България скочи на "Европа на скорости": За единството на ЕС сме

Ще подкрепим Доналд Туск за нов мандат начело на Европейския съвет
182
България скочи на "Европа на скорости": За единството на ЕС сме
Снимка: архив, Reuters

България е за запазване на единството на Европейския съюз, без да се преминава към някакъв вид "Европа на скорости".

"На тенденциите за фрагментиране на Съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели", е позицията ни, приета от правителството за заседанието на Европейския съвет. То ще се проведе на 9 и 10 март в Брюксел, а страната ни ще бъде представлявана от президента Румен Радев.

В рамките на Европейския съвет ще се проведе и Среща на държавните и правителствени ръководители във формат ЕС-27, чиято основна тема е подготовката на Римската декларация за бъдещето на ЕС.

Още по темата

Вицепремиерът Деница Златева коментира, че нямаме ползи от допълнителното фрагментиране на Европа на ядро и периферия. Тя посочи, че дискусията по тази тема тепърва предстои и ще бъде дълга.

По думите й по отношение на Шенген за нас е важно да получим пасивен достъп до визовата информационна система, за да се сверяват данни за преминаващите в реално време. Този въпрос се обсъжда в рамките на различните органи на ЕС.

Външният министър Ради Найденов заяви, че петте сценария за Европа в Бялата книга са предложени като провокация за дебат каква да бъде Европа, а изборът е на страните, които участват. По думите му може да има и хибридни варианти.

Според министъра е важно да се запази единството, а като страна да сме активни и да се стремим към по-добрите от нас. "Стандартът на живот е показателен кой е по-добър и кой – не толкова", коментира Найденов.

Позицията ни в частта "Миграция" е, че осигуряването на пълен контрол върху външните граници е приоритет, който изисква солидарна подкрепа за държавите-членки на предна линия.

В частта "Външни отношения" ще потвърдим позицията за подкрепа на политиката на разширяване на ЕС към всички страни от Западните Балкани, но ще подчертаем, че напредъкът на всяка страна трябва да се разглежда индивидуално.

В дискусията за избор на председател на Европейския съвет за периода 1 юни 2017 г. – 30 ноември 2019 г. България ще подкрепи досегашния председател Доналд Туск.

Златева каза, че всички позиции, които се предлагат и приемат от Министерския съвет, са съгласувани с държавния глава.

"Няма различия, няма разноговорене, напротив, има единство в позицията и това е знак за доброто междуинституционално отношение", коментира вицепремиерът.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
3
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Да ви скоча на бедния речник и вулгарния изказ ... журналисти.
78
2
 
5
 
! Отговори
8 март е ден на мама преди 7 години
до 83Вместо Кори на кон,на твойта майка, ще подаряПлювньо на стра-пон.
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 75И кой е виновен ЕС или БГ политиците. Значи от ЕС ни дават едни пари за да ги догоним в развитието, тука ги крадат, обаче по твоята логика ЕС е виновен. Ние сме виновни и това е факт. Толкова са се усрали нашите политици че от ЕС вече каквото и да правят няма как да ни помогнат. Ако ние не си помогнем
76
6
 
11
 
! Отговори
ИГРИТЕ НА ГЛАДА преди 7 години
скоро ще започнат по нашите земи. Ако не сринем Брюкселските агентури ТУК. Евроатлантиците най-добре да си заминават към Атлантика. Ама ТРЪМ не ги иска там. Даже визи не им дава. И за какво разорихте БЪЛГАРИЯ. За едно потупване от Вашингтон
75
2
 
7
 
! Отговори
Китов преди 7 години
До А Н Т ИС това мислене още 30 години пак на същата ще сме. Не е работа на Запада или на Изтока да търси сметка за кражбите в България. Ние сме тези, които трябва да търсим сметка, ама на нас ни е по-интересно да обвиняваме масоните, евреите, комунистите и кой или още не за собствената ни мизерия.
74
3
 
8
 
! Отговори
до 74 преди 7 години
Соца беше лош и то много, а сега евро-фондовете не достигат до обикновенния човек, защотото минават през ръцете на същите крадливи дрогари ето туй е положението.
73
5
 
