Радев твърдо: България няма да повтаря "скъпи" грешки с бежанците!

"Лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации"
4 апр 2017 14:30,
233

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

България няма да повтаря грешките на онези държави, които сега плащат цената на необмислени решения в миналото. Това обяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос за отмяната от служебния кабинет на постановлението за интеграция на чужденци.

Държавният глава направи коментара си по време на съвместен брифинг с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е на работно посещение у нас.

Още по темата

Постановлението бе отменено на извънредно заседание на кабинета миналата седмица. От публикуваната от него стенограма стана ясно, че повечето от министрите са били против отмяната. Критики и притеснения не закъсняха от водещи фигури в Европейския съюз.

"Лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации, а вземане на отговорни стратегически решения, които в перспектива да гарантират процеса на интеграция без заплахи за националната сигурност и сигурността на Съюза. Това е лоялното членство и аз така го разбирам", коментира още по темата днес Радев, цитиран от БТА.

Президентът обясни, че интеграцията на чужденци е твърде сложна и важна тема, за да се регулира с формални постановления. Според него трябвало да се отчете и рискът за националната сигурност и за ЕС като цяло от постановление като отмененото.

Радев обясни и че смята, че интеграция без ясни механизми и критерии води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито се наблюдават в немалко европейски страни.

Според президента преди да се създава система за уседналост на бежанци са необходими задълбочен анализ и оценка на риска, ясни критерии за интеграция и ясни механизми за измерване на нейния успех и на процесите на нейното протичане.

Радев смята, че е нужен и единен национален орган за координация и контрол на тези процеси и ясна представа за възможностите на социалната система на страната.

Държавният глава е получил уверение от Доналд Туск, че от ръководството на ЕС ще ни бъде оказана помощ с проучване на опита и проблемите в други държави и тяхното справяне с проблемите на интеграцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
4
 
13
 
! Отговори
До Минаващ преди 7 години
Радев отстоява позиции, а Борисов е марионетка и такъв ще си остане завинаги---БеСеПе, БеСеПе, нас червеното знаме роди, ура и така нататък. Ашкослун машала.
159
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те понеже много успешно са се справили с "интеграцията", та ще споделят опит и ще настояват да интегрираме от никого нежелани икономически мигранти. Тече насилствен процес на подмяна на населението на континента под всякакви измислени и изкуствено предизвикани предлози. Да предават крепостта отвътре, за това ли ни е този псевдо европейски "елит"?!
158
3
 
24
 
! Отговори
Минаващ преди 7 години
Радев отстоява позиции, а Борисов е марионетка и такъв ще си остане завинаги
157
2
 
3
 
! Отговори
до 184 преди 7 години
184Анонимния е една обикновена шорошка кукла
156
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев какво смята или не е само негова лична гледна точка. Да натиска изпълнителната власт обаче е малко повече от прекалено нагло.Да не говорим, че ОТГОВОРНО, не означава да премахнеш нещо без веднага да приложиш нещо по добро. Радев е една обикновена кукла на БСП - факт !
155
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Радев! Не гласувах за него, но най-после чувам някой от големите партии с разумна позиция в интерес на държавата и ЕС. Германия се самоубива с безогледната имиграция, евротолерастите упорито се опитват да затрият цивилизования свят. Някой трябва да се опълчи на убийците на културата, държавността и личната сигурност на гражданите в ЕС. Не може Меркел да казва "идвайте всички" и после да ги натриса на другите!
154
2
 
26
 
! Отговори
Джони Холидей преди 7 години
Поздравления генерал Радев заслужи си заплатата,моето уважение и подкрепа. Само се моля да не станеш като онзи измислен генерал и персонаж от комиксите супер Бойко. Когато дойде Дейвид Камеран в България измисления супер нещо като генерал Бойко се кефише на себе си и обясняваше на Камеран, че три папи са го галили по главата. Това ми прилича като някое малко котенце което го галят и хранят то се гали и мърка.
153
2
 
22
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Радев е сериозен и здраво стъпил на земята политикНе създава сензации и не обявава войни на човечеството, но пък не е и безгласна буква набутана в периферията.Няма такъв български политик досега.Браво Радев, няма да се дупиш на европедалите и да ни пълниш с резаняци.Продължавай да мислиш за доброто на народа!!
152
0
 
26
 
! Отговори
до 172 преди 7 години
Много ясно е какво е казал Радев, явно не ти стига пипето за да разбереш. Той поне има твърда и непоколебима позиция, за разлика от предишния президент, който много говореше, но нищо не казваше.П.П. Не съъм привърженик на нито една партия, включително БСП.
151
10
 
13
 
! Отговори
до Анонимен преди 7 години
на някой стана ли му ясно какво иска да каже Радка??? Мнооооого бързо прихвана от ***!!--------Не бъркайте Радан Кънев ("Радка Дълбоката" и неговите/нейните селфита из "мрежата") с ген. Радев ( истински Генерал, а не полуфабрикат, като идола Ви - Пожарникаря Мутра).А, това, че не сте разбрал какво е искал да каже Президента на Бг г-н Радев - за разлика от бившия преЦедент мистър Бийн - е явен признак на либерално ЛГТБ раздражение!
150
38
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н Румен Радев, разберете най-после, че не сте част нито от изпълнителната власт, нито от законодателната власт. Разбирам, че сте зелен чорап без гънки, но все пак постарайте се мъничко.
149
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като не ти е станало ясно значи си много ***
148
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да не е като Тиквата-сега видите ли ? да знаете какво ни чака? мън мън?защото той е проста пажарна не е летец.Летец не се става с подмазване и ***.Във въздуха няма видите ли
147
1
 
33
 
! Отговори
морски преди 7 години
точен и ясен -който не го разбира не е завэршил средно образование без рушвети
146
25
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А на някой стана ли му ясно какво иска да каже Радка??? Мнооооого бързо прихвана от ***!!Виевато много говорене и нищо не казване
145
3
 
40
 
! Отговори
упс... преди 7 години
Еее, най-сетне български държавник, който отстоява интересите на Бг!А, не като едно---клетъчното мистър Бийн!
144
0
 
17
 
! Отговори
Без такава помощ преди 7 години
Държавният глава е получил уверение от Доналд Туск, че от ръководството на ЕС ще ни бъде оказана помощ с проучване на опита и проблемите в други държави и тяхното справяне с проблемите на интеграцията"Леле мале ще ни оказват помощ тези които незнаят какво да правят със бежанците.Ние видяхме каксе справят така че такава помощ не искаме.Акъл си имаме!
143
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На кого му пука какво казва протежето на решетников???
142
3
 
39
 
! Отговори
Дани преди 7 години
Гласувах за РР с известни опасения, но сега съм сигурна в правилния си избор.
141
6
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
До Варна 161 Пропускаш факта че Бойко е обещал 1 500лв. заплата , ама в края на мандата , тоест след 4 г.Така че се въоръжи с търпение.А Корнелка обещава "повишаване на доходите" и нищо повече.Нито колко , кога и как.