България скочи на "Европа на скорости": За единството на ЕС сме

Ще подкрепим Доналд Туск за нов мандат начело на Европейския съвет
182
България скочи на "Европа на скорости": За единството на ЕС сме
Снимка: архив, Reuters

България е за запазване на единството на Европейския съюз, без да се преминава към някакъв вид "Европа на скорости".

"На тенденциите за фрагментиране на Съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели", е позицията ни, приета от правителството за заседанието на Европейския съвет. То ще се проведе на 9 и 10 март в Брюксел, а страната ни ще бъде представлявана от президента Румен Радев.

В рамките на Европейския съвет ще се проведе и Среща на държавните и правителствени ръководители във формат ЕС-27, чиято основна тема е подготовката на Римската декларация за бъдещето на ЕС.

Още по темата

Вицепремиерът Деница Златева коментира, че нямаме ползи от допълнителното фрагментиране на Европа на ядро и периферия. Тя посочи, че дискусията по тази тема тепърва предстои и ще бъде дълга.

По думите й по отношение на Шенген за нас е важно да получим пасивен достъп до визовата информационна система, за да се сверяват данни за преминаващите в реално време. Този въпрос се обсъжда в рамките на различните органи на ЕС.

Външният министър Ради Найденов заяви, че петте сценария за Европа в Бялата книга са предложени като провокация за дебат каква да бъде Европа, а изборът е на страните, които участват. По думите му може да има и хибридни варианти.

Според министъра е важно да се запази единството, а като страна да сме активни и да се стремим към по-добрите от нас. "Стандартът на живот е показателен кой е по-добър и кой – не толкова", коментира Найденов.

Позицията ни в частта "Миграция" е, че осигуряването на пълен контрол върху външните граници е приоритет, който изисква солидарна подкрепа за държавите-членки на предна линия.

В частта "Външни отношения" ще потвърдим позицията за подкрепа на политиката на разширяване на ЕС към всички страни от Западните Балкани, но ще подчертаем, че напредъкът на всяка страна трябва да се разглежда индивидуално.

В дискусията за избор на председател на Европейския съвет за периода 1 юни 2017 г. – 30 ноември 2019 г. България ще подкрепи досегашния председател Доналд Туск.

Златева каза, че всички позиции, които се предлагат и приемат от Министерския съвет, са съгласувани с държавния глава.

"Няма различия, няма разноговорене, напротив, има единство в позицията и това е знак за доброто междуинституционално отношение", коментира вицепремиерът.  


182
Още от
Напиши коментар Коментари
143
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От 27 години чакате не се ли дочакахте бре ?
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 167/168 диспансеризиран
Граматика - 2 сядай! Предлог, подлог, пълен член, правопис на негодник. Какво те квалифицира да даваш съвети?
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
167 Царска България, дето докара сума ти национални катастрофи? В колко войни влезна България по царско време, колко хора измряха и що хора гладуваха заради тези войни? И за какво? Да загубим още територии и да измрът сума ти млади хора. Но нека да видим унищожението на България, през очите на Световната Банка, който разбира се са комунисти. 70-88 България има прираст на БВП от глава на населението 256%(франция има 142) Според нейни данни ние сме били 25 в света по БВП, а днес сме 82 ... мдам
140
6
 
2
 
! Отговори
Диспансеризиран преди 11 месеца
Ами в Румъния и България на власт са пак нео-комунисти с конци в кремъл .За каво сме им на ЕС само проблеми и измами от нас .Иначе претенцийките ни до небесата.Само, че ЕС няма да ни търпи ;за 10 години разбраха що за стока сме.Не са като руснаците бавно стоплящи 45 години,гърци 250 години,турци 500 години....
139
5
 
2
 
! Отговори
Диспансеризиран преди 11 месеца
Парите от ЕС се спират от сега.За биоземеделие бяха резнати вчера.Инвистициите спряха-никой не дава пари на болшевики и пост червени фашаги .
Главия вгар на болшевиките бяха селяните .Доктрината им бе унищожаване на интелигенция,предприемачи и селото-грабнака на царска България.....Сега внуците им искът същото.Комунизма създава роби на капитализма по една сложна на пръв поглед схема.
138
3
 
0
 
! Отговори
Антимен преди 11 месеца
Нинова заяви ,че първата и работа ще е не пенсиите ,а санкциите да постави на дневен ред в ЕС парламента.А оттам ще и кажат--Дооовииижданйеее бгеее.
137
1
 
