Радев: Турция е приятел, но намеса в изборите – абсолютно недопустима!

Службите работят за прекъсване на намесата, увери президентът
Обновена: 17 мар 2017 21:52 | 17 мар 2017 21:51,
202
Радев: Турция е приятел, но намеса в изборите – абсолютно недопустима!
Снимка: архив Булфото

Турция е наш, съсед, приятел и партньор и държим да развиваме силни, добросъседски отношения, заяви президентът на България Румен Радев пред БНТ.

"В същото време намесата в нашите избори от страна на Турция е факт. И тази намеса е абсолютно недопустима", отсече президентът.

Още по темата

Радев допълни още, че трябва да бъде ясно, че България е суверенна държава, член на ЕС и никой няма право да нарушава нашето право, международните закони и правилата на Съюза. Той призова за повече спокойствие, да не се ескалират емоциите за тази намеса.

Българските институции и компетентните служби работят за пресичане на всякакви опити за намеса", увери президентът.

"Българските мюсюлмани са неразделна част от обществото, те са наши сънародници", смята президентът.

"Трябва партиите и обществото да защитават сънародниците ни и да интегрират в обществото в противовес на външните опити те да бъдат капсулирани в партии и религиозни общности, финансирани отвън, проповядващи нетрадиционен и непознат за нас ислям", заяви Радев.

Дали при ситуацията страната в момента зависи от него, Радев посочи, че е именно обратното - президентът има строго ограничени правомощия по Конституция. Разбира се, в период на служебно правителство отговорността пада върху президента, допълни Радев.

"Само безотговорни политици могат да блъфират, че цялата власт е в президентът, бягайки от собствената си некомпетентност", отсече президентът.

Радев заяви, че при изборът на членовете на служебното правителство се е ръководил от високи критерии за професионализъм. При изборът им обаче не се е допитвал до партии и това е била неговата цел - кабинетът на бъде партийно независим.

"Обществената подкрепа и одобрение доказват, че правителството се справя добре", посочи Румен Радев. "За месец и половина свършеното от правителството не е малко", заяви президенътът.

По повод това дали уволненията преди избори могат да доведат до съмнения в честността на изборите Румен Радев заяви: "Аз съм дал своите категорични указания да няма уволнения по политически причини в никакъв случай. Да има уволнения само, когато има доказани нарушения, и то, когато сигналите и всички обстоятелства са потвърдени."

"Българскиятеврокомисар ще бъде посочeн през месец май. Ако до тогава няма легитимно избрано правителство, това ще бъде направено от служебното", заяви Радев по въпросът с все още неизбраният български еврокомисар. Той обаче допълни, че изборът не бива да нажежава и без това напрегнатата ситуация.

Румен Радев отново заяви готовността си да сезира Конституционния съд за закоността на търговското споразумение с Канада CЕТА и допълни, че никога не е приветствал или подписвал споразумението.

Европа на две скорости – факт или саботаж?

Президентът посочи, че приоритетите на България в ЕС трябва да са три - сигурност, икономическо развитие и пълноценна интеграция.

"По отношение на икономическото развитие има проблем - за Кохезионна политика на политическо ниво в ЕС не се говори. Brexit, мигрантската криза, несигурното бъдеще влияят. Тревожното е, че в стратегически документ като Римската декларация няма нито дума за кохезионна политика. Без такава политика в сследващия програмен период няма да се справим", предупреди президентът.

"За разлика от други страни от Източна и Централна Европа ние сме зависими от еврофондовете", посочи Радев.

Именно за да се преодолеят различните скорости на развитие на съюза е нужна интеграцията, защото развитието на скорости е в противовес с ценности като единство и солидарност, посочи Радев.

"Така ЕС рискува да се разпадне", отсече той.

"От друга страна двеижението на две скорости е факт", призна Радев. Като пример той посочи Шенгенското споразумение и Еврозоната.

"Различното сега е, че се говори открито за това движение. Това е повече психологическа промяна и тя ознаменува дълбоки промени, които ще настъпят в бъдеще", заяви президентът и допълни: "Трябва да продължим да отстояваме европейските ценности - те са гарант за интеграцията ни."

"Трябва да бъден инициативни и дори агресивни при сформиране на нови стратегически сътрудничества и дори ние да ги иницираме и да бъдем водещи", смята президентът.

Санкциите срещу Русия

Тази седмица ЕС поднови санкциите срещу определени личности в Русия , но трябваше ли България да спре това и да наложи вето?

Румен Радев каза, че санкциите повече вредят като разединяване на Европа и то точно в момент, когато тя трябва да стои обединена.

