Отмяна на шоковите цени и скок на доходите, поиска Нинова

БСП зад ГЕРБ за европредседателството и демографията
4 апр 2017 16:23,
93
Отмяна на шоковите цени и скок на доходите, поиска Нинова
Снимка: БСП

БСП поиска отмяна на шоковото увеличение на цената на природния газ и на топлата вода.

"КЕВР изпълнява политическа поръчка и обслужва ГЕРБ", обяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова след заседание на ръководството на червената партия.

Тя припомни, че в края на миналата година е било поискано КЕВР да вдигне цената на природния газ с 18%, но комисията предизборно я намалила с 3% "в услуга на една политическа партия". Сега към поскъпването се добавяли и онези 18% и така се стигало до натрупаното шоково покачване на цените с 30%.

"През цялата кампания този въпрос се е отлагал като решаване и се е крил. Не е имало изобщо обществено обсъждане, което е задължително по правилата за вземане на решения за ценообразуване. Такова обществено обсъждане по цената на природния газ не е имало в последните 2 години и половина", каза Нинова, цитирана от "Фокус".

По думите й през това време Комисията е показвала тенденция на непрозрачност, на взимане на решения на тъмно и на пренебрегване на правилата, които изискват задължително обществено обсъждане.

Нинова припомни, че по време на предизборната кампания се е обещавало увеличение на доходите, но нито веднъж не се е споменало какво шоково увеличение се очаква на природния газ и евентуално на стоките и услугите.

Соцлидерката напомни и че у нас 1,6 млн. души живеят с доходи под границата на бедност, която е 314 лв.  Нинова допълни, че този шоков скок на цените ще е пагубен за живота на тези хора.

БСП поиска отмяна на решението за поскъпването и подлагането му на обществено обсъждане.

"Докато това не се случи, да не се гледат увеличението на цените на парното и топлата вода. Това решение би било производно от увеличението на цената на природния газ. Ако въпреки това такова решение влезе в сила, независимо от преговорите за правителство, от работата на парламента, служебният кабинет да започне оценка за въздействието на това увеличение върху бизнеса и върху гражданите и да предприеме компенсаторни мерки", поиска още Нинова.

Тя настоя и да се потърсят резерви в бюджета и да се увеличат доходите на хората още сега, а не някога в бъдеще. Тези стъпки трябвало да се предпиемат от служебния кабинет или от правителството на ГЕРБ, ако то бъде съставено.

Настояването на социалистите за по-високи доходи е за онези, върху които може да влияе държавата и правителството – минималната работна заплата и преизчисляването на пенсията.

Нинова обяви, че правителството на ГЕРБ може да разчита на подкрепа от БСП по теми, свързани с председателство на ЕС и демографската криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крие се за причината за новите цени. През Декември 2016 Боце провежда среща с представители на Американските централи и приема техните условия, да се плаща 100% пт договорката. ЕС са го предупредили, че условията ще утежнят положението на българина но е нямало реакция. За да се плаща пакета договорен с тези централи изисква пари, много пари. Поради простотия и крадене, неумение и безотговорност, българинът ще плаща. Това е причината, не Русия или който и да е друг. Тиквара мълчи и ясно защо.
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е достойна опозиция !!! Давай все така ! За изборите щедро обещаваха !!! Или ЛЪГАХА !
11
15
 
8
 
! Отговори
никой преди 7 години
Не спечелихте изборите, това е ясно, но няма да бъдете и силна опозиция!
10
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази, като приближена и създадена от завряния зет, както и близка с Р.Овч. защо не ни осветли за Мариците, Брикел, Тец Свилоза, Тец Република и т.н. И ще стане ясно, че бивши партийни секратари искат увеличението!
9
5
 
15
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Като си в опозиция е най-лесно да обещаваш и да говориш, какво си щял да направиш, ако си бил ти на власт. Ако аз примерно, съм на мястото на *** и кажа: "Сега ако не бяхте избрали ГЕРБ, а мен на власт, веднага, без секунда бавене щях да направя пенсиите 500 и заплатите 1500 лева", какво е? Аз му викам популизъм. Не че няма хора дето да се хванат и да цъкат с език и да съжаляват, че не са гласували за мен. Съвсем друго ще е обаче ако спечеля. Тогава се почва обратното говорене
8
2
 
19
 
! Отговори
от Сашо Дончев преди 7 години
Бойко пари Не дава само събира!а като излизате по магистрала Тракия вижте отстрани Овърдраива да знаете къде са част от парите за Газ-та!!
7
6
 
13
 
! Отговори
нов комунизъм преди 7 години
Корнелия защо се оправдава за онази реплика.Да,демокрацията ни отне всичко за което можехме да се гордеем като държава.А държавата ни я отнеха в джобовете на разни другари и другарки .Защо прие Йончева в БСП?Нали сме против ислямизма и тероризма.Защо се остави да те метнат патриотите и да отидат при бат ти Бойко . БСП ще спечели само ако се болшевизира и сталинизира. Другото е ДПС .........
6
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакай малко курнелке, то служебното правителство сега е заето с много по-важни и неотложни въпроси от това за доходите и увеличаването на цените. Сега отменяме постановления за бежанци, че трите семейства възползвали се от постановлението застрашиха нац.сигурност. Също така обмисляме как да лишим българите в чужбина от глас защото не гласуват за БКП. Доходите ще почакат.
5
14
 
13
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
Абе на тая *** няма ли кой да каже че изборите минаха и ТЯ загуби(не БСП)Стига с тия предизборни лозунги.Не разбра ли че вече никой не и обръща внимание.Тая злоба ще я погуби!
4
17
 
11
 
! Отговори
Дрт Прч преди 7 години
А шпакла от млад нерез не ще ли?
3
22
 
11
 
! Отговори
Аман преди 7 години
Тази изобщо кой я пита какво иска?!?
2
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурно руският гражданин и олигрух гергов, както и останалите милионери от ИБ на бекапе ще осигурят доходите за тия "бедни пролетарии"......все пак са лява партия, нали? :)))
1
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То да не е концерт пожелание мари. Ти я вземи някой друг урок по икономика първо.