Приемаме бежанци, но по нови правила. Какви?

Критериите за интеграцията им ще са ясни най-рано след пет дни
105
Приемаме бежанци, но по нови правила. Какви?
Снимка: Reuters

Правителството обмисля промени в условията и реда за интеграция на бежанци с международна закрила. Какви ще са те, ще е ясно най-рано след пет дни, какъвто срок е даден за обобщение на предложенията в Националния съвет по интеграция и миграция.

Още по темата

"Кабинетът търси възможности за по-категорично отстояване на националния интерес и гарантиране на сигурността на страната", съобщи лаконично правителственият говорител Ирина Белчева.

Тя постави промените в контекста на напрежението в отделни населени места по повод заселването на мигранти.

Последният такъв случай бе от Белене, където сирийско семейство, приютено от католически свещеник, бе прогонено от недоволството на хора в града.

В действащата наредба за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила на доброволен принцип се предвижда осигуряването на жилище, работа, обучение, здравно обслужване и др. от общините със сключване на споразумение за интеграция.

Кметът може едностранно да прекратява споразумението, ако например чужденецът системно нарушава обществения ред, не приема предложената му подходяща работа, не се включва в мерки за заетост и обучение.

Белчева посочи, че промените няма да излизат от рамките на международните правни норми, по които България е страна и ще са в унисон с европейското законодателство. Тя посочи, че решение на съда на ЕС от вчера потвърждава правото на страните-членки да отказавт хуманитарна виза на хора, търсещи международна закрила, включително и бежански статут.

Вчера в МВР е проведено заседание на Националния съвет по интеграция и миграция, на което са били изслушани доклади от различни ведомства. На секретариата на Съвета е възложено в петдневен срок да обобщи тези предложения за промени в подзаконовите нормативни актове и в постановлението, с което е приета наредбата за интеграция на чужденци. Предстои съгласуването на тези предложения и създаване на междуведомствена работна група за изменение и допълнение на нормативните актове.


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да продават наркотици, хората вече нямат сигурност как ще се приберат от работа до вкъщи, унижават.. Това са не благодарни ***, сеещи хаос и разруха.. Обичам страната си и не искам да има такива кучета в моята държава.. България трябва да подсигури сигурност на своя народ, не искам децата ми да се страхуват в собствената си държава.. Така, че милите бежанци само трепане!!!
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви хора сме?? Ами да ви кажа, милите бежанци дето нямат нищо и всеки обеснява колко им е тежко са едни същества за избиване "пришълци"!! Дойдох да работя в Германия преди 4 години, като мога да кажа, че наистина имах спокойствие, докато не се напълни с тия ***!!! Никаква култура, постоянно проблеми живеят точно като индианци.. Германия подсигури всеки бежанец и неговото семейство, като всички равни хора в Европейските страни, само че какво се случва отказва да работи, започват да ограбват
81
0
 
2
 
! Отговори
True преди 2 години
Normalno e Erdogan da nameri nqkolko kvadratoglavi v Anadola,koito znaqt da pishat ,za da trolqt po vestnicite.Problemat e,che ne moje da sabere 20 gramotni turci u nas za deputati.
80
0
 
5
 
! Отговори
ДО ИНЖ.. В ГЕРМАНия преди 2 години
Не може да сравняваш нас с тях...ние не ходим по света на глутници и сме образовани и най- важното сме научени да спазваме правила.търсим работа ,а не място дето да решим и палим!
79
0
 
1
 
! Отговори
Годзилчо преди 2 години
Ако Китай реши да изпрати едно 500 милиона в Европа за ,,интеграция,, ,ко прайм?Несериозно !
78
10
 
1
 
! Отговори
инж. в Германия преди 2 години
Скъпи сънародници от Елин Пелин и Белене, които изгонихте мирни семейства избягали от ужаса на войната, не си ли помислихте ако англичаните, германците, испанците и др. европейски народи реагират така срещу нашите мигранти в тези страни...?? Ако го направят с нас е дискриминация и не зачитане на правато за свободно предвижване, а ако го направим ние срещу други е "патриотизъм".....!!!!
77
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Орбан фен

Нова втора ограда ознячява нова втора кражба на общи пари от обществени поръчки.
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 85
, пиши с кирилица и грамонто бе, толкова ли е трудно!?
75
6
 
