Турция пренаселена с мигранти, прибираме 50 от тях. Засега

Пращат агенти на ДАНС, на МВР и преводачи да подбират бижанците
153
Турция пренаселена с мигранти, прибираме 50 от тях. Засега
Снимка: Reuters, архив

България ще започне да приема бежанци от Турция и официално, е решило правителството в сряда. Решението не е обявено публично, пише в. "Сега".

Министрите се позовават на подписаното през март м.г. споразумение между ЕС и южната ни съседка за презаселване на мигранти, което не се признава от Общия съд на ЕС и от отделни държави.

Още по темата

В решението не се посочва бройката на хората, които ще бъдат приети, но според източник на изданието става дума за около 50 души. Още толкова България има ангажимент да приеме по друго споразумение от Гърция или Италия до края на годината.

През октомври бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова съобщи, че България е поела ангажимент, заедно с всички останали държави по механизма на релокацията да приеме 1300-1400 бежанци и 100 души по механизма за презаселване от Турция.

По информация на Европейската комисия досега по споразумението за релокация на ЕС у нас са дошли 29 чужденци от Гърция.

Сред тях беше сирийското семейство, изгонено от общинската власт в Белене. Направени са заявки за още 50 сирийци.

Всеки чужденец ще бъде избиран от български екипи, които ще бъдат командировани в Турция. В тях ще се включат експерти от агенцията за бежанците, ДАНС, МВР и преводачи.

Документите на чужденците ще се подготвят от Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Българските екипи ще проверяват истинността на паспортите и ще снемат пръстови отпечатъци. Те ще оформят досиета на мигрантите, които предстои да бъдат приети по схемата за презаселване. Досиетата трябва да съдържат лични данни и друга информация, въз основа на която да бъде направена преценка за наличието на основания да се смята, че чужденецът би могъл да бъде заплаха за обществения ред или националната сигурност на България.

На базата на изготвеното досие и предоставените от комисариата на ООН документи екипът ще изготвя писмен доклад с предложение относно приемането на хората в България по схемата за презаселване.

Парадоксалното е, че България тръгва да изпълнява договорката с Турция в момент на остра криза в отношенията между Ердоган и европейските правителства. Освен това в началото на месеца Общият съд на ЕС отхвърли като неофициална договорката между Евросъюза и Турция от миналия март за решаване на мигрантската криза. Според магистратите решение за сключване на споразумение с турското правителство не е вземано нито от Европейския съвет, нито от която и да било друга институция на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
elf преди 7 години
tiq da ne idvat ot filma Master of the Ring shoto razlika ne skivam????
6
12
 
5
 
! Отговори
Възродителен Процес преди 7 години
Който нож вади от нож умира - българска поговорка
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реално бройката, която България желае и иска да приеме, е равна на нула. Да се говори и използва името България, да се говори от името на всички по отношение на кристално ясно обществено становище, е непочтено.
4
3
 
16
 
! Отговори
Национален Легион преди 7 години
Че те как различават мигрантите от месното население в турция? Еднакви са си....
3
0
 
25
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
И така неусетно,бавно и полека,ставаме Анадола,отпреди седем века.
2
17
 
10
 
! Отговори
350 000 преди 7 години
Малко са , поне 350 000 трябва за да полалне бройката на изгонените ни български турци от Комунизмъ на Живков , айде сега на ви Талибани да се научете друг път
1
0
 
23
 
! Отговори
Александър преди 7 години
Айде, да ни е честито!!!