Депутати-пенсионери с над 7000 лв. на месец

Около 20 са те в новоизбраното 44-то Народно събрание
Обновена: 30 мар 2017 13:48 | 30 мар 2017 12:45,
77
Депутати-пенсионери с над 7000 лв. на месец
Снимка: архив, Булфото

Над 7 хил. лв. на месец ще взимат депутатите в 44-тото Народно събрание, които вече имат право и на пенсия.

Очертава се депутатите-пенсионери да са приблизително 20, които ще имат право да получават както депутатска заплата, така и пенсии.

Сред тях 10 са от БСП, 6 - от ГЕРБ, а останалите три партии, които влизат в следващия парламент - Обединени патриоти, ДПС и "Воля", имат по един представител.

Основната заплата на депутатите ще е 3 210 лв., като хората с най-дълъг стаж ще получават още около 1000 лв. допълнително за прослужени години.

На народните представители се полагат и безотчетни пари за допълнителни разходи – около 2000 лв., а за участие в една парламентарна комисия се полагат 450 лв. допълнително.

Размерът на максималната пенсия е 910 лева, а имайки предвид професионалния стаж на голяма част от депутатите, се допуска, че много от тях ще имат право да я получават.

На тези народни представители, които имат и придобита научна степен, са полагат и до 15% над доходите от заплатата, което означава, че сумарно сумата може да надхвърли 7500 лева, пресмята bTV.

Сред депутатите пенсионери ще са журналистът Тома Томов, актьорът Стефан Данаилов, бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, бившият министър на културата Вежди Рашидов, който наскоро е придобил право на пенсия.

От патриотите с право на пенсия е дългогодишният депутат от "Атака" Павел Шопов, както и лидерът на партията Волен Сидеров, който ще придобие право на пенсия в края на мандата, ако е пълен – 2021 г.

От ДПС е Хасан Адемов, който беше социален министър в кабинета "Орешарски", също има възраст за пенсия, но все още не получава такава, защото не му достигат две години стаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари