Туск подкрепи Радев, предстои му посещение у нас

Двамата разговаряли и за напрежението в отношенията ни с Турция
22 мар 2017 15:38, Елка Василева
20
Туск подкрепи Радев, предстои му посещение у нас
Румен Радев и Доналд Туск. Снимка: архив, Reuters

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск подкрепя включването на Кохезионната политика в Римската декларация, която ще бъде приета от държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз на 25 март т.г. Президентът Румен Радев благодари на Туск за тази му подкрепа в телефонен разговор, проведен по инициатива на българския президент, съобщи прессекретариатът на държавния глава.
 
В дискусията за бъдещето на обединена Европа на 10 март т.г., която се проведе в рамките на Съвета на ЕС, президентът Радев изрично настоя Кохезионната политика, която цели икономическото сближаване между държавите членки и способства за единството на Европейския съюз чрез преодоляване на контрастите, да бъде включена в текста на декларацията.

Още по темата

В началото на месец април председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще посети България и ще се запознае със ситуацията в региона и с охраната на външните граници на ЕС.

Доналд Туск изрази пред Румен Радев подкрепата си за изпратеното от българския държавен глава писмо, в което призовава да бъде приет общ оперативен план за действие на ЕС при рязко увеличаване на миграционния натиск, както и за допълнително финансово подпомагане за охраната на границите на България.
 
Президентът Радев запозна Доналд Туск с подготовката на страната ни за провеждането на предсрочните парламентарни избори и с възникналото напрежение в двустранните отношения с Република Турция поради намесата в изборния процес и вътрешните работи на страната ни.
 
Обсъден беше и случаят с повдигнатите обвинения от страна на турски съд към български гранични полицаи по повод инцидент, възникнал при нарушение на външните граници на ЕС през 2008 г.

Държавният глава изрази категоричната позиция на България в защита на граничните полицаи и очакването си за солидарност от страна на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз поне не си спомням друг български президент да е поставял БЪЛГАРСКИ въпроси пред когото и да било в Европа, а Радев направи точно това: 1) Кохезионна политика (подкрепа от Туск); 2) Общ план за действие ако Ердоган пусне бежанците и (финансова) ПОДКРЕПА за България (подкрепа от Туск); 3) Поставен е въпросът за турска агитация за български избори и 4) турското дело срещу български гранични полицаи (през призмата на външна граница на ЕС - това е много важно! ЕС това ги интересува). РЕСПЕКТ!
13
5
 
21
 
! Отговори
изнервен преди 7 години
До 5 *** анонимник. Ами да, приятел е Туск на Борисов, но това не пречи да се държи културно и с Радев, нали? Защото човекът е възпитан така, а не е като червените аборигени, които признават само техните и всички други са врагове.
12
10
 
19
 
! Отговори
Каскет преди 7 години
До шапка. Да друго си е фуражка да ти е президент - нищо не прави, за да не сбърка, разходи се 2-3 пъти до Европата с втората си жена, мълчи като п..тка за важни въпроси и зомбираните му почитатели с шапки върху кухините си му се радват.
11
2
 
27
 
! Отговори
един от вас преди 7 години
Добре е,че президента влага усилия за подобрение на външната политика и най- важното - намира начин и подход в исканията си към ЕС. Важно е и да ги отстоява , не като Бойко- съгласие на всичко.
10
1
 
18
 
! Отговори
Krilo преди 7 години
V sastnost... ot radev se ochakva da krepi tusk da ne go izritat polskite izbirateli...
9
2
 
18
 
! Отговори
Kratkov преди 7 години
Ako ne izhvarlite bg zakon za minimalna zaplata 230 euro, sha go duhate savsem skoro...
8
3
 
34
 
! Отговори
Шапка .... преди 7 години
...свалям на г-н генерал Румен Радев. Най-добрата политическа фигура от 1989 г. насам. Човек и ръководител. Пожелавам Ви успех въпреки многото злоба с\у Вас!!
7
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н Румен Радев защо не поднесе цветя на паметника на жертвите на комунизма. Явно още се чувства член на БКП
6
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев, отказавай се
5
3
 
21
 
! Отговори
Друго си е.... преди 7 години
..да си наведен цял мандат на Дондуков 2. Помня му приказките пред аудитория в Германия . Ще върнем младите в България. Забравихте набързо. Не съм забравил , и че не го видях до патриарха на българските празници. А на едни други празници беше.
4
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха, а мутренско-прасешките медии на ГРОБ толкова усилия хвърляха да ни заблуждават, че едва ли не Туск е някакъв личен приятел на Тиквата.
3
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ако направят минималната заплата като в Белгия примерно (щото за ЕС няма такава!), КОЙ по дяволите ще иска да наеме българин, вместо белгиец???Безработицата тук ще стане 70% за нула време. После да не пищите, че никой не ви иска на работа в дупница, щото минималната заплата е 1500 лева примерно.
2
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правете минималната заплата като в ЕС. За какъвчеп, сме членове в неголед като ни третират като аборигени. Радев кажи го на този зализания шляхтич
1
5
 
40
 
! Отговори
Аха преди 7 години
Брей да не би най-после да имаме Държавен глава с дупе.