Турция пренаселена с мигранти, прибираме 50 от тях. Засега

Пращат агенти на ДАНС, на МВР и преводачи да подбират бижанците
153
Турция пренаселена с мигранти, прибираме 50 от тях. Засега
Снимка: Reuters, архив

България ще започне да приема бежанци от Турция и официално, е решило правителството в сряда. Решението не е обявено публично, пише в. "Сега".

Министрите се позовават на подписаното през март м.г. споразумение между ЕС и южната ни съседка за презаселване на мигранти, което не се признава от Общия съд на ЕС и от отделни държави.

Още по темата

В решението не се посочва бройката на хората, които ще бъдат приети, но според източник на изданието става дума за около 50 души. Още толкова България има ангажимент да приеме по друго споразумение от Гърция или Италия до края на годината.

През октомври бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова съобщи, че България е поела ангажимент, заедно с всички останали държави по механизма на релокацията да приеме 1300-1400 бежанци и 100 души по механизма за презаселване от Турция.

По информация на Европейската комисия досега по споразумението за релокация на ЕС у нас са дошли 29 чужденци от Гърция.

Сред тях беше сирийското семейство, изгонено от общинската власт в Белене. Направени са заявки за още 50 сирийци.

Всеки чужденец ще бъде избиран от български екипи, които ще бъдат командировани в Турция. В тях ще се включат експерти от агенцията за бежанците, ДАНС, МВР и преводачи.

Документите на чужденците ще се подготвят от Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Българските екипи ще проверяват истинността на паспортите и ще снемат пръстови отпечатъци. Те ще оформят досиета на мигрантите, които предстои да бъдат приети по схемата за презаселване. Досиетата трябва да съдържат лични данни и друга информация, въз основа на която да бъде направена преценка за наличието на основания да се смята, че чужденецът би могъл да бъде заплаха за обществения ред или националната сигурност на България.

На базата на изготвеното досие и предоставените от комисариата на ООН документи екипът ще изготвя писмен доклад с предложение относно приемането на хората в България по схемата за презаселване.

Парадоксалното е, че България тръгва да изпълнява договорката с Турция в момент на остра криза в отношенията между Ердоган и европейските правителства. Освен това в началото на месеца Общият съд на ЕС отхвърли като неофициална договорката между Евросъюза и Турция от миналия март за решаване на мигрантската криза. Според магистратите решение за сключване на споразумение с турското правителство не е вземано нито от Европейския съвет, нито от която и да било друга институция на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
5
 
! Отговори
Гост преди 7 години
До 80Смесваш нещата, това са отделни проблеми. Тия, освен лични карти, нямат нищо друго българско. Вадят ги, само за да пътуват/работят в ЕС и като средство за въздействие върху политическия живот в България.
66
0
 
4
 
! Отговори
До ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
А КОЙ НАКАРА ТЕЗИ МИГРАНТИ ДА НАПУСНАТ СТРАНАТА СИ...ЗАРАДИ КОИ...КОИ ПЪРВО ВЛЕНАХА ТАМ, ЧЕ ИМА ПЕТРОЛ...НЯКОИ МОГАТ ДА ВЛИЗАТ ЕЙ ТАКА В ТЯХНАТА СТРАНА, ДА СЪЗДАДЪТ ХАОС...А ТЕ КАТО ТРЪГНАТ У ТЯХ ААААА НЕЕЕЕ ВЪЙЙЙ ЪЙЙЙЙ...
65
0
 
10
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
С тази политика,която води Герб не виждам първо как ще направи България по-добро място за живеене и второ как ще върне обратно българите избягали в чужбина или ще накара и други българи да напускат страната...
64
2
 
4
 
! Отговори
До ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
ЕРДОГАН НЕ Е ВИНОВЕН, ЧЕ НЕ ГО ПОСЛУШАХА ЗА БЕЗОПАСНАТА ЗОНА!!!
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Да се дава убежище само на сирийци и то след като докажат че не са членове на ИДИЛ.Идат без паспорти защото забравили да ги вземат е как не си забравиха да си вземат телефоните който няма паспорт изобщо да не влиза тука."Като падаха бомби там едва ли са имали възможност да отидат до паспортното...
62
2
 
8
 
! Отговори
До гост преди 7 години
"Много интересно какви лични данни ще събират, като те идват без документи. "Еми вие пречихте и унижавахте хора с "документи" миналата седмица...На ви ся...без документи...Каквото повикало такова се е обадило!А ***, че те и неса любезни като турските баби!!!
61
1
 