1
 
! Отговори
81 преди 2 години
KAKV XRISTIAN SI ILI XRISTIANKA SI TI ILI TOI NE IZNUDVAI V IMETO NA XRISTOS GLEDAI SI TVOIA PAT IMASHE EDIN SEKTANT PASTOR KADETO IZLAGA HORA DA MU PREPISHAT APARTAMENTI V ESPANIA ZA PO 400000 evro V ESPANIA DA VARSHEL BOJITE DELA KAKVA HRISTIAN SI NE E MOIA RABOTA NITO TVOIA NE SI TI SADIATA DA SADI HORATA BOG SHE GI SADI A NE TI ILI AZ
74
0
 
12
 
! Отговори
Лилит преди 2 години
Пропуснах да попитам кои са ***, настанили, и/или толериращи, хора без установен статус и приоритети, дошли от размирен регион, известен с области, крайно негативно настроени срещу християните, на растояние помалко от 100 километра от обект с национално значение и касаещ националната сигурност, какъвто е АЕЦ Козлодуй?
73
1
 
14
 
! Отговори
Лилит преди 2 години
Ние сме държава, която не граничи с военни действия.
Помощ и уважение всекиму, но зачитането на законите и подсигуряване на собственото ни благополучие и бъдеще такова, каквото го харесваме, искаме, в името на каквото работим, е преди всичко.
72
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са нормални хора, като нас, и като всички.
Хора тръгнали не от добро, а от война и смърт.
Трябва да бъдем по-добри и милостиви, иначе какви християни сме?
Какви българи сме?

Не съм си и мислел, че можем да сме такива коравосърдечни.
71
0
 
21
 
! Отговори
Орбан фен преди 2 години
Временното правителство не може да взема подобни важни за бъдещето на България решения. Да следваме примера на Унгария, където Парламентът гласува с 84% за новата втора ограда и контейнерното селище на границата, без право на разходки из страната.
БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ ЧАС ПО-СКОРО КЪМ ВИШЕГРАД !!!
70
2
 
11
 
! Отговори
българина преди 2 години
давайте, че сатъра на народния съд хвана ръжда, зелки иска зелки
69
0
 
12
 
! Отговори
аз преди 2 години
Ненормални не ни трябват. Ние сме си самодостатъчни. Или да се преселим и ние - у тях. Поне през зимата ще сме на топло:). Пък те да зъзнат тука. И без това иде нов ледников период.
68
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът тричал песове, ОК, маал чушки с боб, бил юнак на маса, ОК. Какъвто искат да го изкарат, но камилари няма да пусне. Патил от такива "добрички", дошли уж за малко, заселили се, размножили се и започнали да налагат религията си. 500 години *** са се опитвали да ни пробутат исляма, колко народ са избили инпак не е станало. И сега няма да стане!!! Колкото повече се натиска българина да приеме нещо, толкова по-няма да го приеме. Не го ли знаят властите това?Ако не го знаят ще го узнаят.
67
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вместо да помагат на бедни българи те ги оставят да мрат от глад а парите ги дават на чувдоземзи
66
0
 
25
 
! Отговори
бай Курти преди 2 години
ТУК НЕ СА НИ НЕОБХОДИМИ ТАЗИ НАШЕСТВЕНИЦИ.
ВЪН, ВЪН, ВЪН, ОТ РОДИНАТА НИ.
65
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
KIPITE OT OMRAZA KAM EVROPEIZITE A SE TAPCITE V EVROPA STOITE SI V ISLIAMSKITE SI MILOSARDNI DARJAVI
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A TI SIGORNO SI CHIST BALGARIN?TROL E SOROS AZ PISHA ISTINATA ZASHO SAUDITSKA ARABIA NE PRIEME TEZI BEJANZI NALI E BOGATA ILI KUVEIT ILI OBEDINENITE ARABSKI EMIRSTVA NALI STE MUSULMANI POMAGAITE SI BOGATITE NA BEDNITE A NE NAHALSTVAITE KATO ROMI IZKLUCHITELNO NAHALNI STE KATO KONSKI MUXI KATO TOZI EMIL DJASIM DOSHAL DA SAVETVA BALGARITE KAKVO DA PRAVIAT