Антрополози: Радев да вземе позиция за Белене

Те коментираха изгонените от там сирийски бежанци
13 мар 2017 10:07, Петя Славова
74
Антрополози: Радев да вземе позиция за Белене
Снимка: Bulgaria ON AIR

Социалният антрополог Харалан Александров и културният антрополог проф. Ивайло Дичев призоваха президента Румен Радев да вземе позиция за ситуацията в Белене по повод изгонените оттам бежанци.

"Българските управляващи трябва да влязат в ролята си и вместо да подклаждат някакви страхове, да успокоят хората", каза проф. Дичев в предаването "България сутрин".

Още по темата

Според Александров обаче има голям политически риск, ако се опиташ да се държиш разумно и в момента се изисква "голямо мъжество", за да се вземе разумна и цивилизована позиция.

Католическият свещеник Паоло Кортези напусна Белене, след като срещна отпор от страна на жителите на града, заради това, че е подслонил бежанско семейство от Сирия, което пребивава законно в страната.

Десетки изразиха несъгласието си пред Президентството, а в интернет започна петиция в подкрепа на отеца с призив той да остане в България.

Проф. Дичев обясни, че от едната страна на Европа стоят хора, които мислят за принципи и ценности, а от другата страна - озверели егоисти.

"В Източна Европа смятаме, че ние сме най-нещастните и на нас трябва да се помага, а когато ни се поиска солидарност - не я даваме. Трябваше малко да помогнем в случая с бежанците", настоя проф. Дичев.

На въпрос защо реагира така обществото ни, Александров посочи, че не само бежанците са жертва, а и хората в Белене и то не от вчера.

"Белене е едно безутешно място. Толкова много спомени и вина има натрупана на тази територия, че последното, което можеш да очакваш от хората там е солидарност и добронамереност", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРАНДЖАТА - Ако Радев иска да докаже своята независимост... - трябва да бъде като струна и да проявява мигновена реакция, а не да чака указания...Радев е военен, а те, военните, са научени на единоначалие, чакат указания "отгоре". Не могат да вземат индивидуално решения. Затова Радев се ослушва. И като няма явен началник отгоре, ще вземе решение, което му се нашепва от жените, около него. Т.е. очаква се да забатачи нещата.
24
12
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До АнонименНяма по-точно сравнение за кyманизите от това за мароканските скакалци... - може да влезе в употреба и пирани или хиени...
23
17
 
11
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 7 години
Радев защо се криеш бе комунисте Онелия ли чакаш да ти каже какво да говориш бе кукличке
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, че е днес.бг , та да се информираме какво се излъчва по фейк нюз телевизията...
21
3
 
15
 
! Отговори
Хюго Бос преди 7 години
Няма как грантаджии на Америка за БГ да ме учат на ценности, камо- ли да се опитват да набиват канчета къде имало било мъка. Аман от българомразци, търсещи повод да обождат да се гаврят с нас...
20
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия от БСП са толкова зажаднели за власт и кражби, че ако ги изпуснем за един месец във властта ще опоскат държавата като марокански скакалци, то не са *** то не е чудо ужас
19
1
 
19
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
Защо антрополози?!То е очевадно кои са кроманьонците!
18
12
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Ако Радев иска да докаже своята независимост... - трябва да бъде като струна и да проявява мигновена реакция, а не да чака указания...
17
6
 
26
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Стига вече простотии. Не ни трябват брадати чалмалии и забулени ханъми от Сирия както и голобради псевдосвещеници без адекватно униформено облекло. Православните имат стилни униформи, които се разпознават отдалеч.
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дичев е ясен, космополитен треторолов. За него българите са пречка с бъде себе си.. Другият не пада по-долу.
15
9
 
12
 
! Отговори
1 преди 7 години
И защо Радев? Има безброй институции, които вземат заплати за точно тези проблеми! Те да кажат, какво се криете зад Радев?
14
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, "антрополозите"! 1100 лева за издръжката на един бежанец, при положение, че половината население живее под социалния минимум?! И имаш наглостта да наричаш това население "озверели егоисти" и да им пробутваш "принципи и ценности"?????????
13
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде бяха тия озверели патрЕоти, когато Поморие се превръщаше в рушки анклав, който утре може да поиска "референдум", охраняван от зелени човечета с домашни калашници???КЪДЕ?Ааа да верно, те "родните" патрЕоти си обичат рушките знамена!
12
2
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Съобщение на пресцентъра на МВР:На вниманието на всички граждани... - избягал е от 4-ти километър пациент в тежко, псично състояние, който се представя за психиатър... - болният е с бяла риза с дълги ръкави и налъми, въоръжен е с джобно ножче и проявява агресия. Моля обадете се на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР... - анонимността ви е гарантирана...
11
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам чувството понякога, че живеем с нвнормални хора и хора с абсолютна предателска нишка!Как не разбраха и как не се усещат, че това не са бежанци и те не бягат от война, това са хора дошли да черпят наготово от благата на България и Европа! Не може ние да живеем от векове на тази земя, да се борим, и изведнъж идва някой от някъде и става пълноправен българин! Неее , това не е редно!
10
10
 
27
 
! Отговори
manutd преди 7 години
Отеца беше изтеглен от Римо-Католическата църква не заради някакви заплахи за живота му,а заеади недопустимото му поведение....искане на оставки и т.н. Религия и политика не бива да се смесват по никакъв начин.Що се отнася до Сирийското семейство те напуснаха Белене доброволно поради липса на реална перспектива за намиране на работа предвид професиите им.
9
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Организаторите вчера на протеста бяха партиите Да, България и Нова република - со.ростутски отпадъци, готови да продадат и майките си!
8
20
 
15
 
! Отговори
Бъз преди 7 години
Топ *** Радев трябва първо да се допита до полата на НиноваТой сам не може да вземе отношение за нищоМоже да вземе отношение само накъде да си нахлупи фуражката, наляво или надясно
7
7
 
18
 
! Отговори
Психиатър преди 7 години
Странджа, от сутринта те търся да ти дам новите хапченца! Снощи избяга, прибраха те по някое време, сега санитаря влиза в стаята пак те няма! Наистина ще ти спра интернета и ще те заключа в стаята и ще ти взема таблета!
6
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората не желаят приказки и "позиции", а реални действия. До момента тези действия се изразяват предимно в настаняване и обгрижване на млади, здрави мъже в "бежански центрове", в нелегален трафик на хора и в злоупотреба с доверието на българските граждани. Не знам каква е позицията на президента, но позицията на народа се знае много добре и тя е, че тези хора не са желани тук. Ако Радев няма куража и смелостта да го заяви в прав текст,по-добре да замълчи и да вложи словото си в нещо по-градивно.