Българите в чужбина възроптаха, искат да избират парламент!

У нас пък оценката на въвеждането на уседналост е по-скоро положителна
Обновена: 5 апр 2017 12:24 | 5 апр 2017 12:15, Камелия Цветанова
253
Българите в чужбина възроптаха, искат да избират парламент!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Предложението на служебното правителство да няма повече гласуване за граница на български избори разгневи сънародниците ни зад граница.

Идеята на кабинета Герджиков е с промени в Закона за българското гражданство на избори за парламент и президент да могат да гласуват български граждани, които са живели преди вота 3 месеца на територията на страната. Искането за това обаче дойде не от правителството, а от президента Румен Радев.

Още по темата

осега уседналост бе записана само за провеждането на местни и европейски избори.

Ако предлаганият законопроект бъде разгледан и приет от 44-я парламент, на практика ще бъдат ограничени правата на всички българи зад граница, които имат постоянен адрес извън територията на България.

Според Димитър Иванов, наш сънародник, който живее в Швейцария, няма аргументи българите зад граница да бъдат лишени от правото си на глас.

"Тези промени в закона означават забрана, оценките не са пресилени. Това е скандал! Ограничават се тотално правата на българските граждани в чужбина. Няма аргумент тази 1/7 от обществото да не участва в изборите", заяви Димитър Иванов по директна връзка по Skype от Швейцария за Bulgaria ON AIR.

Журналистите Петър Волгин и Юлий Москов обаче са на друго мнение. Те смятат, че въвеждането на уседналост от 3 месеца е добра идея, а гласовете от чужбина не са от електорално значение.

Според тях право на глас трябва да имат хората, които живеят там, където се провеждат изборите.

"Трябва да има уеднаквяване на изборите. Право на глас трябва да имат хората, които ще живеят в държавата след тези избори", каза Волгин в студиото на "България сутрин".

А събеседникът му Москов заяви, че трябва това правило да се прилага за хората извън Европа.

"От електорална гледна точка тези гласове нямат значение. Трябва тези 3 месеца да се прилагат за всички извън Европа", допълни Москов.

Журналистите коментираха и отмяната на постановление 208 за настаняването на бежанците, като според тях това решение на служебния кабинет е противопоставяне на общоевропейската политика.

"Общините не се задължават да приемат бежанци, а им се дава право. Те са единствените реципиенти на парите от Брюксел. Наредбата функционира, но никой не е пожелал да приеме бежанец. Неговата отмяна е политически знак за противопоставяне на общоевропйската политика", обясни Юлий Москов.

Оценката, която той даде на служебния кабинет бе, че поведението не отговаря на правомощията им.

"Поведението на служебния кабинет е комично. Той отправи предложение до никого. Няма право да променя законите - това е провокация. Няма народно събрание - тези хора, на кого правят предложение за промяна в законите" даде оценката си той.

Въпреки това и двамата журналисти похвалиха служебния кабинет за провеждането на изборите. За гостите те бяха честни и регламентирани. А бъдещото правителство, според тях, не се знае колко време ще остане на власт.

"Ще се опитат да го изкарат, но ако е по-изгодно да се направят нови избори ще го направят", заяви Петър Волгин пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
6
 
! Отговори
i6 преди 7 години
До Анонимен - "Нека се вземе закон от Германия или Холандия, и да се приложи тук."Малко инфо - От 28-те страни членки на ЕС само 6 имат практика за разкриване на секции в чужбина при избори. В 8 страни въобще не се гласува от чужбина. В останалите - държавата изпраща бюлетините на гражданите си в чужбина по пощата, след като те са подали заявление, че ще гласуват. А те съответно връщат бюлетината си с отбелязан глас.
159
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е заради изселниците.Те нямат нищо общо с българските граждани, отишли другаде по ясни причини!Решението - граждани на страни, извън ЕС, нямат право да гласуват! Без двойно гражданство от тези страни!Защо има такова додевето коляно?!Като имат права турските изселници тук, защо не спазват други конституционни правила - основен език - български.Управниците употребяват изселниците, които искаха да си правят тук република и още искат, очевидно е. Този закон е извратен.
158
4
 
8
 
! Отговори
175 преди 7 години
175, Този милион българи, щяха да генерират поне 10-15 пъти повече ДДС (и други данъци), ако си бяха останали в България, вместо да избягат като жалки мишки. В България има възможности. Трудно е, но не е невъзможно да се успее.
157
3
 
16
 
! Отговори
:( преди 7 години
Ако 5 години не си живял в България е ОЧЕВИДНО, че не ти пука за нея. Който иска права, да си поеме и задълженията.
156
0
 
6
 
! Отговори
factotum преди 7 години
До Анонимен 121Еми те не гласуват общия брой на всички зад граница гласували е в пъти по малък от тези в Турция! Да не говорим , че Турция е диктатура и държава във военно положение и не трябва да се гласува там по принцип!
155
8
 
