Гарелов: За свободата на словото, коректността и SMS-ите...

Коментар на журналиста по повод освобождаването му от длъжност
15 мар 2017 12:03,
182

Министър-председателят Огнян Герджиков освободи медийния си съветник Иван Гарелов, след участието му в телевизионно предаване по повод възникналия сблъсък между Бойко Борисов и Елена Йончева.
Още по темата
Според служебния премиер така е било нарушено правилото за неутралност на служебното правителство в предизборна кампания.

Герджиков е на мнение, че е недопустимо член на служебния кабинет да коментира и взема страната на който и да е било участник в предизборната кампания.

В интервю за Bulgaria ON AIR Иван Гарелов споделя, че е разбрал за освобождаването си от самия служебен министър-председател, който го е поканил в кабинета си, за да му съобщи и причините за това.

"Мотивите са това, че съм защитил Елена Йончева, като по този начин се намесва правителството в предизборната кампания. И, освен това, съм засегнал на два пъти бившия министър-председател Бойко Борисов. По този начин се нарушава неутралитета на служебния кабинет", споделя Гарелов.

За това дали изброените причини са основателни, журналистът не е съвсем убеден, като коментира, че е бил много внимателен в критиките си към действията на бившия министър-председател, именно с такава цел - да не се намесва в предизборната кампания.

"Но, очевидно, преценката на г-д Герджиков е била такава. Аз не се разделям с лоши чувства с него. Това е просто разминаване. Аз съм роден за журналист, такъв ще си остана, а не за медиен съветник. В този смисъл - няма драма. Драмата я има, разбира се, но не е за мен", допълва още той.

Според Иван Гарелов драмата е за професията на журналиста, за свободата на словото, като смята, че тя е напълно нарушена, а той е само един от случаите.

След участието на журналиста в телевизионното предаване в публичното пространство се разпространи информация, според която бившият министър-председател Бойко Борисов е изпратил SMS до служебния премиер Огнян Герджиков, което стана повод за множество последващи въпроси и съмнения.

Иван Гарелов споделя пред камерата на Bulgaria ON AIR, че за този SMS е разбрал лично от Огнян Герджиков, който му е признал, че е получил такъв. Какво гласи въпросното съобщение, журналистът коментира по следния начин:

"Ами, че правителството, служебният кабинет, се обявявало срещу него", казва Гарелов. 

За това дали такива SMS-и влияят на свободата на словото, Иван Гарелов коментира, че ако чрез такива съобщения се командва и се решава съдбата на журналистите, то какво е това и не е ли именно то посегателство върху това право. 

Попитан с какви чувства напуска служебния кабинет, журналистът отговаря, че си тръгва с облекчение и малко огорчение.

По отношение на това дали е коректна предизборната ни кампания, той отговаря:

"Не. Този случай какво е? Случаят с Елена Йончева какво е?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
2
 
! Отговори
was преди 7 години
До комент. 26 Напълно ти е празна главата неуки мальчик!
68
8
 
14
 
! Отговори
ABBA преди 7 години
Боже, колко болни мозъци, на които разчита Боко....!!!Колко клиширани размисли, на тема ДС... Айде омитайте се и отивайте да посрещате автобусите с гласоподавателите на границата , а по пътя на там си мислете , що е то сигурност на дъжавата, що е то професионализъм. И да не забравите да напишете възмутителни писма до ЕС, УСА и други държави с вашето силно възмущемие за това че са остарели и все още имат разведка - журналисти, шефове на НПО, посланици ...или те седят и чепкат вълна тия,сбърках ?
67
9
 
9
 
! Отговори
Али преди 7 години
ДС-ГАРГАНЕЛОВ
66
5
 
10
 
! Отговори
:)) преди 7 години
Мор на кадърните Човеци /гонени, преследнани, предавани/ и копаня за некадърното и смърдящо /скунсове, калинки, ***, ... / в България ! Русофобските плямпала, ***, истерици-болници са на ход!
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За каква свобода на словото говорим. В съседна статия за учителите шеф на синдикат на учителите предлага наказания за медии, които дават думата на ученици и родители, ако нямали "доказателства".Свобода? Спират еврофондовете и готово. В момента не е важен качествения състав на една партия, а лостовете за контрол на кранчето.
64
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честно казано, за първи път виждам Премиер, който да реже от корен. Няма лабаво при Герджиков, няма близки, познати и не знам си какви. Така направи и с онзи тунел, така разкара една дузина областни герберскки управители, сега показа и пътя на Гарелов. Ако всичките Премиери бяха като Герджиков /да му се ненадява човек/, България щеше да е с десет години напред.
63
9
 