11
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Да ви е честита партия Герб,дами и господа нали за нея гласувахте,а сега ще псувате. Борисов мислеше,че вечно ще може да крие подписаното от него споразумение с ЕС,за заселване на емигранти в България и че парите дадени от Брюксел са за опазване на границата,но явно грешно си е направил сметката,започват сюрпризите...Сега "патриотите" и Герб трябва да им намерят място. Предлагам първите заселници от 50 човека да бъдат в селото на кандидат-премиера Борисов,а следващите съответно на патриотите.
60
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Постановление 208 е отменено, ще бъде създадена друга наредба в 7 дневен срок, ЕС може да ни накаже, това е инофрмация от други сайтове.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се дава убежище само на сирийци и то след като докажат че не са членове на ИДИЛ.Идат без паспорти защото забравили да ги вземат е как не си забравиха да си вземат телефоните който няма паспорт изобщо да не влиза тука.
58
5
 
4
 
! Отговори
до гост преди 7 години
напротив интегрирал арабин съм виждал но интегрирал русофил никога !!!
57
1
 
5
 
! Отговори
До ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
А КОЙ НАКАРА ТЕЗИ МИГРАНТИ ДА НАПУСНАТ СТРАНАТА СИ...ЗАРАДИ КОИ...КОИ ПЪРВО ВЛЕНАХА ТАМ, ЧЕ ИМА ПЕТРОЛ...НЯКОИ МОГАТ ДА ВЛИЗАТ ЕЙ ТАКА В ТЯХНАТА СТРАНА, ДА СЪЗДАДЪТ ХАОС...А ТЕ КАТО ТРЪГНАТ У ТЯХ ААААА НЕЕЕЕ ВЪЙЙЙ ЪЙЙЙЙ...
56
1
 
10
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Много интересно какви лични данни ще събират, като те идват без документи. Пак ще лъжат и службите ще им вЕрват. Нали ги видяхме западните служби с всичките им ресурси ... А за нашите не ми се говори! Сега дават по новините - дошъл 1 мъж и иска да вземе от Турция жена си и 7-те си деца! Какво е това нещо?! Тия се множат като зайци и не приемат светските закони! Каква интеграция може да има на хора, които мразят всички различни от тях? Какво се опитваме да направим с държавата си?
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да ги приемаме имат си държави да се връщат там какво ни интересува, че Турция била пренаселена това са си техни проблеми.
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тепърва ще разбираме какви са ги дробили Герб, ще лъснат много ужасии... Сега гледам в 24 часа извънредното правителствено заседание продължава, ЕК била против отмяната на Постановление 208. Защо си нямаме Орбан?!
53
0
 
4
 
! Отговори
До ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
ГУРБЕТЧИЯ ВЗЕМИ СИ ИМЕТО ОБРАТНО, КОЕТО БАТКО ТИ ТОШКО ТИ ГО БЕШЕ ИЗМИСЛИЛ...:-):-):-)А АЗ АКО ТИ БЯХ БАЩА ЩЯХ ДА СЪЖАЛЯВАМ, ЧЕ ТЕ НАПРАВИХМЕ С ***!ТО БИВА БИВА АМА ЗА ТОВА, ЧЕ ТИ НЕ ВЯРВАШ В НИЩО ДА ТРЪГНЕШ ДА ОБИЖДАШ ВЯРВАЩИТЕ...А ИНАЧЕ ТИ КАТО АТЕИСТ ИСКАШ УВАЖЕНИЕ НАЛИ? ЯЗЪК.
52
0
 
0
 
! Отговори
За №17 преди 7 години
Джукльо, джукльо.....Следващият път теб ще изберем за да оправиш нещата със Сирия, Турция, ЕС....
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че те как различават мигрантите от месното население в турция? Еднакви са си.......Ами почти толкова трудно е както да различиш българин от ром.
50
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"По-добре 50 по споразумение отколкото 50000 без."Еми комшу и наще баби и дядовци миналата седмица ги унижавахте, при положение, че имаха документи...и това го видя цяла Турция и най-вече Ердо!!! Той забавя ама НЕЗАБРАВЯ...КАПИШ?
49
2
 
7
 
! Отговори
до 60 преди 7 години
Ами има. В Кипър имаше преврат с цел да присъедини страната към Гърция. Тогава Турция се намеси и окупира северната част на острова. Останалата част от света просто гледаше на другата страна. И сега продължават да го правят.
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква е тази смешна цифра...казах!?Наще баби и дядовци от 89 г. почти забравиха българския вярно! Нормално е понеже тук няма с кой да общуват по български! Но ви идват желаещи да научат български патриоти.