Европарите не са застрашени заради сценария "Европа на две скорости"

Малина Крумова: Ако не участваме в дебата, може да останем в периферията
11 мар 2017 13:20, Елка Василева
43
Европарите не са застрашени заради сценария "Европа на две скорости"
Снимка: архив, Reuters

За този програмен период не може да се говори за опасност от спиране или забавяне на еврофондовете заради сценария "Европа на две скорости", коментира служебният вицепремиер по европейските фондове Малина Крумова след откриването на инициативата "Лагер за иновации - Sofia Innovation Camp 2017" в София.

Тя уточни, че се работи с финансова рамка, определена още при одобряването на многогодишната финансова рамка до 2022 г.

Не можем да твърдим, че ще има спиране заради дискусиите, но дебатът, който се води в момента е изключително важен за развитието на Европа, а и за бъдещето на България, отбеляза Крумова.

Още по темата

Според нея ние трябва да проведем този дебат в широк формат - на национално и на европейско ниво, за да решим къде сме, какво искаме да правим, каква е нашата визия за развитие и по какъв начин искаме да изглеждаме.

Европа на две скорости или на много скорости е един от възможните варианти, но той не би дал правилната насока за развитието на ЕС като силен актьор на световната сцена, смята Малина Крумова.

Тя коментира още, че ако си позволим да не участваме в дебата, в един сценарий, в който Европа се развива на много скорости, България има опасност да остане в периферията. Това е само опасност, всичко зависи от нас, добави Крумова, цитирана от БТА.

По думите й темата започва тепърва да се дискутира, затова по-скоро към края на годината може да има нещо конкретно за визиите на европейските лидери. За позицията на България Крумова заяви, че ще бъде формирана с участието на гражданите, бизнеса, социалните партньори и институциите.

При откриването на форума "Лагер за иновации - Sofia Innovation Camp 2017" вицепремиерът отбеляза, че България има няколко много добри позитивни страни - ниски данъци, ниски производствени разходи, ниски разходи за стартиране на бизнес, добра възвращаемост на капитала и изпреварващ ръст на износа спрямо световния. Тя допълни, че България се е превърнала в една от Топ 5 дестинациите в Европа за създаване на иновационни и стартъп предприемачески инициативи.

Крумова обаче отбеляза и предизвикателствата, които трябва да преодолеем - ниска производителност, ниска иновативност на предприятията, висока енергоемкост на производството, недостиг на квалифицирани кадри, липса на оборотен капитал.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията е манипулация и пълна лъжа на Крумова. Да дебат и референдум за излизане от ЕС. Чакат се предложения и събиране на подписи.
8
0
 
9
 
! Отговори
з н а й к о преди 7 години
Скоростите са автоматични!Но това, само аз го знам.Ръчните са за Moдepaтopa.
7
0
 
11
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 7 години
Не са казали още ще има ли кинти за Задна скорост каквато ще е нашата !
6
0
 
17
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Цитат: "Тя допълни, че България се е превърнала в една от Топ 5 дестинациите в Европа за създаване на иновационни и стартъп предприемачески инициативи."Демек.....италиянски..и гръцки предприемачи...могат да продават фирмите си барабар с робите...и да не плащат заплати по година две!
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спасихме се от руснаците, сега се спасихме от британците. Добре се развива Европейският съюз. По-малко общи правила.
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние спъваме Европейският съюз. Ще изостанем в движението си на Запад и ще влезем в Евразийският съюз на Изток.
3
0
 
10
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Уффф....успоких се...помислих, че политиците ни ще заслабнат!
2
3
 
9
 
! Отговори
да бе как не преди 7 години
Вервате ли бе, гойчета?
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ,ще има ли и ЦЕНИ на две скорости !? Май не !!!!