Антрополози: Радев да вземе позиция за Белене

Те коментираха изгонените от там сирийски бежанци
13 мар 2017 10:07, Петя Славова
74
Антрополози: Радев да вземе позиция за Белене
Снимка: Bulgaria ON AIR

Социалният антрополог Харалан Александров и културният антрополог проф. Ивайло Дичев призоваха президента Румен Радев да вземе позиция за ситуацията в Белене по повод изгонените оттам бежанци.

"Българските управляващи трябва да влязат в ролята си и вместо да подклаждат някакви страхове, да успокоят хората", каза проф. Дичев в предаването "България сутрин".

Още по темата

Според Александров обаче има голям политически риск, ако се опиташ да се държиш разумно и в момента се изисква "голямо мъжество", за да се вземе разумна и цивилизована позиция.

Католическият свещеник Паоло Кортези напусна Белене, след като срещна отпор от страна на жителите на града, заради това, че е подслонил бежанско семейство от Сирия, което пребивава законно в страната.

Десетки изразиха несъгласието си пред Президентството, а в интернет започна петиция в подкрепа на отеца с призив той да остане в България.

Проф. Дичев обясни, че от едната страна на Европа стоят хора, които мислят за принципи и ценности, а от другата страна - озверели егоисти.

"В Източна Европа смятаме, че ние сме най-нещастните и на нас трябва да се помага, а когато ни се поиска солидарност - не я даваме. Трябваше малко да помогнем в случая с бежанците", настоя проф. Дичев.

На въпрос защо реагира така обществото ни, Александров посочи, че не само бежанците са жертва, а и хората в Белене и то не от вчера.

"Белене е едно безутешно място. Толкова много спомени и вина има натрупана на тази територия, че последното, което можеш да очакваш от хората там е солидарност и добронамереност", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе насила някои искат да ни направят гостоприемни! Толкова сме колкото позволява ситуацията и времената! И в такива времена точно ни е да спасяване сирийци начело с католически свещеник?! Те не са дошли да " орат и копат" в Белене.Да ги заселват в запустели райони! Да ама не...!
44
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Антрополог-човек на който нещо му тропа.
43
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е работа на президента,а на боко,като го изберът за мензистър прецедател
42
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората от западна Европа да са си солидарни с бежанците, на които са създали един куп проблеми, Ние защо да сме солидарни с тях?Били сме солидарни с арменците след клането, на което са подложени, това не говори ли за това, какъв народ сме? Сега има изкуствен проблем, създаден от Запада - те да си проявят човечността и солидарността. щА чуждия поп - да си ходи, какво дири тук? Прав е да си ходи, одобряваме!
41
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев да предприеме мерки за забрана на *** НПО-та. С това ще се решат 50% от проблемите.
40
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престанете да вкарвате Президента в сценки, измислени някъде далеч от тук! То не бяха лифтове, сега свещеник (защото те вчера реваха не за сирийското семейство, а за отчето), за повишаване на пенсиите (някой подлъга старите хора, че президента дава пенсиите).... Гледайте си кампанията, изберете си който ви е на сърце и му поръчайте да ви реши проблемите! Светът и Европа се тресат от ежедневни кризи, до нас е нажежено до пожар - има за какво да мисли президента! Радев не е Бойко! И не трябва да е
39
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Питам докога медиите ще ни пробутват все оядени хрантутници на Сорос и БХК.Докога на такива продажни елементи ще ни се вменява,че единствено тяхното мнение е (меродавно) Не разбрахте ли вие от Днес Бг и останалите медии,че вече светът не е същия ,че хората и тук както и навсякъде разбраха що за долна измама е така наречения евроатлантизъм,глобализъм и нео-либерализъм и никой не иска повече да чува за Сорос,Родшшилд,ии нео-либераските глупости.
38
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абее ПЛЮВНЮ беше *** на ГЕРБ , Радев още не е станал !
37
9
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До ЦиганинЧе то решението за АЕЦ Белене е взето...
36
21
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за всяко решение Радев чака указания от Йотова, тя пък от Корнелия, Корнелия от Решетников, а той от Масква
35
10
 
26
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
Соросоиден, "Да, Българичен";))) вой. Тез двамката, от студиото направо към гарнизонното стрелбище за разстрел. Националното предателство в България стана норма на говорене и поведение, а национализмът се определя като нацизъм и фашизъм. Но лечението на феномена Сорос не минава през Путин, нито през Евразия, а през Българският Саракт. България отдавна е населена със "сирийци". Вчера минаваме през едно китно българско село Дрангово. Помня какво беше това село, носещо великата фамилия на полковник Дрангов. Помня! Сега, минавам и не мога да видя бял човек. Бял човек няма. Наистина има нюанси на б
34
4
 
23
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Когато подобни дървени философи седнат да си чешат езиците на подобна тема трябва да казват кой от тях как е помогнал на бежанци - и след това да философствуват.
33
1
 
6
 
! Отговори
по-уместно би било.. преди 7 години
Психиатри: Радев да вземе позиция за изборите
32
24
 
9
 
! Отговори
До 27 преди 7 години
Същата мисъл трябва да бъде написана така:Тъпоумието на малка част от българите, зомбирани от п.ути.нистк.ата , все още не е излекувано. Добре е, че има хора и общественици които на висок глас да говорят за тия проблеми.Лошо е все още има д.ебили като 27, на които трябва да кажем... Чемодан, вокзал, Москва
31
7
 
27
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Събрали се кибици-лентяи да си чешат езиците, като че ли това е най-важната тема за страната-заминалия си италиански поп!? Като иска да си върви- прав му път, ние сме православна страна и тези емисари на католическата църква ни идват в повече .. защо трябва да се ангажира и президента? Като толкова мислят за бежанците, тези двамата да си ги вземат в къщи, не да ръсят мозъци .... държавата харчи луди пари за тези хора, като в същото време нашите пенсионери-хората изградили страната ни мизеруват
30
7
 
15
 
! Отговори
Психиатър преди 7 години
Моля ви не отвличайте вниманието на Странджата, като водите диалог с него!От сутринта не си е пил хапчетата! Санитарите от Психиатрията го търсят под дърво и камък!Неспокоен е и постоянно говори за политика!
29
13
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Радев е поставен в супер конфузно положение... - цяла Европа порицава Ердоган и неговата тоталитарна политика, а Радев мълчи... - дори струва ми се скоро ще се наложи и да го защитава...
28
13
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Един съвет към Радев:Господин президент, да не се изпуснете в момент на умопомрачение - да кажете лоша дума за Ердоган ефенди... - Путин ще ви скъса ушите...
27
4
 
13
 
! Отговори
До Странджата преди 7 години
Странджа, защо си се хабил в толкова много тролене, нали знаеш, че още докато ти видя името и наплясквам минусчето?!
26
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Инстинктът за самосъхранение на българите още не е поразен от толерастията. Това е добре! Такива като тези двамата нека си пищят.