Радев твърдо: България няма да повтаря "скъпи" грешки с бежанците!

"Лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации"
4 апр 2017 14:30,
233

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

България няма да повтаря грешките на онези държави, които сега плащат цената на необмислени решения в миналото. Това обяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос за отмяната от служебния кабинет на постановлението за интеграция на чужденци.

Държавният глава направи коментара си по време на съвместен брифинг с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е на работно посещение у нас.

Още по темата

Постановлението бе отменено на извънредно заседание на кабинета миналата седмица. От публикуваната от него стенограма стана ясно, че повечето от министрите са били против отмяната. Критики и притеснения не закъсняха от водещи фигури в Европейския съюз.

"Лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации, а вземане на отговорни стратегически решения, които в перспектива да гарантират процеса на интеграция без заплахи за националната сигурност и сигурността на Съюза. Това е лоялното членство и аз така го разбирам", коментира още по темата днес Радев, цитиран от БТА.

Президентът обясни, че интеграцията на чужденци е твърде сложна и важна тема, за да се регулира с формални постановления. Според него трябвало да се отчете и рискът за националната сигурност и за ЕС като цяло от постановление като отмененото.

Радев обясни и че смята, че интеграция без ясни механизми и критерии води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито се наблюдават в немалко европейски страни.

Според президента преди да се създава система за уседналост на бежанци са необходими задълбочен анализ и оценка на риска, ясни критерии за интеграция и ясни механизми за измерване на нейния успех и на процесите на нейното протичане.

Радев смята, че е нужен и единен национален орган за координация и контрол на тези процеси и ясна представа за възможностите на социалната система на страната.

Държавният глава е получил уверение от Доналд Туск, че от ръководството на ЕС ще ни бъде оказана помощ с проучване на опита и проблемите в други държави и тяхното справяне с проблемите на интеграцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички европейски лидери игнорират Радев, пращат му само по някой чиновник от Брюксел да му свие сърмите и толкоз. Защо никой не казва, че срещата между Радев и еврочиновника е продължила по-малко от 20 мин, межди 12ч30 и 12ч50???Защо?Явно пресата е заета с ролята да прави измислен образ на Радев. Кому е нужно това? Нима не е ясно, че един военнен прекарал 34 години в армията не става за политик. Защо ни е да се заблуждаваме?
119
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе объркал си поскоата бе, ДПС са вече с ГЕРБ
118
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
евала, колко малко политици биха имали смелоста на подобна ДОСТОЙНА БЪЛГАРСКА ПОСТЪПКА ? радвам се че имаме такъв ПРЕЗИДЕНТ
117
13
 
1
 
! Отговори
ШОП преди 7 години
Ние шопите стоиме зад генерало оти он е един единствен и много му отива генералската фурашка на големата му генералска глава и ако требе ние шопите със сопи че го браниме оти он ни повиши заплатите на 1500 евро и подари на баба Мара магарица
116
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
против ген.,Радев са платените ГЕРБ-ДПС ***, ама те не са против Радев , а в случая против БГ
115
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОЙКО БОРИСОВ ГЕНЕРАЛ, ГЕНЕРАЛ......ГЕНЕРАЛИСИМУС ТИКВООБРАЗЕН
114
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев отивал при Милошевич. А трябва ли НАТО да ни бомбардира бе пич-ко? Ама много високо крещиш и квичиш. ***, ***. Дано ти олекне.
113
15
 
6
 
! Отговори
Геро от ГЕРБ преди 7 години
Верно е че Радев в сравнение с Плевнелиев е като дребен хитрец. Плевнелиев е световен политик от световен мащаб и него лично Бойко Борисов го е щипкал по бузките и го е почуквал по главата. Плевнелиев е велик а по-велик от него е Бойко.
112
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв мъжкар е Радев, да назначиш любовницата си в поделението където служиш и да кръшкаш на жена си докато си на дежурство. Откога К***ВАРИТЕ станаха МЪЖКАРИ?
111
5
 
26
 
! Отговори
Грингораций преди 7 години
Радев е мъжкар и отново бих гласувал за него, още ми се повдига от онзи Плюнчолиев.. А тук пълно с хейтъри платени червеи земни. Жалко за тях ще си лазят в калта винаги
110
0
 
14
 
! Отговори
111111 преди 7 години
До Професор 87Първите седем години са от изключителна важност, дори за плате-ни-те тро-л-чета!!!
109
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От изявленията на Туск и Радев, си вадя извода, че единия от двамата не разбира езика на Шекспир
108
27
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай *** президент, още невстъпил в длъжно и започва да краде като за световно, всичките си роднини назначава около народната софра, жена, сестра, братовчеди, ... Голям майтап, той само за това мисли как да взима повече. В сравнение с Плевнелиев изглежда като дребен хитрец протегнал ръце към солунската митница
107
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една ли си няколко ли си, но когато няма редовно правителство и действащ парламент, както в случая цялата власт е в президента. Освен съдебната, ама и това е под въпрос.
106
30
 
0
 
! Отговори
Гуньо Перов преди 7 години
Вчера у един ресторат видех лично с очите си как Радев прибира тлъсти комисионни от турски фирми и продаде две лакоми парчета от нашата икономика. УУУУУУУУУУ
105
1
 
37
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Най-хубавото на Радев е, че показва колко много нива над Боко трябва да бъде един истински държавник. Боко е перфектен за селски кмет, но на държавно ниво е трагедия.
104
25
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румба кажи си за подаръците от TAV, ще ти олекнеМай си станал доларолюбец и си забравил отечеството
103
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 119 - НЕ СТАВА С КЛЕВЕТИ, ГЕРБУРАК ТАКЪВ.На Радев Народът даде повече от 2 милиона гласа, на Боко дадоха 1 милион.Ето я народната оценка.
102
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само гербураците пишат против Радев, защото виждат, че любимият им вожд и учител е гола вода пред него.
101
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новият морал на радев е да назначи сестра си на високоплатена длъжност - браво, Бай *** президент