Гарелов: За свободата на словото, коректността и SMS-ите...

Коментар на журналиста по повод освобождаването му от длъжност
15 мар 2017 12:03,
182

Министър-председателят Огнян Герджиков освободи медийния си съветник Иван Гарелов, след участието му в телевизионно предаване по повод възникналия сблъсък между Бойко Борисов и Елена Йончева.
Още по темата
Според служебния премиер така е било нарушено правилото за неутралност на служебното правителство в предизборна кампания.

Герджиков е на мнение, че е недопустимо член на служебния кабинет да коментира и взема страната на който и да е било участник в предизборната кампания.

В интервю за Bulgaria ON AIR Иван Гарелов споделя, че е разбрал за освобождаването си от самия служебен министър-председател, който го е поканил в кабинета си, за да му съобщи и причините за това.

"Мотивите са това, че съм защитил Елена Йончева, като по този начин се намесва правителството в предизборната кампания. И, освен това, съм засегнал на два пъти бившия министър-председател Бойко Борисов. По този начин се нарушава неутралитета на служебния кабинет", споделя Гарелов.

За това дали изброените причини са основателни, журналистът не е съвсем убеден, като коментира, че е бил много внимателен в критиките си към действията на бившия министър-председател, именно с такава цел - да не се намесва в предизборната кампания.

"Но, очевидно, преценката на г-д Герджиков е била такава. Аз не се разделям с лоши чувства с него. Това е просто разминаване. Аз съм роден за журналист, такъв ще си остана, а не за медиен съветник. В този смисъл - няма драма. Драмата я има, разбира се, но не е за мен", допълва още той.

Според Иван Гарелов драмата е за професията на журналиста, за свободата на словото, като смята, че тя е напълно нарушена, а той е само един от случаите.

След участието на журналиста в телевизионното предаване в публичното пространство се разпространи информация, според която бившият министър-председател Бойко Борисов е изпратил SMS до служебния премиер Огнян Герджиков, което стана повод за множество последващи въпроси и съмнения.

Иван Гарелов споделя пред камерата на Bulgaria ON AIR, че за този SMS е разбрал лично от Огнян Герджиков, който му е признал, че е получил такъв. Какво гласи въпросното съобщение, журналистът коментира по следния начин:

"Ами, че правителството, служебният кабинет, се обявявало срещу него", казва Гарелов. 

За това дали такива SMS-и влияят на свободата на словото, Иван Гарелов коментира, че ако чрез такива съобщения се командва и се решава съдбата на журналистите, то какво е това и не е ли именно то посегателство върху това право. 

Попитан с какви чувства напуска служебния кабинет, журналистът отговаря, че си тръгва с облекчение и малко огорчение.

По отношение на това дали е коректна предизборната ни кампания, той отговаря:

"Не. Този случай какво е? Случаят с Елена Йончева какво е?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
26
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Много се чудя какъв съвет може да даде гарелов. Той е музеен експонат от друго време. Защо не се скрие както направиха много от неговите набори.
8
12
 
40
 
! Отговори
свобода преди 7 години
Егото на Борисов отново взе връх. За него никога не е имало свобода на словото,освен ако не го хвалят. А Герджиков е страхливец.
7
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато истината се премълчава за да изпъква лъжите на боко няма да се оправим.
6
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нема "бивши" сред агентите на държавна сигурност!
5
6
 
32
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 7 години
Щом Герджиков уволнява Гарелов значи Бойко го уволнява с sms какво точно не е ясно?Словото е свободно всеки може да си го купи,Борисов малко ли пари дава за синекурни журналистки?
4
13
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
В случая "Гарелов" служебния назначен Герджиков показа истинското си лице !Слуга на Бойко Тиквата от Банкя и нагаждач до мозъка на костите си.Същият Герджик остави почти всички шефове на Областните дирекции на МВР назначени по времето на ГЕРБ и махна от власт само незначителни фигури, както и пияницата назначен за Главен секретар на МВР - Героги Костов.Всичко друго си е герберясало в МВР !Какви честни и свободни избори ще правим тогава?Радев гарантира чрез Герджика служебно оставане на ГЕРБ
3
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изгоелов докага ще се надпреварва с ламбо - няма вечен мит'рял!
2
6
 
44
 
! Отговори
ууу преди 7 години
Хората със собствено мнение са неудобни и за властолюбците и за послушните кученца.
1
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Pravilno reshenie.Gorelov si capa imidja kato slusha i vzema pari ot bsp