4
 
! Отговори
Какво се правите ? преди 11 месеца
Ами тя и сега е на 2 скорости бе гении....или си мислите ,че сме на скороста на Германия и Франция....що се правите сами на луди????
136
3
 
2
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 11 месеца
*** означава кльопа, не знаех че е *** дума
135
2
 
4
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 11 месеца
Значи, ядрото ще има единственото право да ла'па, а неядрените държавки ще имат единственото право да дават на лапащите? Правилно ли съм разбрал?
134
0
 
2
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 11 месеца
България в момента има само две възможности : Да скочи в обратна посока или да скочи нагоре! И в двата случая ,това ще е без никакво значение за ЕС !
133
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кой ти каза че Гечев фалира банките? Мама и тати?Или съседа докато бистри политика с баща ти.Темата за лошите комунисти и умните демократи е достатъчно *** вече.Като гледам как разполагат тези убавите, точно те са демократите
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За радиоактивния дъжд осъдиха двама и даже члена на цк на БКП ефективно лежа.Нещо което сега не се е случвало.Няма някой лежал управник.Наскоро имаше проблеми с АЕЦ във Франция.Имаше и влошени показатели на въздуха в западна България.Обаче се мълчи
131
1
 
1
 
! Отговори
Пецо Искренов преди 11 месеца
ЦК на ЕК много малко я интересува какво си мисли и какво предлага България и без това сме в периферията и пак там искат да ни слагат.Тя ЦК си има достатъчно други глабоалия че да се занимава с България, ето на ингилизите напускнаха па не искат да си плащат идват избори по Европа а се наддига патриотизъм и национализъм в страните та отиде в рЯката глобалистичния им проект наречен ЕС грижи си имат чудят се как да го спасяват. А и нашите техните не го искат Туск нашите го искат , що би дайте отгово
130
1
 
3
 
! Отговори
бай Либен преди 11 месеца
До Циника
Бацко, виждам че ти си тук един от най пишещите и най "знаещите" демек по вашему трол !Та да те питам Бацко знаеш ли България по икономически показатели на кое место е била в 1989 год и на кое е сега и то по външни класации на ООН а не наши ? Та дори и да знаеш няма да пишеш та да ти пиша аз -през 1989 год на 30-33,место а сега 60-65 та "драги" защо сме назад а не напред нЪл сме в ТКЗС-то наречено ЕС !!!???
129
3
 
2
 
! Отговори
Циник до 155 преди 11 месеца
Ако си мислиш , че ти си първият писал,че ЕС унищожи икономиката ни....еми , не си! По-скоро си поредния!
Икономика имаше само по безбройните конгреси на БКП..."мощни пушещи заводи" бълващи отровен пушек...и произвеждащи на никого ненужна...неконкурентноспособна продукция по заповед на "големия брат" в бартер за същите некачествени горива Запорожци,,Лади, Волги, и Москвичи.....но в един момент и "големия брат" ни врътна кранчето...и партийците тихомълком натрупаха милиарди заеми по парижки
128
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 месеца
Как България "скочи на Европа на скорости", че не виждаме задълбочена позиция, мотивирана стратегия за развитието на ЕС и ролята на България...Много посредственост, популизъм.. къде е политическото мислене, къде са приоритетите на България в рамките на ЕС.... едни общи приказки, само пушилки и едно голямо Нищо!
127
4
 
2
 
! Отговори
tret преди 11 месеца
Ми нормално...Защо сме им вече?!!! Разрушиха ни икономиките, наметиха се на нашите места на външните пазари, източиха мозъците на Източна Европа , а сега всеки по пътя си...Просто помогнахме на някой да стане по-богат...Туй то..заради единото пътуване, а че няма пари за път...друга работа
126
1
 
2
 
! Отговори
До кръстоносец преди 11 месеца
Комунизъм не е имало никъде и няма и да има. Самите комунисти наят че е невъзможен, защото противоречи на човешката природа, която се заключава в това че всеки иска да взема повече и да дава по малко, а при комунизма всички дават различно а вземат еднакво. Увравнението няма решение.
125
3
 
2
 
! Отговори
кръстоносец преди 11 месеца
Както винаги едни са по-равни от други.
Продължавайте да превъзнасяте демонкратията и ЕСССР, плюйте по кумунизма( който аз непознавам!) и твърдете, че сега е по-добре. Кое?
Европа на две скорости=Фашизъм и обикновен расизъм.
124
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вземат ли властта върхушката на комунистите и Курнелия ще дават само на задна скорост - към излизане от ЕС и влизане в Евразийската кочина. След това ще се изсулят един по един към Европа, подобно на Станишев. Купнелия вече има пост м Социнтерна!