Антрополози: Радев да вземе позиция за Белене

Те коментираха изгонените от там сирийски бежанци
13 мар 2017 10:07, Петя Славова
74
Антрополози: Радев да вземе позиция за Белене
Снимка: Bulgaria ON AIR

Социалният антрополог Харалан Александров и културният антрополог проф. Ивайло Дичев призоваха президента Румен Радев да вземе позиция за ситуацията в Белене по повод изгонените оттам бежанци.

"Българските управляващи трябва да влязат в ролята си и вместо да подклаждат някакви страхове, да успокоят хората", каза проф. Дичев в предаването "България сутрин".

Още по темата

Според Александров обаче има голям политически риск, ако се опиташ да се държиш разумно и в момента се изисква "голямо мъжество", за да се вземе разумна и цивилизована позиция.

Католическият свещеник Паоло Кортези напусна Белене, след като срещна отпор от страна на жителите на града, заради това, че е подслонил бежанско семейство от Сирия, което пребивава законно в страната.

Десетки изразиха несъгласието си пред Президентството, а в интернет започна петиция в подкрепа на отеца с призив той да остане в България.

Проф. Дичев обясни, че от едната страна на Европа стоят хора, които мислят за принципи и ценности, а от другата страна - озверели егоисти.

"В Източна Европа смятаме, че ние сме най-нещастните и на нас трябва да се помага, а когато ни се поиска солидарност - не я даваме. Трябваше малко да помогнем в случая с бежанците", настоя проф. Дичев.

На въпрос защо реагира така обществото ни, Александров посочи, че не само бежанците са жертва, а и хората в Белене и то не от вчера.

"Белене е едно безутешно място. Толкова много спомени и вина има натрупана на тази територия, че последното, което можеш да очакваш от хората там е солидарност и добронамереност", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Много отровени преди 7 години
Да споменем с уважение избитите с химическо хлор токсично оръжие достойни мъже от Белене:Стефан КучевВеско АрабаджиевВеско ТерзиевСашо НиколовВалери КючуковСветлин Ганков
64
1
 
0
 
! Отговори
Геноцида Белене преди 7 години
Зомбираната озверена терористка - директорка принуждава ВиК да трови водата уж за дезинфекция. ВМесто да источат отровните води ида промият водпроводите с питейна вода , престъпниците подават на населението само ОТРОВНА течност.
63
0
 
0
 
! Отговори
АМан от терористи преди 7 години
Тази година засякохме в села подаване на нов вид ХЛОР ТОКСИЧНИ СЪЕДИНЕНИЯ вместо вода. Разпознават се по остра задушлива миризма. Отравят обемно кухни,стаи,бани. Достатъчни са две супи приготвени с тези съединения за трайно отравяне.Реакция аритмия и тахикардия.
62
1
 
0
 
! Отговори
Има геноцид БЕЛЕНЕ преди 7 години
В Белене от години масови убиици чрез зомбирана от Плевен/дирекция "обществено здраве" /тровят зверски населението през ВиК.Тестови проучвания миналата година доказаха че вместо вода на населението се подават остро токсични разтвори отровени с натриев хипо хлорид и други химически оръжия за масово отравяне.ИНсулти,инфаркти и скоротечен рак уъбиват Беленчани след неадекватни лекарски терапии. Причинител на скоротечния рак се оказаха черни остро канцерогенни съединения разтваряни от тръбите
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПо повод бомбата. Преди доста време, един кмет засели семейство роми в с. Мечка. Днес те са повече от БЪЛГАРИТЕ. Те колят, бият, грабят и др.. да не разправям. И полицията не иска да се справи с тех защото я е СТРАХ от ромите. Преди време пребиха посред нощ Инвалид, без крака. Счупиха му ребрата. Пребиха и жена му. Хора, пенсионери с нищожни, заслужени пенсии и то за някакви си 20 лв. Посочиха ги на полицията и нищо не направиха. Защото "НЯМАЛО СВИДЕТЕЛИ" ?!?!?! ТОВА ЧАКА ВСЕКИ ГРАД
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На двамцата дали им плащат за дивотиите, които споделят?Те, представете си, ще дават акъл на президента какво да прави! ТжасТТТ!Сигурно не могат да се преборят с другите няколко в тях... Мъка,....
59
0
 
