Гарелов: За свободата на словото, коректността и SMS-ите...

Коментар на журналиста по повод освобождаването му от длъжност
15 мар 2017 12:03,
182

Министър-председателят Огнян Герджиков освободи медийния си съветник Иван Гарелов, след участието му в телевизионно предаване по повод възникналия сблъсък между Бойко Борисов и Елена Йончева.
Още по темата
Според служебния премиер така е било нарушено правилото за неутралност на служебното правителство в предизборна кампания.

Герджиков е на мнение, че е недопустимо член на служебния кабинет да коментира и взема страната на който и да е било участник в предизборната кампания.

В интервю за Bulgaria ON AIR Иван Гарелов споделя, че е разбрал за освобождаването си от самия служебен министър-председател, който го е поканил в кабинета си, за да му съобщи и причините за това.

"Мотивите са това, че съм защитил Елена Йончева, като по този начин се намесва правителството в предизборната кампания. И, освен това, съм засегнал на два пъти бившия министър-председател Бойко Борисов. По този начин се нарушава неутралитета на служебния кабинет", споделя Гарелов.

За това дали изброените причини са основателни, журналистът не е съвсем убеден, като коментира, че е бил много внимателен в критиките си към действията на бившия министър-председател, именно с такава цел - да не се намесва в предизборната кампания.

"Но, очевидно, преценката на г-д Герджиков е била такава. Аз не се разделям с лоши чувства с него. Това е просто разминаване. Аз съм роден за журналист, такъв ще си остана, а не за медиен съветник. В този смисъл - няма драма. Драмата я има, разбира се, но не е за мен", допълва още той.

Според Иван Гарелов драмата е за професията на журналиста, за свободата на словото, като смята, че тя е напълно нарушена, а той е само един от случаите.

След участието на журналиста в телевизионното предаване в публичното пространство се разпространи информация, според която бившият министър-председател Бойко Борисов е изпратил SMS до служебния премиер Огнян Герджиков, което стана повод за множество последващи въпроси и съмнения.

Иван Гарелов споделя пред камерата на Bulgaria ON AIR, че за този SMS е разбрал лично от Огнян Герджиков, който му е признал, че е получил такъв. Какво гласи въпросното съобщение, журналистът коментира по следния начин:

"Ами, че правителството, служебният кабинет, се обявявало срещу него", казва Гарелов. 

За това дали такива SMS-и влияят на свободата на словото, Иван Гарелов коментира, че ако чрез такива съобщения се командва и се решава съдбата на журналистите, то какво е това и не е ли именно то посегателство върху това право. 

Попитан с какви чувства напуска служебния кабинет, журналистът отговаря, че си тръгва с облекчение и малко огорчение.

По отношение на това дали е коректна предизборната ни кампания, той отговаря:

"Не. Този случай какво е? Случаят с Елена Йончева какво е?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен88 Може да не е най-доброто,което желаем,но в момента,само той може да възспира крадливите ***,руските слуги от БСП и компания.
88
11
 
15
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
При тези герболизащи медии за каква свобода на словото говорим?
87
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Брутално посегателст 95,Дървените,комунистически глави не искат да узреят",за какво става въпрос,а той е,че не може руски слуги,с тяхното руско мнение,да работят в правителството на свободна България,в българските медии,на голяма заплата притова,която ние им я прлащаме.Но,за тях държавата е равна на партията-БКП/БСП,та затова не сгряват.Време е,ченгетата на ДС,да си ходят.
86
9
 
9
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА: преди 7 години
НАГЛИТЕ ЛЪЖИ НА ГАРЕЛОВ -----СЪЩО СА УДАР ВЪРХУ СВОБОДНОТО СЛОВО!!НАРИЧА СЕ -------"ЛЪЖЕИНФОРМАЦИЯ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ"!!!МОЛЯ ДА СЕ ИЗЧИСТВАТ и УТОЧНЯВАТ "ПОНЯТИЯТА"...ха,ха,ха,хаааааааа!!!!!!!
85
1
 
8
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
(До Стефан)В началото ни подиграваха с тези аргументи, че си избрахме охраната на Б. Тошо, но впоследствие решиха да се възползват от глупостта /невежеството на ББ/ ни и го направиха и правят! ББ за професионални политици е елементарно маниполируем и изгоден, т.с удобен на чужди интереси! Професионалният политик на световната сцена е професионален манипулатор, тънък познавач на човешката психика, умел /вербален и невербален/ играч, който лесно разпознава истината от лъжата и винаги може да обър
84
9
 