"Санкциите трябва да се решават на политическо ниво. А България трябва да има единна външна политика, а не външни политики - всяка институция да си прави своя политика. За санкциите трябва да има единно консолидирано решение и на българския парламент, който в момента липсва, и на правителството, и на президента", обясни Радев.

Запитан кой български проблем може да реши президентът Радев, той отговори:

"Иска ми се държавата да си стои на мястото - това означава суверенитет, сигурност, справедливост. За това трябват усилията на всички институции, на партии, на цялото общество Тук е ролята на президента да обединява тези усилия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
4
 
! Отговори
Клошар преди 7 години
Радев махни двойното гражданство и ще видиш Пуйкистан къв приятел ни е ;))))Приятел ни е от векове за векове. Който разбрал, разбрал
25
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До GRE6KAВлизането на България в ЕС не беше грешка. Грешни са ни управляващите, които не съумяха да работят за България, а смачкаха достойнството и! Сега ще трябва да изтече доста вода да се върнем в играта и да си тежим на мястото. Послушните и неграмотни политици са длъжници на българите, защото само фондовете ги интересуваха, а не благосъстоянието и достойнството на народа!
24
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Влизането на България в ЕС се оказа Огромна Грешка ОГРОМНАТА ГРЕШКА БЕШЕ ЧЕ НЕ СЕ ЗАБРАНИ БКП И КОНФИСКАЦИЯ СЬД СЬД И БЕЛЕНЕ
23
0
 
2
 
! Отговори
Спрете рейсовете, ка преди 7 години
Холандия имат три депутата от турска партия ..ДЕНК''. Това ли желаеш, щяха да се радват на един.
22
5
 
8
 
! Отговори
GRE6KA преди 7 години
Влизането на България в ЕС се оказа Огромна Грешка на Управляващите .Доходите на населението спаднаха , Дълговете на България се Увеличиха , болестите се увеличиха, хората започнаха да умират млади , Здравната Помощ Изчезна .
21
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо смекчи тона тоя. По време на кампанията си нали щеше да "яростно" да защитава националните интереси. Ония ни манипулират изборите, но са си приятели.
20
2
 
6
 
! Отговори
Предателите... преди 7 години
Аз по принцип съм т.п, ама нещо пак не разбрах! Как може Турция хем, да се намесва в изборите ни и едновременно с това да ни е приятел? "Първият път ги превзехме, втория път ще ги купим"
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аха, вече са ни приятели. А пък комунист си остава комунист и това е.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спрете рейсовете, като в Холандия.
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе мани, с такива приятели -врагове не ти трябват
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Абе защо българските турци в Турция не си направят партия"Защото такова понятие няма... "български турци" има турци живееще или родени в България или другаде...Ти чувал ли си за понятие немски българин, англичански българин, холандски българин, американски българин.Не е ли е по правилно да се каже българин живеещ или роден в Германия и т.н.
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама само на нас май остана турците да са ни приятели .Егати *** , да повърнеш
14
10
 
7
 
! Отговори
ДО ПРЕЗИДЕНТА преди 7 години
Г-н Президент ,Народа иска да се измъкне от Лапите на Чорбаджиите , и да живее Достойно .Не е ли време България да напусне ЕС и НАТО , и да заживеем Добре с Русия , Китай , Япония , Турция ?
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво изказване само, тоя ми е приятел, но постоянно ме прецаква
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
#османлииШибайтеСе!)))))
11
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
OTKYDIA NAKYDIQ VE PYPESCH
10
9
 
5
 
! Отговори
прьс пръс преди 7 години
Враг е твоята глава за теб самия. Приятел значи ли това нито ред злоба в турския печат за воя тук, Просто помощ за районите да се ослаби машината за избори на кръга КОЙ това е всичко И споко бг турчинът е еро турчин но не помагате за баш хидролога, Показателно е случая с опита за вътрешен преврат при хидролога как службите оголват охраната. Между другото аз сложих стикер ,,ЛАВКА'' на колата си вече районите раегит мигновено за тази марка,
9
0
 
21
 
! Отговори
Богати и ларж преди 7 години
Постановление 208 позволява на т.нар. "имигранти" да получават пари за издръжка на цялото им семейството, дори и да не е у нас. Един "нуждаещ се" може да източи над 10 000 лв. месечно.
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПрофесорБъркат ли си по кухините, по приятелски, или само кмета на Симитли е привилегирован?
7
17
 
15
 
! Отговори
Картър преди 7 години
С такива приятели душмани не ни трябват. А ти генерал Радев си същият генерал като Борисов, ИЗМИСЛЕН.