България скочи на "Европа на скорости": За единството на ЕС сме

Ще подкрепим Доналд Туск за нов мандат начело на Европейския съвет
182
България скочи на "Европа на скорости": За единството на ЕС сме
Снимка: архив, Reuters

България е за запазване на единството на Европейския съюз, без да се преминава към някакъв вид "Европа на скорости".

"На тенденциите за фрагментиране на Съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели", е позицията ни, приета от правителството за заседанието на Европейския съвет. То ще се проведе на 9 и 10 март в Брюксел, а страната ни ще бъде представлявана от президента Румен Радев.

В рамките на Европейския съвет ще се проведе и Среща на държавните и правителствени ръководители във формат ЕС-27, чиято основна тема е подготовката на Римската декларация за бъдещето на ЕС.

Още по темата

Вицепремиерът Деница Златева коментира, че нямаме ползи от допълнителното фрагментиране на Европа на ядро и периферия. Тя посочи, че дискусията по тази тема тепърва предстои и ще бъде дълга.

По думите й по отношение на Шенген за нас е важно да получим пасивен достъп до визовата информационна система, за да се сверяват данни за преминаващите в реално време. Този въпрос се обсъжда в рамките на различните органи на ЕС.

Външният министър Ради Найденов заяви, че петте сценария за Европа в Бялата книга са предложени като провокация за дебат каква да бъде Европа, а изборът е на страните, които участват. По думите му може да има и хибридни варианти.

Според министъра е важно да се запази единството, а като страна да сме активни и да се стремим към по-добрите от нас. "Стандартът на живот е показателен кой е по-добър и кой – не толкова", коментира Найденов.

Позицията ни в частта "Миграция" е, че осигуряването на пълен контрол върху външните граници е приоритет, който изисква солидарна подкрепа за държавите-членки на предна линия.

В частта "Външни отношения" ще потвърдим позицията за подкрепа на политиката на разширяване на ЕС към всички страни от Западните Балкани, но ще подчертаем, че напредъкът на всяка страна трябва да се разглежда индивидуално.

В дискусията за избор на председател на Европейския съвет за периода 1 юни 2017 г. – 30 ноември 2019 г. България ще подкрепи досегашния председател Доналд Туск.

Златева каза, че всички позиции, които се предлагат и приемат от Министерския съвет, са съгласувани с държавния глава.

"Няма различия, няма разноговорене, напротив, има единство в позицията и това е знак за доброто междуинституционално отношение", коментира вицепремиерът.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
5
 
! Отговори
Бай Брадван преди 7 години
За нас е важно да се запази свободното движение на хора, стока и пари, пък кой на каквито скорости ще да кара. Рано или късно ще ги стигнем, или ще ги завлечем на нашето ниво. Му-ха-ха
118
1
 
6
 
! Отговори
Ганчо преди 7 години
Чета и започвам да разбирам,че някой изобщо не разбират нищо. Пак някой друг е виновен, лагери, и други подобни, БСП,ГЕРБ,ДОСТ,ДПС и други креатури. .АЛО ХОРА ЕС НЕ НИ ИСКАТ ВЪОБЩЕ. ТЕ НИ СМЯТАТ ЗА ***, ВТОРО, ТРЕТО КАЧЕСТВО И СЕГА ЩЕ НИ МАХНАТ.
117
1
 
0
 
! Отговори
Циник до Bad company преди 7 години
+ 10 ! И пак си много прав!
116
6
 
4
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Освен, че е т.ъ.п. този оскотял "народ" страда и от амнезия. Забрави концлагерите, Виденовата и Луканова зима, забрави как му обраха пладнешки париците като фалираха банките, забрави пирамидите.........Забрави как стоеше на тъмно и по рафтовете имаше само морска сол. И най-отвратително е, че същия Р.Гечев който фалира банките сега го лъже отново! Забрави как нямаше пътища, забрави как висеше с дни за заветната виза за Европа. Забрави как манифестираше под радиоактивния дъжд и после виновни няма
115
4
 
4
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
До *** до BILLГрозната истина е, че матряла наистина е ***. Неприятно ми е да го кажа ама си е баш така. Ако не беше *** щяха ли така лесно да го баламосват със заплати по 1000/сидеров/ лв и той да вярва? ако не беше *** щеше ли да забрави само за две години 'КОЙ" и огражденията пред НС? Ако беше "умен" щеше ли да се остави да го купуват за две кебапчета и чифт чорапи? Или кило ориз и кускус? Щеше ли да повярва на Нинова, че ще нареди на банките да дават безлихвени кредити?
114
1
 