16
 
! Отговори
Брутално посегателст преди 7 години
Какво значение има кой бил русофил, американофил, русофил, агент на ДС, чернокож или обратен... Че като си про-руско ориентиран нямаш право да изказваш мнение ли? Ако си чернокож пак ли трябва да си мълчиш? Ами ако си жена? Естествено, че не - всеки трябва свободно да изказва мнението си, без значение от пол, раса и минало.Така че точно в случая "Гарелов" има брутално показване на демокрацията и брутален удар срещу свободата на словото.
83
15
 
10
 
! Отговори
ЖЕСТОКО ! преди 7 години
"СВОБОДА НА СЛОВОТО""----------- и то точно от ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ НА в-к."РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО" , в-к "АНТЕНИ" и Б.Телевизия------ВСЕ ПРОПАГАНДНИТЕ ОРГАНИ на БКП/ДС и КГБ в БЪЛГАРИЯ!КОГО ЛЪЖЕШ ,БЕ ГАРЕЛОВ....??!!!!МИСЛИШИ ЛИ , ЧЕ НЕКОЙ ТИ ВЕРВА......ХА,ХА,ХААААААААААААА....??!
82
10
 
17
 
! Отговори
додо преди 7 години
Това енечувана подигравка, което направиха с един истински честен и дългогодишен журналист, а тези които сътвориха това дано да си платят.
81
1
 
4
 
! Отговори
:)) преди 7 години
До 89 САМО ГЕРБТъпо поведение/коментар! Не вярвам да си толкова *** на колкото се правиш! :)
80
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Гарелов да ти говори за коректност и свобода на словото е все едно Ердоган да ти говори за демокрация и човешки права."А какво е свобода на словото? Това е да изказваш мнението си свободно, да казваш какво мислиш, без някой да ти нарежда какво точно да кажеш. В случая Гарелов изказва мнението си и няколко часа след това е уволнен, защото е казал нещо, което е засегнало Бойко. Абсолютен пример за това какво НЕ Е свобода на словото.
79
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доносникът Гарелов, изобщо не е на ясно с понятието "свобода на словото"!
78
10
 
9
 
! Отговори
САМО ГЕРБ преди 7 години
НЕ Е ВАЖНО , ДАЛИ КОТКАТА Е ЧЕРНА ..ИЛИ ЧЕРВЕНА-----важното е ДА ЛОВИ И ИЗЯЖДА ---червените комунистически мишоци на БКП!А БОКО Е --КОМУНИСТОЯД!!!/..доказан при това../
77
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ние си имаме един началник, един господар, един Винету, който всички трябва да възхваляват и богославят. А си казал нещо против него, а ти е хвръкнала главата."Това доста точно описва ситуацията с българските медии.
76
2
 
5
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До Неда:)) Наде кадърни са днешните ли журналисти? Аз просто вече не гредам БГ ТВ и почни не чета БГ преса с изключение на старите майстори на словото на които имам доверие и ми достовя удоволствие /музиката накомпозиторите/ изказът им!
75
3
 
5
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
бОЙКО бОРИСОВ трябва да мине от другата страна на власта ,а не само да ръководи и да се счита за бог и цар на България !
74
6
 
9
 
! Отговори
Стефан преди 7 години
До всички които гласуват за Герб да ми отговорят: Има ли премиер от източна Европа за периода от 1990 г. до сега, който е бил охранител или бодигард например на Ярузелски, Хонекер, Кадар, Чаушеску и т. н. Най - омерзителното е , че този човек създаде партия / БКП 3 / , която е приета за член на ЕНП.
73
9
 
9
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Гарелов да ти говори за коректност и свобода на словото е все едно Ердоган да ти говори за демокрация и човешки права.
72
8
 
8
 
! Отговори
ЖЕСТОКО ! преди 7 години
"КОРЕКТНОСТ"---- ОТ КОМУНИСТ И ЧЕНГГЕ НА ДС........ха,ха,хааааааааааааааНЕЩО КАТО -------У... "ЖАБА-- КРИЛА"!!!!!!/....па си и верват на лъжите -- тия цър.ву.ли.../
71
11
 
8
 
! Отговори
Неда преди 7 години
До М, да ...Може би искаш да напишеш"още един достоенАГЕНТ НА ДС, КОЙТО ЦЯЛ ЖИВОТ Е ПРАВИЛ ДОНОСИ И МЪРСОТИИ??? КОЙТО СЛЕД 89 Г. НЕ РАБОТИ КАТО ЖУРНАЛИКТ ПОРАДИ НЕКАДЪРНОСТ??????
70
9
 
5
 
! Отговори
слободия преди 7 години
вече е свободен от държавна длъжност и може да изразява лична позиция. след изборите министър Йончева ще го назначи за съветник, или ще го прати на безплатно горещо интервю, тъй като телезрителите най-много се вълнуват какво става в Сомалия.следващата сензационна буря в чаша вода за агитките, моля, че ще изтървем изборите!