Обвиненият за натиск Семерджиев отговори: Гузен негонен бяга!

ИАЛ не работи добре и се управлява еднолично, заяви министърът
41
Обвиненият за натиск Семерджиев отговори: Гузен негонен бяга!
Илко Семерджиев. Снимка: архив, БулФото

Вицепремиерът и здравен министър Илко Семерджиев заяви, че обвиненията срещу него за натиск върху директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова са в стил "гузен негонен бяга".

Днес Семерджиев се сдоби с обвинение от прокуратурата, защото я заплашил с уволнение, ако не назначи посочен от него човек за свой заместник.

Още по темата

В изявление, разпространено от пресцентъра му, министърът посочва, че от години ИАЛ се управлява еднолично и без заместник-директор.

"След встъпването ми в длъжност установих, че от аптечния сектор постъпват множество сигнали за недостиг на инсулин, антикоагуланти, противоепилептични, противоревматични и други лекарства. И към момента граждани продължават да подават информация, че в техните населени места доставките на инсулин от много време са нередовни или дори липсват. Основните причини са т.нар. "изкупвачески" дейности и паралелен износ", казва той. По думите му това е свидетелство, че Изпълнителната агенция по лекарствата не е изпълнила добре своите функции.

"В разговор през м. февруари с директора на ИАЛ - Асена Стоименова, предложих кандидатура за заместник-директор, а впоследствие изисках да се извършат съвместни проверки на ИАЛ, НЗОК и НАП по инициатива на МЗ. На г-жа Стоименова не е искана оставката, изрично й бе предложено да провери подадените документи за поста заместник – директор на ИАЛ и ако има доказателства за конфликт на интереси, да не назначава предложеното лице, за което да ми докладва на 27.03.2017 г. – нещо, което тя не изпълни, а вместо това е подала сигнал в прокуратурата", заявява Семерджиев.

Министърът твърди, че в течение на повече от месец чрез различни канали Стоименова организирала масиран натиск върху него да не бъде сменяна от поста, който заема, без такава заплаха да е съществувала.

"Призовката от Софийската градска прокуратура получих един ден след като МЗ официално оповести на сайта си, че вследствие съвместните проверки с НЗОК и НАП за изкупваческата търговия с дефицитни медикаменти, сигналите за недостиг на лекарства са намалели с около 70%", посочва той.

По-рано днес от прокуратурата дадоха брифинг по случая, на който стана ясно, че държавното обвинение разполага с двама свидетели на разговора, в който Семерджиев заплашил Стоименова с уволнение и "други неща", ако не назначи посочения от него човек. Заплахата не е документирана със специални разузнавателни средства, уточни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя каза още, че Семерджиев се е възползвал от правото си да не дава обяснения. Срещу него е взета мярка за неотклонение "подписка". За престъплението, за което му е повдигнато обвинение, законодателят е предвидил наказание "лишаване от свобода" до 6 години.

"Има още свидетели на отправената заплаха и сме убедени, че не е налице хипотезата "дума срещу дума", в които случаи трудно бихме могли да определим кой говори истината", заяви говорителят на главния прокурор.

По думите й при разговора между министъра на здравеопазването и директора на изпълнителната агенция тонът от страна на министъра е бил висок и заплашителен.

"Телефонът е бил затворен от министъра с думите: "Няма да Ви слушам и секунда повече, в понеделник очаквам лицето да бъде назначено", посочи говорителят на главния прокурор.

Между Илко Семерджиев и предложеното от него лице няма роднинска връзка, те са работили заедно и се познават отдавна.

Като причина за отказа си Стоименова посочила, че кандидатът за неин заместник е замесен във фирми и дейности, свързани с медицината. Това тя установила след проверка в Агенцията по вписванията и в интернет, след което преценила, че става дума за конфликт на интереси.

В края на февруари имало среща с въпросния човек на Семерджиев, пред когото Стоименова обяснява своите възражения – той твърди, че няма конфликт на интереси, тя остава на своята позиция. На 24 март в телефонен разговор между здравния министър и шефката на Агенцията по лекарствата тя отново се опитва да аргументира, че това назначение не е подходящо. Тогава Семерджиев, по думите на Арнаудова, избухва и ѝ казва, че ако до 27 март не назначи предложения от него човек, ще я уволни.

Според БНР въпросният протежиран от Семерджиев човек е Боян Доганов. Разследването се води от специализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тази госпожа отдавна трябва да е клиентн на прокуратурата. тя е обвързана със здрави корупционни връзке с фарма-мафията.понеже е очаквала да бъде разобличена и уволнена е нанесла първа клеветнически удар срещу семерджиев , за да отклони внимантието от себе си. НО НЯМА ДА И СЕ РАЗМИНЕ - ТЯ ХВЪРЛИ БУМЕРАНГ ПО МИНИСТЪРА, КОЙТО ЩЕ СЕ ВЪРНЕ СЪС СТРАШЕН УДАР ПРИ НЕЯ.
12
15
 
9
 
! Отговори
странно преди 7 години
До Надя НиколоваИ по какво си личи, Николова. Това е най-силният министър до сега в здравеопазването.Единственото, което си личи е , че г-жа Асенка иска да управлява без екип. Еднолично.
11
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Самото назначаване на висш корупционер за министър си е голям скандал. А той какво друго да прави, освен това което може най-добре - да назначава агенти на лични бизнес интереси на ключови позиции. Цяло "чудо" е че не влезе в затвора след предишното му участие във властта.
10
8
 
14
 
! Отговори
За преди 7 години
Браво, че отмени голямата глупост "пръстов отпечатък". А ако не е внимавал с госпожата... което не вярвам, ще има ядове.
9
14
 
16
 
! Отговори
Диспансеризиран преди 7 години
Москов си беше човек на място ,а този бивш шеф на здравната каса толкова золуми направи,но вий си вярвайте в ,,призраци" Някой лежал ли е по дълго в болница последните три години за да изпита разликата на гърба си.Тази злоба само платен *** или невръстен пубер може да има.Дечковци....Колко пари смъкнаха,,от гърба" на вашите майки и бащи за неизвършени дейности и несъстоял се болничен престой. Ама вие го плюйте Москов увсе някой ще се тръшне в болница и ще разбере какво казвам.Мошенник е този.
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нагъл и безочлив, като завряния зет! Другият е виновен, че не се е съгласил за детето на партията!
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДКЕВР не само трябваше да се изринат но и натъпкани в кауша в Белене.
6
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герп калинки са се окопали в министерствата до живот и смучат бонуси и заплати като кърлежи и хапят ако някой ги подгони.
5
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само като му видя физиономията и ми е ясно, колко чист и благороден човек е...Господ поне си знае работата, първоначалното чувство което изпитате към някой е много много важно, не го подценявайте..
4
6
 
20
 
! Отговори
СИГУРНО преди 7 години
И ТОЗИ ЧОВЕК ЩЕ СЕ ГРИЖИ ЗА БОЛНИТЕ !! да бе ,да !! ВСЕКИ ГЛЕДА ДА СИ НАПЪЛНИ ДЖОБА !!!
3
9
 
12
 
! Отговори
Джурналист преди 7 години
Зам министърът се разпорежда и прави съкращения и назначения сякаш ще 'иляди на поста си. Ден ходина храни, нали така министре?
2
4
 
21
 
! Отговори
д преди 7 години
Незнам какво сте установил ,но Бойко пак е на власт ..........
1
4
 
11
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Според мен и дъpтия сeдeраст от снимката, и въпросната Стоименова са един дол дренки и не стават за нищо ;)