Радев твърдо: България няма да повтаря "скъпи" грешки с бежанците!

"Лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации"
4 апр 2017 14:30,
233

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

България няма да повтаря грешките на онези държави, които сега плащат цената на необмислени решения в миналото. Това обяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос за отмяната от служебния кабинет на постановлението за интеграция на чужденци.

Държавният глава направи коментара си по време на съвместен брифинг с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е на работно посещение у нас.

Още по темата

Постановлението бе отменено на извънредно заседание на кабинета миналата седмица. От публикуваната от него стенограма стана ясно, че повечето от министрите са били против отмяната. Критики и притеснения не закъсняха от водещи фигури в Европейския съюз.

"Лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации, а вземане на отговорни стратегически решения, които в перспектива да гарантират процеса на интеграция без заплахи за националната сигурност и сигурността на Съюза. Това е лоялното членство и аз така го разбирам", коментира още по темата днес Радев, цитиран от БТА.

Президентът обясни, че интеграцията на чужденци е твърде сложна и важна тема, за да се регулира с формални постановления. Според него трябвало да се отчете и рискът за националната сигурност и за ЕС като цяло от постановление като отмененото.

Радев обясни и че смята, че интеграция без ясни механизми и критерии води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито се наблюдават в немалко европейски страни.

Според президента преди да се създава система за уседналост на бежанци са необходими задълбочен анализ и оценка на риска, ясни критерии за интеграция и ясни механизми за измерване на нейния успех и на процесите на нейното протичане.

Радев смята, че е нужен и единен национален орган за координация и контрол на тези процеси и ясна представа за възможностите на социалната система на страната.

Държавният глава е получил уверение от Доналд Туск, че от ръководството на ЕС ще ни бъде оказана помощ с проучване на опита и проблемите в други държави и тяхното справяне с проблемите на интеграцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много точно казано на "политически коректен" език. Браво.
179
3
 
0
 
! Отговори
Ayten преди 7 години
Ai na bas, che bg prezident i bulkata mu nemat actualna bg adresna registracia v bg v mvr i na lichnata si bg karta.
178
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста адекватно изказване.Дали е само бутафория и прах в очите, тепърва предстои да разберем.
177
12
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
Радев вдигна ли пенсиите вече?
176
0
 
16
 
! Отговори
До 183 СТРАТЕГИЧЕСКО преди 7 години
Нямам нищо против и на японци да продават. Или англичани, руснаци и т.н.Но тези хора не ме плашат. Те не са религиозни фанатици, които ми желаят смъртта, само защото не се кланям на Аллах.В класа на детето ми има момиченце русначе, а в съседния клас - момченце от Китай. И двете деца са прекрасни, а родителите им усмихнати и приятни.
175
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбирам защо трябва да ги интегрираме и да ги заселваме трайно?Да им осигурим подслон и храна, докато свърши войната по родните им места. След това да си ходят у дома.
174
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев,що така твърдо не отмени и скъпичката цена на газа който ни продават братушките или по този въпрос другаря Решетников те е посъветвал да си мълчиш.
173
0
 
6
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
До до РадевТи верваш ли си? То и за ромите се приказваше така, ама ядец!Докато не играе дървения съветник и отнемане на незаконни "права", няма как да стане!
172
0
 
23
 
! Отговори
до Радев преди 7 години
За да бъде приет един чужденец да живее у нас, той трябва да демонстрира стремеж към интеграция. Този стремеж трябва да бъде измерван с реално постигнати успехи в тази област.Изучаване на език, намиране на работа. Споделяне на отговорности.Накратко преселника трябва да допринася за обществото, а не да очаква то да го носи на гърба си.
171
2
 
18
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Изгонете Со рос! иначе ставаме курбан за джихадоджономаймунобиля!
170
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП+ Радев сътвориха с това служебно правителство повече глупости отколкото Орешарски за 6 месеца. Браво !
169
2
 
7
 
! Отговори
Бежанец преди 7 години
Така оставам на отглеждане на държавата до края на живота си и завладявам света с ДНК-то си.
168
1
 
22
 
! Отговори
Бежанец преди 7 години
Вече съм решил! Отивам в Германия или в Швеция, хвърлям си личната карта в първия контейнер. Казвам, че съм уйгур или сириец, нищо че съм бял - никой не може да ми отнеме правото на самоопределение, ще ги обявя за расисти! (Забравил съм родния език след удар в главата и Алах ми е спуснал малко английски в замяна.) Да ме интегрират колкото си искат, няма да им уча езика! Намирам някоя с костюм на черен призрак и почвам да я заплождам без почивки - имам човешко право на сексуален живот.
167
27
 
4
 
! Отговори
Тъжен факт за Радев преди 7 години
Президентът и това тенденциозно назначено от него правителство не се справят с текущите проблеми. Представяте ли си колко още бакии ще забъркат тези некадърници, ако не се създаде бързо нормално правителство...
166
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако имаше поне10 отговорни и смели политици като г. президента България щеше да изглежда по друг начин щехме да си заслужим уважението на цяла европа а не да ни се смеят и подиграват зад гърба ни с тези страхливи и продажни политици готови и мйка си да продадат но да има келепир
165
14
 
5
 
! Отговори
СТРАТЕГИЧЕСКО преди 7 години
РЕШЕНИЕ ли е да се продава недвижима собственост в България на 500 000 руснака? КОГА ЩЕ ВЪВЕДЕТЕ УСЕДНАЛОСТ ЗА ПРОДАЖБАТА НА НЕДВИЖИМОСТ В БЪЛГАРИЯ ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ? ТАКА Е ВЪВ ФИНЛАНДИЯ!
164
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
KOLKOTO V EVREISKIAT SAYZ INTEGRIRAHA MUSLITATA PAK I V RUSIA TOLKOVA I V BALGARIA TO BALGARITE NE MOJESH DA INTEGRIRASH KAMO LI ZIGANI I MUSLITA
163
4
 
29
 
! Отговори
адмирации преди 7 години
Браво Господин президент!
162
4
 
2
 
! Отговори
ЖОРЖ преди 7 години
Трябва ми време да разгадая този човек. Предизборно , смел , заемайки поста НИ НАПРАВИ ГОЛЯМОТО ЗЛО С ВЕТРОПОКАЗАТЕЛЯ ГЕРДЖИКОВ , сега отново е уравновесен , учи ли се , или СЛУША СУФЛЬОРИТЕ , ОЧАКВАМ ДА ВИДЯ.
161
2
 
30
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
Най-после не се срамувам от Президента! Браво!