Депутати-пенсионери с над 7000 лв. на месец

Около 20 са те в новоизбраното 44-то Народно събрание
Обновена: 30 мар 2017 13:48 | 30 мар 2017 12:45,
77
Депутати-пенсионери с над 7000 лв. на месец
Снимка: архив, Булфото

Над 7 хил. лв. на месец ще взимат депутатите в 44-тото Народно събрание, които вече имат право и на пенсия.

Очертава се депутатите-пенсионери да са приблизително 20, които ще имат право да получават както депутатска заплата, така и пенсии.

Сред тях 10 са от БСП, 6 - от ГЕРБ, а останалите три партии, които влизат в следващия парламент - Обединени патриоти, ДПС и "Воля", имат по един представител.

Основната заплата на депутатите ще е 3 210 лв., като хората с най-дълъг стаж ще получават още около 1000 лв. допълнително за прослужени години.

На народните представители се полагат и безотчетни пари за допълнителни разходи – около 2000 лв., а за участие в една парламентарна комисия се полагат 450 лв. допълнително.

Размерът на максималната пенсия е 910 лева, а имайки предвид професионалния стаж на голяма част от депутатите, се допуска, че много от тях ще имат право да я получават.

На тези народни представители, които имат и придобита научна степен, са полагат и до 15% над доходите от заплатата, което означава, че сумарно сумата може да надхвърли 7500 лева, пресмята bTV.

Сред депутатите пенсионери ще са журналистът Тома Томов, актьорът Стефан Данаилов, бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, бившият министър на културата Вежди Рашидов, който наскоро е придобил право на пенсия.

От патриотите с право на пенсия е дългогодишният депутат от "Атака" Павел Шопов, както и лидерът на партията Волен Сидеров, който ще придобие право на пенсия в края на мандата, ако е пълен – 2021 г.

От ДПС е Хасан Адемов, който беше социален министър в кабинета "Орешарски", също има възраст за пенсия, но все още не получава такава, защото не му достигат две години стаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
30
 
! Отговори
Спящ преди 7 години
До истина еАми народът да се вземе в ръце и да си извоюва достойното днес, а от там - и достойното утре!Писането само по форуми и НЕправенето на нищо друго само развързва още повече ръцете на т.н. политици.Ще си правят както и каквото си искат, явно и тайно, когато си искат...Докато народът не осъзнае, че е сила, която може и трябва да се пребори за своето настояще и бъдеще!
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Великите български фараони! Всичко тръгна от Тато - великият потомък на Тутан Камон! А Тутан нареждал на Тато от отвъдното: Камон, скуби по ефикасно! Този народ за това го подържаме да е уникално ***!
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ninaНе са виновни като пенсионери, а като депутати с много стаж виновни ли са? Или те не отговарят за системата дето определя възнагражденията? Кой отговаря, а?
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано върнат корекомите!
15
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Група Бедствен Район изпяха това през 1990-та:"Ако стана политик, аз ще бъда най-велик.Ще си купя две коли, ще спя с хубави жени,ще натрупам бол пари и ще пия до зори.Ще си купя брадва, с нея в парламента ще раздавам правда точно на момента.А когато съм пиян, 100 закона ще издам...Искам да съм политик, но не съм такъв ***,но не съм такъв ***..."Нищо не се е променило оттогава.
14
3
 
24
 
! Отговори
Да преди 7 години
Е, как така?!Нали Корнелия взимаше 2500лв?
13
7
 
21
 
! Отговори
до Професор преди 7 години
Толкова си ходил във Франция,панелен плъх!Минималната там е 1400 евро,а нашите хрантутници депутати взимат френски заплати,обаче при български цени,без да броим безплатните екстри които ползват!Но то повечето гербери са овчедушни!
12
5
 
31
 
! Отговори
nina преди 7 години
Помните ли приказката за недоимъка на жито-как кралят издал нареждане да бъдат убити всички възрастни хора, за да се спести зърно, което да храни младите?! Животът на един старец бил запазен от сина му, защото сърце не му дало да убие баща си. И благодарение на опита натрупан през житейския път на стареца-жито се намерило. Та, не са виновни депутатите-пенсионери. Те сигурно ще са по-полезни от много от по-младите си колеги. Виновна е системата определяща възнаграждинията им.
11
1
 
38
 
! Отговори
истина е преди 7 години
Та за това е голямата борба , а на народа мамата му се разката !!
10
38
 
4
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Мин.заплата във Франция е 1800 евро. Български депутат получава заплата по ниска от френски чистач. Заслужават хората. Даже трябва да им плащат в евро.
9
0
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Как не ви е неудобно, управляващи, свените се да увеличите на обикновените пенсинери с 100 лв пенсията, а давате на тези душе изедници, не-направили нищо за БГ толкова много пари. Тук социалното самосъзнание е умряло, няма морал и човещина, просто нещо минимално човешко
8
0
 
45
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Пенсионер депутат 7500.00 лв.на месец. Пенсионер обикновен 2160,00 лв.на година. Какво повече са направили от останалите хорица че те заслужават това.......................... А другите мизерия...........................................
7
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На много хора това е годишната заплата.
6
0
 
41
 
! Отговори
факт преди 7 години
Винаги съм казвала, че ако се погледнат доходите на шефове и работници се вижда космическа разлика! Би било редно това разстояние, като разлика да не е толкова голямо! Ето и този пример: депутат : народ, същото... Затова сме бедни, парите се концентрират в едни хора, а за другите трохи
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да,ама им остава по малко време да взимат.А младежът бокич-бъдещето е пред него.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като докараха държавата до такъв просперитет, явно са си ги заслужили :) Как ни о п ъ в а т тия дърти .... че се извратихме и взе да ни харесва, затова си ги повтаряме при избори. Или пък ако дойдат млади ще са по потентни ще стане по зле.. ба ли го?
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
как да не го обичаш този електорат...
2
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом е за прибирането на едни пари, разногласия и караници между партиите няма . Как пък никой от никоя партия не каза, да се намалят тия безумни разходи за депутатите? И без това дремят по креслата, а някои даже не взимат и думата за цял цандат. Абсолютно незаслужени парти!
1
0
 
45
 
! Отговори
Изумихте ме преди 7 години
ЗАЩО ДА ВЗЕМАТ ТОЛКОВА, ДА ВЗЕМАТ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ЗА ДА ВИДЯТ КАК СЕ ЖИВЕЕ С ПОД 500ЛВ, А И СА НА ХРАНИЛКА, ЕВТИНИ КИФТАЦИ, БЕЗПЛАТЕН ТРАНСПОРТ, ОСИГУРЕНО ЖИЛИЩЕ!!! НЕ ВИ ЛИ Е НЕУДОБНО БЕ ГЬОН.ДУРАТИ???? ГНУ.СНИ ИЗЗЕДНИЦИ!!! ГОСПОД ГЛЕДА!