5
 
! Отговори
BILL преди 7 години
До *** 138Вече има доста евтини екскурзии до Западна Европа. Вместо да купуват скъпи смартфони, нека попътуват малко в нормалните държави. Тогава доста неща ще им се изяснят. Ако пък и поназнайват някакъв западен език, да си поговорят с хората там...
113
4
 
2
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
До Едно на умАйде сега ми кажи една третокачествена стока от ЕС
112
2
 
3
 
! Отговори
Циник до BILL преди 7 години
Приятелю, освирепелата тълпа не може да мисли толкова напред! Те търсят виновни..най-често извън собствената им ***!:-)
111
1
 
14
 
! Отговори
BILL преди 7 години
Престанете да обвинявате Европейския съюз за неспособността на нашите политици да превърнат България в нормална страна от западен тип. Европейския съюз не е виновен и за неспособността на повечето българи да мислят с главите си.
110
3
 
3
 
! Отговори
Едно на ум преди 7 години
ЕС ....... да, НО само за някои!Източноевропейците в лай*ата и да маат 3-то качество стоки.Нали вирихте двата пръста бе ...............................
109
3
 
4
 
! Отговори
Циник до 132 преди 7 години
Пожелавам ти/ви ( на всички отворковци ) ЕС да се разпадне..и България да се "оправя сама"!Ще изпукате като овце без история!От сърце ви желая Булгарексит!Ще ви гледам сеира с огромно удоволствие!
108
3
 
7
 
! Отговори
Циник до 127 преди 7 години
Много си прав! И на мен много неща в ЕС не ми харесват - мигрантската политика...тъпченето на милиарди в гръцките гуши...ама каква е перспективата Булгарексит...мита..входни, и изходни, забрана на достъп до европейският трудов пазар, връщане на платените визи, край на "заемите по програми", край на заемите изобщо..и т.н.Освирипелия гладен българин сам ...си желае АДА!Злобни..и късогледи!
107
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Четирите големи ви го казаха простичко ама вие се правите на улави. Казаха ви: "Вижте, ние искаме по-интегриран и обединен ЕС. Който иска е добре дошъл. А тези които си играят на популизъм, национализъм и т.н. да правят каквото си искат." Да не говорим за селското недоразумение Нинова дето ще налага "вето" на санкциите. Игрите на ала-бала свършиха.
106
1
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
изключително наш проблем си е , че руските локомотиви имат ниска средна скорост. за наще управници важи с пълна сила "кой много се праи на майстор, си намира майстора" .
105
1
 
3
 
! Отговори
до 121 преди 7 години
То да бяха се само те самозабравили с мед да ги помажеш.Кажете ми според вас има ли такива които да не са се самозабравили?Ако има такива кажете,аз се мъча да се сетя и не успявам.Поне след 9.9.1944 такива няма
104
1
 
9
 
! Отговори
Ганчо преди 7 години
Светна ли Ви господа. Някой ни подготвят за задния двор. Къде са тези дето се биеха в гърдите че ЕС не може без нас. Май стана обратното. Ние не сме необходими никому. Ние бяхме баласт и ЕС го изхвърли. Защо тези дето се прегръщаха с ЕС сега се крият. Май си оплетоха платното и ритнаха кросното.
103
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквите се самозабравил - крадоха на цял мандат, народът им би шута, узурпираха отново властта чрез фалшификации и пак бяха изпитани от народа. Сега отново се правят на ни лук яли и пак протягат крадливи Банкянски ръчички към властта.
102
1
 
7
 
! Отговори
хм.. преди 7 години
Разбира се ,че нямаме полза от "скоростите", но акулите в ЕС имат,а ние играем както те ни свирят, без достойнство. Б.Б никога не защити националните ни интереси.Как да искаме някой друг да ги защити ?.
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНе се проитеснявай, сега ще ги сменим и повече няма да могат да крадат от Обществените поръчки, а новите които дойдат, те доста са поизгладняли и са надтървени, но няма да крадат, неее, някой да не си помисли, че пак ще почнат да крадат както крадяха като бяха на власт, не, сега е по различно, много са озтънели и са се настървили, но няма да крадат, ще служат на народа.
100
0
 
3
 
! Отговори
Циник до 114 преди 7 години
Изказа ми - за разлика от маса пишещи тук..патрЕоти..и родолюПци...си е направо митературен образец!Ама такива останахте в *** българска - илитерати...и злобнички ан*алфабети!