Бизнесът ни иска работници от Украйна и Молдова за лятото

Две министерства ще решават съвместно проблеми на кадрите в туризма
70
Бизнесът ни иска работници от Украйна и Молдова за лятото
Снимка: архив, БулФото

Обща работна група между Министерството на туризма и Министерството на труда и социалната политика ще обсъжда и решава въпросите с кадрите в туристическия бизнес. Това стана ясно на среща между министрите Стела Балтова и Гълъб Донев. Работната група ще разглежда казусите, които постъпват от бизнеса.

Двамата обсъдиха искането на работодателите в сектора да наема чужденци, предимно от Украйна и Молдова, за предстоящия летен сезон по Българското Черноморие. Бизнесът настоява да бъде удължен срокът на работните визи от 90 на 120 дни, за да покрие целия сезон още от 1 май, съобщиха от МТ. 
 
Министър Донев обясни, че се работи по подписването на съвместна спогодба с Украйна за трудовата заетост. Той подчерта пред министър Балтова, че работните визи за чужденци не могат да бъдат групови, защото се издават персонално. В момента чуждите студенти не могат да имат платени стажове и производствени практики в България.
 
За целта работодателите трябва да сключват трудови договори с тях. Бизнесът трябва да има предвид, че при издадена туристическа виза за посещение в България чужденците нямат право да работят.
 
Двамата министри ще настояват пред бизнеса да обърне внимание на безработните българи, особено с висше и средно образование, които могат да бъдат наети в сектора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-справедливо ще е да въведат такси за чуждестранни работници и служители. Примерно трябва ти даден специалист, но не можеш да намериш в България. Тогава си наемаш чужденец, но заплащаш предварително яка такса, плюс всеки месец авансово такса, равна на заплатата, но не по малко от 1000 лв/месец.
37
5
 
5
 
! Отговори
ЗзЗ преди 7 години
До 42Кадърността ти е обратно пропорционална на обноските ти. А щом един ром искарва повече от теб, се сети сам що за стока си
36
11
 
9
 
! Отговори
ЗзЗ преди 7 години
Сливенските ромчета дето берат череши, праскови и т.н миналото лято бачкаха яко, но прибираха по 1600 лв. на месец. Българите плюят по работодателите, но се бутат да работят "тарикатски" работи като бармани и сервитьори и после ревът че вземали по 500 лева. Ами бутайте се. Защо не учите за инжинери? Даже и да не ви провърви тук, на Запад ще бачкате по професията си, а не да чистите ***. Но то мозък трябва, а младите са си го изпържили с тези наркотици...
35
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това е такава груба подигравка с българския народ. условията и заплащането по черноморието е жълти стотинки дори не е 600лв и работисх от 6 сутринта до 8 -10 вечерта. в украина преди 10 години когато нямаше такива военни конфликти ни предлгаха за 50 долара апартамент че и с жена да те гледа , ситуацията едва ли е променена. имайте предвид че това го прави временното правитество просто няма такива изрууди гледат сега колкото могат повече да съсипят всичко
34
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - Свършиха желаещите да работят на ниски заплати, сега ще си внасяме.Вярно е! Налични са, обаче, в изобилие специалисти, които умеят да дават съвети по всичко и да ругаят безогледно по всякакъв подаден адрес. Никой ли не иска да ги наеме с високо заплащане!
33
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новите роби на "българските предприемачи". Огън да ги изгори!
32
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свършиха желаещите да работят на ниски заплати, сега ще си внасяме.Чувствате ли се вече като германци? :)
31
1
 
31
 
! Отговори
177 преди 7 години
Налия "светия" пазар трябваше да регулира всичко. Нали това ни учеха разни Каролевци и техните задокеански господари. Значи когато цените растат, това е пазарно и нормално. Когато обаче пазара поради липсата на работна ръка налага повишаване на заплатите, това вече не е пазарно и трябва да вкараме хора извън ЕС. Ако това бъде допуснато, значи целта на БГ политиците е народа да мизерства вовеки, каквото и да приказват.
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До хотилиертези 600 лева в д-то умреха робите. Наеми ако ти вържат.
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само ще кажа на тези работници,че ще изкарат едно незабравимо лято и дупе да им е яко
28
2
 
34
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
Хотелиера.Ако очакваш за 600лв работници които могат да пишат и да знаят два езика ще чакаш постоянно.Баламите свършиха.
27
1
 
10
 
! Отговори
Христо преди 7 години
На Гълъб не му ли е време вече да отлита за там, откъдето е дошъл?
26
2
 
19
 
! Отговори
zzp nl преди 7 години
До хотилиер-HA HA ZA 600 LIV RABOTNITSI LI TIRSITE DRAGI BIZNESMENE STE NAMERITE NO NA KUKOVO LETO.
25
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До човека който дава 600лв.Може да наемеш и клошари.Те ще ти работят и за без пари.Само искат хляб и вода.
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само не работници от ИДИЛ,и Мюсулмански братя.А също така и от Киргизтан.
23
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей не спират все нови и нови гаври да измислят, никой няма да дойде разбира се, но е така да се гаврят с каквото могат, за нищо друго не мислят
22
1
 
19
 
! Отговори
До хотИлиер преди 7 години
То и ти не можеш да пишеш. Цял куп грешки в 2 реда, а дори не го осъзнаваш.
21
30
 
4
 
! Отговори
хотилиер преди 7 години
Ще наемаме разбирасе.След като не искате да работите.Аз давам по 600 лв заплати и никои не иска да работи.Всички искат пари а те повечето не могат и да пишат
20
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бизнесът иска защото не иска да плаща. Заплатите в тези 2 страни са над 2 пъти по-малки от тези в България.
19
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако украинците си дойдат с тяхната мафия, нашите работодатели може и да се научат да работят. Освен това предвиждам нови "спорове за паркоместа" по българското черноморие. А бе весела новина е това. Ще се "прочуе" нашия туризъм и в Молдова и в Украйна.