7
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
до 81, КитовУговорката е била, Запада получава България, а не търси сметка за кражбите от техните подставени лица.Така близо 30 години.За това съм за военен режим Пиночет !!
72
2
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Проблема на България не е в ЕС а в собствената и организация! Нещата се решават тук !ЕС просто е оправдание защото управляващите са се наредили на "хранилката Евросубсидии", че са най-лесни за усвояване /на *** език краденe/ ! Това са всъщност помощни средства! А не сновни за каквито ги имат ГЕРБ и компания! Комунистите дори и тях немогат да усвоят! С крадене обаче неможе да се очаква просперитет на държава! С такава политика неможе да се очаква някои изобщо да обърне внимание на България!
71
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 8 март е ден на мамаснимка на *** на кон и подари :)
70
2
 
1
 
! Отговори
8 март е ден на мама преди 7 години
но с какво да я даря ?Снимка с подпис на Борисов,смятам да и подаря !!
69
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До А Н Т Ичемодан, вакзал, масква
68
1
 
7
 
! Отговори
Китов преди 7 години
До А Н Т ИСобствените чеда български разграбиха и продължават да разграбват родината си, не ни е виновен западът, изтокът, комунистите или капиталистите. Знам, че като се търси вината в някой илюзорен външен враг, вместо в себе си, е по-лесно да се спи нощем, но фактът е, че ние сами си осираме *** в която живеем. Когато това се проумее и се приеме, ще можем да изградим една по-добра България.
67
3
 
4
 
! Отговори
до 73 преди 7 години
Кои са тия всички дето са имали къщи натъпкани 10 човека в една панелка туй ли ти е мечтата ? Aми щом искаш купи си една панелка и си живей там какъв ти е проблема пък на теб ? Hякои хора искат и могат да се развиват И понеже добрата партия караше хората да работят почти за без пари и не ги пускаше на запад, сега пенсиите им са стотина лева.Е сега червената тиква ще ти санира и панелката и си готов.
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 66Баси глупостите. Всички имаха работа защото щатовете бяха раздути до небето, един счетоводител примерно водеше една сметка - сега един двама са общо в средна фирма. А ти като ревеш че нямаш работа кажи какво можеш, какво си завършил , какви езици знаеш ?
65
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакам Росен Плевнелиев да каже нещо по тоя случай за неговото любимо европейско семейство.
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 51И поправка на асансьора, и чистачките и сметосъбирането - безплатно! Да не говорим за безплатно образование, здравеопазване и почивки в санаториуми!!!!! и магазините празни, и каквото и да ти потрябва може ама само с връзки. Накрая държавата фалира и рая свърши. Другарите прибраха чемоданите с кинтите, а работническата класа остана със спомените за светлото бъдеще.
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 44А ти какво можеш за да имаш претенции да се " докоснеш" до евро фондовете. Чел ли си как се кандидатства, какви са програмите и критериите или чакаш някой да дойде у вас и да ти каже искаш ли едни пари ?
62
4
 
6
 
! Отговори
До 66 преди 7 години
Не е вярно. По време на соца всички работеха, защото имаше работа за целия китайски народ. Европейското мислене е, ако може да ми дават без да работя. Лошото е, че за тези дето искат да работят, работа тук, след 10 годишно членство в ЕС няма. И какво правят. Ходят аргатини на Меркел, Оланд и кралицата. Бършат нас.. ни *** и лазят по полята във фермите, белким съберат някое евро да си върнат борчовете. И както казват нашите емигранти:Богатите страни печелят на гърба на бедните.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 71Като е било така, защо всички имаха жилища, вили ?!А сега направи къща с мизерната заплата работническа !
60
3
 
3
 
! Отговори
до 64 преди 7 години
Искаш партията да ти казва къде и какво да работиш ? Магазина да е пуст да не можеш да слушаш музика и още прочие глупости. Aми партията ако те прати да доиш кравите, а простия *** без основно образование ти е началник или как ? A ти като искаш заминавай за Венецуела там няма емигранти не се очакват сътресения много ти здраве и Мадуро ще се грижи за теб ! Hяма да си заключваш къщата по простата причина че няма да имаш какво да ти откраднат освен ако не си купил някое радио с безброй връзки.