Илияна Йотова: ЕС трябва да ревизира споразумението с Турция

Ердоган вече е получил половината от 3-те млрд. евро по него
19 мар 2017 12:33, Анисия Иванова
45
Илияна Йотова: ЕС трябва да ревизира споразумението с Турция
Снимка: архив, Булфото

Споразумението Европейски съюз - Турция не работи в най-важната му част, а именно възможността на европейските страни да връщат граждани на трети държави на турска територия. На фона на заплахите на турския президент Реджеп Ердоган е време Европейският съюз да ревизира споразумението си с Турция. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНР.

Тя допълни, че споразумението не е показало изначално заложените резултати, продължава да има и пропускливост от турските брегове към гръцките острови, а ЕС не разполага с резервни варианти за разрешаването на мигрантската криза. По думите ѝ това споразумение нe работи в най-важната си част - възможността на европейските страни да връщат граждани на трети държави на турска територия.

"Тези заплахи на г-н Ердоган за суспендиране на споразумението с ЕС не са толкова прости, защото от трите милиарда, които Турция трябваше да получи от Европа за справяне с мигрантската криза, половината вече са усвоени от турската държава“, допълни тя. По думите ѝ Турция има необходимост от помощта на Европа в това отношение, но разговорът с ултиматуми e абсолютно непродуктивен.

"България трябва да има по-активна роля при реформата на Дъблинското споразумение, тъй като и последният вариант, предложен от Европейската комисия, не отменя тежестта на граничните държави, каквато е България, да приема и да получава най-големия натиск от мигрантските вълни", каза още Йотова.

Преувеличава се и страхът от нарушаването на отношенията с Турция, за да не бъде пусната голяма мигрантска вълна, отчита още вицепрезидентът. Тя определи позицията, изразена от президента Румен Радев по темата има ли намеса на Турция във вътрешните ни работи в предизборна ситуация, като достатъчно категорична.

"Вижте колко е предпазлива и позицията на други европейски държави, включително на Германия. Турският президент проведе много остра кампания срещу германската държава със средства, които в една друга ситуация биха били недопустими", каза още тя.

По думите й големият проблем за Европа, включително за нашата страна, ще дойде след 16-и април (датата на конституционния референдум в Турция  - бел. ред.). Турция е част от бъдещия проект на Европа – докъде и как Европа ще се разширява, обясни Йотова.

Европа отдавна е на няколко скорости, по темата с миграцията също има няколко скорости, отбеляза още вицепрезидентът. "Едно от проявленията напоследък, че пак се залага политиката на няколко скорости, е голямата тема за т.нар. главен прокурор на ЕС – политика, която много отдавна мина през Европейския парламент. И сега изведнъж се оказва, че тихомълком, само 19 държави в момента решават да участват в изграждането на тази институция. Големи страни в ЕС, които в началото бяха едни от най-големите ентусиасти да има главен прокурор на Европа, в момента се отдръпнаха и заговориха за суверенитет", даде за пример тя.

Настоящата предизборна кампания в България е първата, в която се поставят проблеми, опасни за етническия мир в държавата, смята Йотова.

Тя обясни, че България е един от добрите примери в Европа с добър етнически мир в страната.


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Исперих преди 4 години
Йотова--Погледни Народа къде докарахте,че си тръгнала да ревизираш Турция..Първата ревизия е Всички комонисти и продажници директно в Белене заточение до живот....
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само като я погледне човек, и му замирисва на кебапчета и нафталин.
25
0
 
9
 
! Отговори
ss преди 4 години
От всички наши президенти и вицепрезиденти, това е най-наглото и най-противното човече...
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая ИМА ПРАВО да се изказва само по въпроси ,относно даване на българско гражданство и помилване на затворници ! САМО по тези въпроси са и дадени правомощия. По останали въпроси е НУЛА. няма никаква тежест.
23
1
 
9
 
! Отговори
Бай Милан преди 4 години
ПИГИ , ТЕБ НИКОЙ НЕ ТЕ Е УПЪЛНОМОЩИЛ ДА ГОВОРИШ ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ .... СТОЙ СИ ТАМ В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО И СИ ЗАТВАРЯЙ ЧОВКАТА ...
22
1
 
7
 
! Отговори
Новата йес,сър преди 4 години
Илианке,какво сте надробили.Подписали сте с ЕС резолюция за отмяна на субсидиите на предприятията,използващи въглища в енергетиката.Айде нова порция безработни.Това го няма в българските новини.Предизборно,естествено.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая като иска да прави външна политика ,да стане министърка в кабинета на Курнелия, естествено , конничкото трябва да спечели......
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая пак се изтропа на метеното. Герджиков да я изимпийчи като гарелов.
19
2
 
8
 
! Отговори
ROM преди 4 години
Кой ще я пита тази колхозничка?
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йотова пък право на глас имала в Европа брей,да се смееш ли да плачеш ли незнам.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая с виня от позицията на каква взима отношение по външната политика?
Като висш държавен служител съгласувала ли е изказванията си с Външно министерство?
16
0
 
10
 
! Отговори
Лилит преди 4 години
Кога ли нашите политици ще се научат кой какви функции изпълнява....
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чичолина болгарская
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я ми промнете как се озовахме в ЕС?
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то преди Ердоган имаше един Кадафи който шантажираше Европа с маймунски орди, ама му светиха маслото, после имаше един период на беззаконие и свободно движение там. Сега по-голямата част от Либия се управлява от военен режим подкрепян от Франция и САЩ, който директно разстрелва всяка *** тръгнала от неговите територии за Европа. И Ердоган ли иска това за държавата си да го разстрелят от ЦРУ и да направят Турция военна диктатура и буферна зона
12
2
 
16
 
! Отговори
до 11 преди 4 години
Ти сериозно ли ?!?
Тия са патриоти колкото аз марсианец.
Достатъчно е човек да си спомни за "златният пръст" на Волен и му става ясно че са поредните продажни с**не.
Ма ти си гласувай никой не те спира.
11
0
 
3
 
! Отговори
А Н Т И преди 4 години
До Изгърбич Задвратян

Не ми казвай какво да правя в свободното си време !
Виждал съм и по-големи ПРОФЕСОРИ от тебе !!
10
3
 
7
 
! Отговори
--- преди 4 години
време е да спрем да ли жем з а дни ци те на тези от ЕС, нато и ердогана така че е ред да видим ОП какво могат на другите им сме сърбали попарката
9
17
 
9
 
! Отговори
Я РУССКИЙ преди 4 години
Гласувайте за Обединените патриоти. Тия БСП, ГЕРБ и турците ви баламосват.....
8
2
 
10
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 4 години
До А Н Т И

шпек, не крепости, а крепостни. като тебе. ония по човешките държави изкараха сопата, тука чекате руснаците да дадат с400 а европа да даде 2 милиарда и сме щели да цъфнеме. земете се фанете да работите нещо по лозето , вместо да ми философствате по форумите, виеа у оправните