Антрополози: Радев да вземе позиция за Белене

Те коментираха изгонените от там сирийски бежанци
13 мар 2017 10:07, Петя Славова
74
Антрополози: Радев да вземе позиция за Белене
Снимка: Bulgaria ON AIR

Социалният антрополог Харалан Александров и културният антрополог проф. Ивайло Дичев призоваха президента Румен Радев да вземе позиция за ситуацията в Белене по повод изгонените оттам бежанци.

"Българските управляващи трябва да влязат в ролята си и вместо да подклаждат някакви страхове, да успокоят хората", каза проф. Дичев в предаването "България сутрин".

Още по темата

Според Александров обаче има голям политически риск, ако се опиташ да се държиш разумно и в момента се изисква "голямо мъжество", за да се вземе разумна и цивилизована позиция.

Католическият свещеник Паоло Кортези напусна Белене, след като срещна отпор от страна на жителите на града, заради това, че е подслонил бежанско семейство от Сирия, което пребивава законно в страната.

Десетки изразиха несъгласието си пред Президентството, а в интернет започна петиция в подкрепа на отеца с призив той да остане в България.

Проф. Дичев обясни, че от едната страна на Европа стоят хора, които мислят за принципи и ценности, а от другата страна - озверели егоисти.

"В Източна Европа смятаме, че ние сме най-нещастните и на нас трябва да се помага, а когато ни се поиска солидарност - не я даваме. Трябваше малко да помогнем в случая с бежанците", настоя проф. Дичев.

На въпрос защо реагира така обществото ни, Александров посочи, че не само бежанците са жертва, а и хората в Белене и то не от вчера.

"Белене е едно безутешно място. Толкова много спомени и вина има натрупана на тази територия, че последното, което можеш да очакваш от хората там е солидарност и добронамереност", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
20
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Споко, Радев ще вземе отношение за изгонените бежанци... - ще вземе отношение и по всички наболели въпроси... - трябва обаче да свикваме, че това ще става бавно... - все пак ще се налага всеки път да изминава дългият път от решетниковци, ниновци, йотовци, съгласуване с Позитано, ДС, КГБ... - така, че не бързайте...
4
5
 
28
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Моля те не се пиши повече с ник Българин, защото определено не си!Чела съм ти и друг път коментарите, които по принцип са антибългарски!
3
8
 
25
 
! Отговори
До Българин преди 7 години
Бяха протестъри - надничари!
2
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези момченца и всякакви защитници на мигранти живеят в кооперацийки и блокове в разкошни и консервативни кварталчета на софия, където не само няма бежанци а и малцинства!И тръгнали моля ви се да укоряват хората, че и да ги притискат да приемат мигранти! Ама те се прибират вечер в сигурния апартамент и в сигурния квартал!Като толкова милеят за горките мигранти да покажат пример и всеки от тях да приюти по едно семейство в тях си!
1
32
 
10
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Хората излезли в подкрепа на отец Кортези бяха СТОТИЦИ, а не десетки!Само нашите "свободни" и "независими" (ха ха ха!) медии не го видяха това....