирани.... нещастни доносници и драскачи....
79
2
 
3
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
До Офицер от резерваЗа да се''почисти''армията народа трябва да прогледне.Не може да сме членове на НАТОа да се спекулира с многогодишната благодарност на българите към руснаците.След преврата на 10.11 в армията се започна деполитизация на офицерите.Младите офицериизползваха момента и се измъкнаха от армията.Старите офицери(сега вече генерали)се''деполитизираха''.Как си го представяш,офицер който се е клел в БКП и КПСС да иска ''почистване''на армията.
78
0
 
0
 
! Отговори
Войник преди 7 години
99174
77
0
 
3
 
! Отговори
Офицер от резерва преди 7 години
Но чистенето е много трудно - кой ще го направи, и каква е гаранцията, че няма да стане по-зле. Истината е в младото поколение - постепенно ще се оправят нещата, както вече става. Вярно - в Армията това не се вижда, защото тя върви доста след обществото по традиция, но и там ще дойде промяната - след 5-10 години максимум, освен ако обстоятелствата не ни накарат да се разбързаме. А това както вървят нещата е все по-вероятно. Виж Украйна за пример - как им се реформира армията, и на каква цена.
76
1
 
2
 
! Отговори
Офицер от резерва преди 7 години
До войник. В София са наистина големи мижитурки, които уви се разделят на два лагера - "Русия" и "САЩ" и всеки грачи срещу другия. Вторите са малко по-склонни да работят за България, но не мога да съм сигурен. Първите напълно безплатно са готови да легнат в краката на руснаците, каквото и да им готвят те. Трудно ще изградим гражданско общество, което е в основата на една армия. Първо наистина трябва да си почистим кочинката от всякакви чужди елементи, и тогава да решаваме какво да правим.
75
3
 
3
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
До ВойникВойниче,според мен единствените от които трябва да се страхуваме са руснаците.Утре може да решат че трябва да защитят интересите на руснаците ''купили'' черноморието Като знаем как сме зависими във военно отношение(самолети,ракети и т.н.)от тях и определено русофилско настроените висши военни,как си представяш отбраната на страната?Или тогава ще питате къде е НАТО след като сме членки.Затова съм против да се поддържа по-голяма армия.Излишни разходи!
74
0
 
1
 
! Отговори
Войник преди 7 години
До колегата офицер от Запаса. Съгласен съм абсолютно за нарядите и караулите. В момента даже се търсят пенсионери, които да ги запълват, за да не ни минава времето в наряди. Най-големите съкращения трябва да са в СОФИЯ. Там войници няма, а само бюрократи. Не нашата бригада не ни е нужен щаб 600 души, при положение, че имаме 300 войника.
73
0
 
1
 
! Отговори
Офицер от резерва преди 7 години
Не големината на данъците е проблема, а в сивата икономика и липсата на правосъдие. Имаме си провосъдна система, но на нея разчитат силните на деня да си разчистят сметките с конкуренцията. Но и това си е наследство от комунизма - не сме го изживяли още, и си носим последствията. Без значение колко пари хвърляме, в коя сфера - отбрана/МВР - няма ли правосъдие, нищо не става. Хората просто не вярват в системата и гледат да я "използват" за своя изгода. А без взаимно доверие нищо не става...
72
2
 
2
 
! Отговори
Войник преди 7 години
Колега, може да имаш познания за Бизнеса, но си рожба на него и грам си нямаш идея от ГЕОПОЛИТИКА. Нашето положение географски, изисква армия поне колкото гръцката, която да гарантира национален суверенитет.Гърция не фалира заради армията си. И фалирали са огромна туристическа държава освен военна. Имат 13 000 морски мили крайбрежие НИЕ имаме 300 км. и с тройни по високи доходи от нашите.
71
0
 
1
 
! Отговори
Офицер от резерва преди 7 години
МВР е друга работа - там 90% се харчат за заплати и не им стига. И са в повечето случаи още по-нереформирани от Армията. Но не става въпрос и за справедливост. Когато Армията ни дотрябва, ще е късно да и увеличаваме бюджета. МВР има силно лоби и все още населението се страхува от милиционерите - вижте колко пенсионери "помагат" да се хващат тел. измамници. Това си е системен проблем на обществото. Малките разходи за отбрана са проблем, но проблем е и че не знаем какво да правим с повече пари.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н Лейтенант така само трупате негативизъм към военните. Значи сега и данъка дето плащам е малък? Който отива за твоята заплата??? Така ли?Значи да направим данъка 60℅ и твоята заплата да е 3к а аз да бачкам за 700лв?Хехехе комунизма свърши за радост :)) така ако разсъждавате за нас никога няма да имаме армия :)