22
 
! Отговори
Радо преди 7 години
В случая дали е агент на ДС или не, няма значение! ТИКВАТА СЕ ИЗДЪНИ БРУТАЛНО И ОТНОВО, И ПОВЛИЧА СЪС СЕБЕ СИ ЦЯЛАТА ПАРТИЯ! Накрая ще се окаже че Цв Цв е по-читав от Бойко, защото този като усети че се *** и буквално полудява! Г-н ЛЪЖА е БОЙКО БОРИСОВ. Добре че е сайта ДНЕС.бг защото в медиите на ПЕЕВСКИ - Блиц и ПИК, коментара ми ще е изтрит на втората секунда
62
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Свобода на словото67 В България има корупция,но това не означава ,че ще търпим вечно руските слуги в журналистиката и политиката.Трябва да се борим с корумпираните,да променяма към добро държавата си,но без тях.
61
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така и не се намери един честен човек в България да си признае вината като е сгафил. Всички донасят от 9 кладенеца вода само да се изкарат невинни. Гарелов изглеждаше свестен но явно и той няма доблест да си признае грешката.
60
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 67 Това,че си имаме трески за дялане,не означава,че трябва да търпим руски марионетки в политиката,които да работят във висшия ешалон ,в държавата за БСП и компания.Стига толкова,да се оттеглят вече.Те са част от хибридната война на Путин сега.Това е недопустимо.
59
6
 
7
 
! Отговори
:)) преди 7 години
Малко стойностни Личности на държавна служба, малко държава и много територия! Ставаме частност на Боко докото и жив и след него потоп! :)) Да живее Скунсът, който ще исгони всичко млато бългрско, ще унищожи хората от средна и трета възраст и ще засели с роми, авганистанци, пакистанци, тускоговорящи ..., араби България! За живее България без българи! :))
58
16
 
22
 
! Отговори
Свобода на словото преди 7 години
По принцип не го харесвам Гарелов, но този път съм абсолютно на негова страна. В България няма никаква свобода на словото. Ние си имаме един началник, един господар, един Винету, който всички трябва да възхваляват и богославят. А си казал нещо против него, а ти е хвръкнала главата.
57
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гарелов или по точно агент Талев е старо червено влечуго, което цял живот е правило мерзисти и вместо *** на стари години да се разкае иска да продължава в същия дух мамракобесие. Няма да стане!
56
25
 
6
 
! Отговори
САМО ГЕРБ! преди 7 години
Е голямо чудо, опищяха света за един СМС. Важното е на 26-ти отново да гласуваме за ГЕРБ!
55
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз още ли се мисли за журналист?
54
5
 
22
 
! Отговори
Свобода на словото? преди 7 години
Запушете устите на тези журналисти, да мълчат и не се обаждат много-много. Че току-виж някой вземе да събуди българите, заспали отдавна зимен сън.
53
17
 
15
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Ясно! Още един достоен мъж, личност, професионалист /майстор/ в областта в която е работел през живота си, човек с мъдрост, опит познания, задълбочено разбиране на живота, държавата и обществото си отива от държавен пост. Човек който служеше и защитаваше общите/обществените/,а не личните си интереси, с широко скроен обхващащ интересите на българският народ, а не единствено своите, можещ, знаещ, разбиращ, ... за да останат на държавна длъжност мижитурките, лакиете, подлеци, дребни хора с л
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До58 Да,има разлика между разузнавача и доносника,но при комунизма в България,такава никога не е имало,на практика.Чел си много книги за "Авакум Захов",май.Плагиаторът Райнов се погрижи за наръчната библиотека на средностатистическия комунист,навремето.
51
10
 
10
 
! Отговори
Тиквун преди 7 години
Герджиков много ми падна в очите! Мислех го за умен и почтен човек, а той се оказа горе-долу толкова умен като тиквун.
50
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Закъснял дебат,тези хора трябва да си ходят.Правили,каквото правили,наказанието за дейността в полза на чужда държаваим ,им се размина.Да се оттеглят вече,моля.Стига сме ги търпяли.