2
 
! Отговори
мнение преди 7 години
някой май предпочита ***/платения електорат да определя кой да го управлява вместо 2,5 българи в чужбина (повечето капацитети). а това с данъцте е смешна работа - вижте колко дарения (не само на видни и успели бг) влизат в страната.... но българина е *** и се връзва на манипулациите "разделяй и владей" вместо да се обедини с хората зад граница и да изметат тая политическа ***...
154
11
 
4
 
! Отговори
hah преди 7 години
ако ги нямаше милион истински българи в чужбина да работят и да пращат пари на близките и да пазаруват и внасят ддс в бюджета щеше да е доста скотски живота в родината. Проблема е 50% избирателна активност а не дс се чудят как да направят гласа на *** още по ценен.
153
2
 
3
 
! Отговори
Sleziei преди 7 години
Bulgarskite izbirateli v Bulgaria sa nai-stastlivite izbirateli sveta.******* Bulgarskite izbirateli v Bulgaria za kakvoto i sa pomolili Gospod i sa celuvali rakata na Bulgarskia si Patriarh, Gospod vse im go dava i po mnogo - bulgarski izbori, bulgarski izborni rezultati, bulgarski minimalni zaplati, broi bulgarski depurati, broi bulgarsko nasenenie, broi bulgarsko invitro, broi bulgarskk doktori, broi bulgarski injeneri, broi bulgarski ucheni, broi bulgarski generali, broi bulgarski voinici.
152
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 7 години
Основната причина за тази забрана е възпирането на нео-османизма в Бългаиря. За съжаление забраната си има и недостатъци.Според мен една такава забрана ще е положителна за бъдещето на България. Тази забрана например ни позволява да оставим двойното гражданство без това да позволи на външни за държавата ни сили да влияят на изборите.
151
1
 
15
 
! Отговори
Men преди 7 години
Има много държави, в които няма двойно гражданство. Ако искаш да си гражданин на друга държава няма проблем, отказваш се от българското и продължаваш по пътя си. С какво право ще решаваш какво ще се случва тук след като сам си се отказал от държавата?!
150
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
27 години показаха, че изборите не променят нищо. Цялата тема е напълно безсмислена.
149
0
 
20
 
! Отговори
42 преди 7 години
ИЗБОРИ СЕ ПРАВЯТ ОТ ХОРАТА НА МЯСТО. НЕ ОТ ЗАДГРАНИЧНИ ПЕПЕРУДКИ. ЩЕ ГЛАСУВАШ, КАТО СЪРБАШ ПОПАРАТА НА МЯСТО И ПОМАГАШ НЕЩО ДА СЕ ПОДОБРИ ОТТУК.
148
0
 
14
 
! Отговори
песимист преди 7 години
До реалистТочно така.Едни да гласуват,а после други да берат ядове с тия избранници.
147
1
 
21
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Не може да ми живе от 10години на Запад,да взима 3000евро заплата и да ми решава съдбата.
146
1
 
25
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Нека който и да е български гражданин, живеещ и работещ в България и получаващ някаква заплата, да направи пълна разпечатка/препис/от фиша си за заплата !! За да види всеки БГ-гражданин, живеещ и работещ в чужбина, който се натиска да гласува за БГ-Парламент, какво се казва данъци, застраховки, осигуровки и прочие ...... ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА !! Срама си нямате, ей! Работите за чужда държава, при други политически и икономически условия и като гласувате мислите, че помагате нали? Нещастници !!
145
1
 
17
 
! Отговори
Диню от с. Чепинци преди 7 години
Какво *** ми ще избират българите в чужбина ? Когато се върнат тук, тогава да избират.
144
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе Българи смотани *** вие ли сте най умните, другите хора ядат слама а вие хляб и сол така ли мислите,а бе вие сте станали наистина много големи фашисти,тия хора в турция със собственно желание ли отидоха в турция нали ги изгонихте после ги приехте щото трябваше да плаща БГ обезщитение на тези хора.През 1984 -1989 толкова безвинни хора убихте вместо да се засрамите в 20 век сте направили геноцит над турците и сега ги още малко ще ги изкарате жиновни и пристъпници.Лидер на партиъа дижашка ходи на границата и се мотае със 72 годишна баба с какво право ще е депутат този ***
143
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грамотни с висше и средно се отказаха да гласуват защото не виждат бъдеще. Ако не са турци и роми, ще останат само 4-5 % роднини на кметове и депутати да гласуват.
142
2
 
16
 
! Отговори
До 160 преди 7 години
! Нищо не отива в хазната .. Къде пращаш 1500 евро бе. , Толкова получаваш
141
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Остана ли кой да гласува в България? Накрая ще се изнесе цялото население в чужбина и в България ще останат само 30-40 партии ГЕРБ, СДС, Атака, ДПС и БСП.