Приемаме бежанци, но по нови правила. Какви?

Критериите за интеграцията им ще са ясни най-рано след пет дни
105
Приемаме бежанци, но по нови правила. Какви?
Снимка: Reuters

Правителството обмисля промени в условията и реда за интеграция на бежанци с международна закрила. Какви ще са те, ще е ясно най-рано след пет дни, какъвто срок е даден за обобщение на предложенията в Националния съвет по интеграция и миграция.

Още по темата

"Кабинетът търси възможности за по-категорично отстояване на националния интерес и гарантиране на сигурността на страната", съобщи лаконично правителственият говорител Ирина Белчева.

Тя постави промените в контекста на напрежението в отделни населени места по повод заселването на мигранти.

Последният такъв случай бе от Белене, където сирийско семейство, приютено от католически свещеник, бе прогонено от недоволството на хора в града.

В действащата наредба за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила на доброволен принцип се предвижда осигуряването на жилище, работа, обучение, здравно обслужване и др. от общините със сключване на споразумение за интеграция.

Кметът може едностранно да прекратява споразумението, ако например чужденецът системно нарушава обществения ред, не приема предложената му подходяща работа, не се включва в мерки за заетост и обучение.

Белчева посочи, че промените няма да излизат от рамките на международните правни норми, по които България е страна и ще са в унисон с европейското законодателство. Тя посочи, че решение на съда на ЕС от вчера потвърждава правото на страните-членки да отказавт хуманитарна виза на хора, търсещи международна закрила, включително и бежански статут.

Вчера в МВР е проведено заседание на Националния съвет по интеграция и миграция, на което са били изслушани доклади от различни ведомства. На секретариата на Съвета е възложено в петдневен срок да обобщи тези предложения за промени в подзаконовите нормативни актове и в постановлението, с което е приета наредбата за интеграция на чужденци. Предстои съгласуването на тези предложения и създаване на междуведомствена работна група за изменение и допълнение на нормативните актове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
5
 
! Отговори
Вирсачи преди 7 години
Отде туй чайве уаааа, от маалата лий уа? То с тиа чайвета няма уааааа! Сиа ши ривем ли?
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BURZUMдо като се луташ тук, в съседното видео една с хинджаб врътка мръсни танци по улиците. исках да кажа - врътка зад.ник и за твоя няма да остане компания.
39
0
 
20
 
! Отговори
Белият Рицар преди 7 години
Никакви бежанци!!!
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
се предвижда осигуряването на жилище, работа, обучение, здравно обслужване и др.............................точно тези неща не осигуриха на българските синове и дъщери, та тръгнаха по света..явно,за да се отвори място за халифат.........пак ли няма виновни?
37
0
 
13
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
До ВасилевЮдейските Свободни фамилии получиха България след соца.Сега свободно ще заменят населението с правилни елементи.При ТСВ масоните пак свободно ще играят със всички враждуващи,само и само да имат печалба.
36
1
 
2
 
! Отговори
лорд ЕвгМинч оф Итън преди 7 години
До ВасилевКато китара-кухарка си бе АГЕНТЕ!
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
NE SA JUDEISKI A ZIONO-HAZARI TAKA PONE KOMENTIRAT HORATA V YOU TUBA ZA SOROS I ROTSHILDITE
34
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BURZUMЗащо пишеш такива щуротии?Ние не веднъж сме приемали бежанци, това е факт в българската история.Но в днешно време страната ни е много зле икономически, не можем да изхраним своите граждани, как да приемем и чужди, които, както знаеш, отказват да работят дори и за заплати от 700 лв!Не забравяй и заплахите от тероризъм. И ти самият едва ли би искал да те връхлети камион, докато се разхождаш или някой да взриви бомба точно до теб или до някой от близките ти. Хората са наплашени.
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Правителството обмисля промени в условията и реда за интеграция на бежанци с международна закрила."Я! Правителството можело да мисли? Ти да видиш! *** верно ли?
32
0
 
22
 
! Отговори
Какво мъдруват? преди 7 години
Да вземат пример от Полша - там приемат само семейни бежанци-християни, при условие, че и двамата родители имат минимум средно образование и не повече от три деца.При това, посочен е точният брой на семействата, които поляците са склонни да приемат и този брой никак не е голям!
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BURZUMСус ба, ач кьопек
30
0
 
14
 
! Отговори
просто бизнес преди 7 години
до 35България се превърна в Аврамов дом.Защо го стреляха Митьо Очите ?За парко място ще да е било, да знаете !
29
0
 
7
 
! Отговори
до 30 преди 7 години
Всички в Мин.съвет са негови хора, та нали той ги назначи ?
28
0
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
Не е тук мястото да кажеш какво искаш !!!
27
0
 
19
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 7 години
В България няма място за такива бежанци, имаме си предостатъчно от тоя вид и религия.... Да се разкарат!
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно, бежанците и външните мигранти са оправени. Почти. Даже и без ограда.А с вътрешните кв'о ста'а?Идат на тумби, окупират някое някъде и то ... почва да изчезва. От картата де. От география преминава в история. И чисто теоретично, ако се вземе и приложи същия аршин - кметовете да се развеждат, как точно и кога може би ще стане?За едни приятел питам...
25
0
 
7
 
! Отговори
Една жена преди 7 години
До Анонимен 16Президентът призова да бъде отменено ПМС 208 от 2016 г., но той не може да го отмени! Прието е от Мин. съвет, и само Мин. съвет има правомощието да го отмени!
24
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички бежанци да се предават на Български Хелзински Комитет, те да ги настаняват, хранят и обличат. Средства не са им нужни, те и без това през годините са прибрали маса пари от чуждите фондации.
23
0
 
28
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Какво да се очаква когато един безработен българин който е и без жилище и няма право на всичките изброени екстри за така наречените бежанци,да ги посрещат с хляб и сол ли ??? За пореден път така наречената държава в лицето на наведените ни политици е мащеха за българите и да не се учудват,че хората ги ненавиждат.
22
0
 
26
 
! Отговори
ХЕЛЗИНСКИТЕ ЛАПАЧИ преди 7 години
на СОРОС нещо са се покрили да ни увещават за правата на човека. А правата на БЪЛГАРИТЕ?!