4
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Тия двамата с измислените професии дрънкат като празни воденици.Враждебността към исляма и притеснението от фундаменталната му разносвидност почиват на горчив исторически и съвременен опит и не са израз на егоизъм, а на предпазливост. Както и спазването на техните принципи и ценности в случая е проява да историческа глупост.
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Социален антрополог, културен антрополог, не знам какъв си антрополог....какви са тези антропофантасмагории? Който не става за философ, става антрополог някакъв си:) Хеле, пък тоя Дичев всеки ден политиканства във фейса - като някакъв ***, по 30 мнения на ден. Кога му остава време за реална изследователска дейност в СУ на този тип на държавна заплата?
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Антрополози: Радев да вземе позиция за Белене."---Я, първо, антрополозите да се скрият! Не разбират ли от коментарите, как хората ги "анТРОП-ПОЛАГАТ" по нагаждаческите чутури? Първо ПОЖАРНИКАРЯТ да вземе ПОЗИЦИЯ, че той е НАЙ-ПОДГОТВЕН, както сам си "признава". Предатели!!
56
2
 
7
 
! Отговори
в момента преди 7 години
нямаме парламент,нямаме избрано от него правителство.Служебният кабинет е на президента Радев.Дали ще вземе отношение или не,си решаватт той,но друг няма.
55
6
 
4
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
Руския слагач какво да каже? Да тръгне срещу електората си който очаква да изгоним бежанците да не ни мърсят ***?
54
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
когато българия стане президенска ребулика,каквото е желането на хиляди българи г-н ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ ще изрази своята позиция и становище.
53
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам скоро ще поискате Радев да ви сменя и памперсите.Засрамете се,бе,кого обслужвате?
52
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ейййй,президента ви стана като изтривалка.Кой с каквото се изцапа тича да се бърше в него.А защо мълчите за постановление 208,което беше прието от правителството на Б.Борисов за разселване на бежанци/мигранти/.Бившите управляващи заложиха тази бомба,а сега президентът да вземел отношение.Ако няма с какво да си чешете езиците,поне си мълчете.Не наливайте масло в огъня,че и без това народа доста е набрал на политиците.
51
1
 
11
 
! Отговори
ivo преди 7 години
Hora, opomnete se!!!! Tezi koito podpisaha postanovlenie 208 pitaha li ni? Saglasni li ste da peshavame problemi koito zapada iamerika sazdadoha ?? Italianskiq otec da si gi vzeme v Italiq
50
5
 
15
 
! Отговори
есхач преди 7 години
Президенството да взима отношение по всичко което става е абсурдно. Тогава защо са ни съдилища, парламент, кметове да ги закрият всички колко пари от избори и администрация ще се спестят. Стига глупости с цел отклоняването на общественото мнение от значително по-важни и належащи проблеми. Давайте да решаваме истинските си проблеми ,а не псевдо такива.
49
5
 
14
 
! Отговори
списък на харема преди 7 години
Ханъми: Цецка, Руми, Цветка, Екатеринка, Данчето, Десиславка, Десиславка, Ментичка, Ивелинка, Лилето и др. Евнуси: Цветан, Делян, Влади, Краси Ципов, Пепи, Лъчо, Симо и още много други верни на партията и лично на др. Ефенди от банкянския вилает.
48
23
 
7
 
! Отговори
Руснак преди 7 години
Абе, русофилчета, ако бяха руснаци щяхте да ги целувате в устата и да им предлагате жените и дъщерите си, ама сега йок, не щеме! Нали такива са пустите опорни точки спуснати от Москва!
47
6
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Ние заедно със Станой от Ахелой сме готови да приемем няколко бежанци. За предпочитане да са от Авганистан и да са мъже до 30 години.
46
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
решенията ги вземат жените около Радев, той горкия им е само говорител