Няма 5 сценария за Европа, Плевнелиев иска още по-желан ЕС

"Безброй проекти могат да направят всяка членка по-силна"
Обновена: 10 мар 2017 14:41 | 10 мар 2017 14:24,
148

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

На фона на дебатите за разделяне на Европа на държави с различни скорости, експрезидентът Росен Плевнелиев се обяви за единен Европейски съюз.

"Бих искал да видя само един вариант, само една посока и тя е всички обединени държави членки по пътя на развитието", каза доскорошният държавен глава, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Плевнелиев призна и че искал съюзът да стане силен и още по-желан от гражданите.

"Не пет варианта, един има за мен. И този мой вариант е на силен Европейски съюз със силни национални държави", каза експрезидентът.

Още по темата
Срещу Европа на няколко скорости се обяви вчера и действащият държавен глава Румен Радев. От Брюксел той обвини ЕС, че от съюз на принципите се превръща в съюз на сделките.

"Когато днес националисти и популисти поставят под въпрос бъдещето на Европейския съюз, аз мога да посоча безброй проекти, които могат да направят всяка една от държавите-членки по-силна, но и Европейския съюз – по-силен", каза още днес Плевнелиев.

Той даде пример с европейския енергиен съюз, европейския банков съюз, общото усилие на европейските държави в сферата на отбраната, общата европейска политика и др.

Експрезидентът каза това след като участва в церемонията по годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.  Днес отбелязваме 74 години от събитието.

Почитаме и паметта на 11 343 жертви на Холокоста, депортирани от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот в нацистките лагери на смъртта.

"Българите застанаха със своя хуманизъм, със своя кураж, за да защитят своите приятели и съседи - евреи. Нито една друга държава не направи това, което ние, българите, направихме. Като президент се гордея безкрайно много, че аз бях този български президент, който посочи по най-обективен начин случилото се на държавно посещение в Израел", каза още Плевнелиев, цитиран от БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
30
 
! Отговори
Циник преди 7 години
"....Плевнелиев иска още по-желан ЕС"Ъъъъ...аз искам 6 + 1 от лотото ( таа седмица джакпота е 17 000 000)
3
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя е класическа шу-шу-мига.
2
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гнусна личност . Нещо ми се доповръща .
1
1
 
37
 
! Отговори
БРАВО РЕДАКЦИЯТА преди 7 години
Много хубава снимка сте сложили. Като я разледа човек и му се отщява всякаква ЕВРОПА с такива на смимката