Българите в чужбина възроптаха, искат да избират парламент!

У нас пък оценката на въвеждането на уседналост е по-скоро положителна
Обновена: 5 апр 2017 12:24 | 5 апр 2017 12:15, Камелия Цветанова
253
Българите в чужбина възроптаха, искат да избират парламент!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Предложението на служебното правителство да няма повече гласуване за граница на български избори разгневи сънародниците ни зад граница.

Идеята на кабинета Герджиков е с промени в Закона за българското гражданство на избори за парламент и президент да могат да гласуват български граждани, които са живели преди вота 3 месеца на територията на страната. Искането за това обаче дойде не от правителството, а от президента Румен Радев.

Още по темата

осега уседналост бе записана само за провеждането на местни и европейски избори.

Ако предлаганият законопроект бъде разгледан и приет от 44-я парламент, на практика ще бъдат ограничени правата на всички българи зад граница, които имат постоянен адрес извън територията на България.

Според Димитър Иванов, наш сънародник, който живее в Швейцария, няма аргументи българите зад граница да бъдат лишени от правото си на глас.

"Тези промени в закона означават забрана, оценките не са пресилени. Това е скандал! Ограничават се тотално правата на българските граждани в чужбина. Няма аргумент тази 1/7 от обществото да не участва в изборите", заяви Димитър Иванов по директна връзка по Skype от Швейцария за Bulgaria ON AIR.

Журналистите Петър Волгин и Юлий Москов обаче са на друго мнение. Те смятат, че въвеждането на уседналост от 3 месеца е добра идея, а гласовете от чужбина не са от електорално значение.

Според тях право на глас трябва да имат хората, които живеят там, където се провеждат изборите.

"Трябва да има уеднаквяване на изборите. Право на глас трябва да имат хората, които ще живеят в държавата след тези избори", каза Волгин в студиото на "България сутрин".

А събеседникът му Москов заяви, че трябва това правило да се прилага за хората извън Европа.

"От електорална гледна точка тези гласове нямат значение. Трябва тези 3 месеца да се прилагат за всички извън Европа", допълни Москов.

Журналистите коментираха и отмяната на постановление 208 за настаняването на бежанците, като според тях това решение на служебния кабинет е противопоставяне на общоевропейската политика.

"Общините не се задължават да приемат бежанци, а им се дава право. Те са единствените реципиенти на парите от Брюксел. Наредбата функционира, но никой не е пожелал да приеме бежанец. Неговата отмяна е политически знак за противопоставяне на общоевропйската политика", обясни Юлий Москов.

Оценката, която той даде на служебния кабинет бе, че поведението не отговаря на правомощията им.

"Поведението на служебния кабинет е комично. Той отправи предложение до никого. Няма право да променя законите - това е провокация. Няма народно събрание - тези хора, на кого правят предложение за промяна в законите" даде оценката си той.

Въпреки това и двамата журналисти похвалиха служебния кабинет за провеждането на изборите. За гостите те бяха честни и регламентирани. А бъдещото правителство, според тях, не се знае колко време ще остане на власт.

"Ще се опитат да го изкарат, но ако е по-изгодно да се направят нови избори ще го направят", заяви Петър Волгин пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народа казва не! Не ни трябват гласове от чужбина и разни либералчета! Да траят там миячите. Избрахме си премиер и точка!
139
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да разбера защо трябва да откриваме топлата вода. Нека се вземе закон от Германия или Холандия, и да се приложи тук. Ако имат право на двойно гражданство по него - хубаво, ако нямат право - сори. Също и с живеещите в чужбина. Да се види как е в по-развитите държави, могат ли да гласуват техни сънародници от чужбина. Да не говорим, че от гласуване полза няма. Ето - хората не искаха Бъчварова и Цецка да влязат в парламента, но с апаратни хватки пак ще ги вкарат. Това е подмяна на вота!
138
15
 
7
 
! Отговори
cazzo duro преди 7 години
До Анонимен 144Виж тролчев, пиша ти бавно...........Всеки месец пращам по 1500 евро на семейството си и майка си с които живеят. . От тези пари 300 евро -20% отиват в хазната под формата на ДДС. Убеден съм, че за значително повече от данъците които плащаш в/у мършавата си заплата. *** като теб обикновено ги водят на "минимална".
137
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според най-големият "патриот" българите в чужбина са ***. Затова не трябва да имат право да гласуват, а да изпращат пари и да не казват на никого !!!
136
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук някой говори за това, че в Турция били гласували 50 000 , не било кой знае колко. Да, сега не са, но там има около 400 000 с двойно гражданство. Сега ги агитираха с СМС-и, отпуска, безплатен превоз, месо и т.н. , но като се оказа недостатъчно, какво ще попречи на Ердоган да ги изкара насила всичките на следващите избори? Тогава какво? Пак ли ще ръкопляскаме, че им браним правата да гласуват.
135
0
 
19
 
! Отговори
8888 преди 7 години
Този, който си плаща данъците в България, то само той трябва да може да гласува! В закона за облагане на доходите на физически лица много ясно е посочено кои са местни лица.Все пак заплатите на управляващите се заплащат от данъкоплатците.Както се казва в народната поговорка: който плаща, той поръчва музиката.
134
9
 
3
 
! Отговори
Yambol 20 blok преди 7 години
Bulgarite v Bulgaria sa mnogo umen narod. Zaslujeno imat nai-niskite zaplati v eu i nato.
133
0
 
19
 
! Отговори
8 преди 7 години
Ай чиба бре, който иска да гласува, да дойде тук да плаща данъци!Не може само права, трябва и задължения - не се отнема правото на 2 милиона български граждани да гласуват, а само се ограничава и може лесно да бъде възстановено. Аз бих се справил по елегантно - просто няма да заделя бюджет за избори в чужбина, който иска да гласува - да подаде декларация и да депозира 1000 евра, ако се съберат 100 кандидата, да им се открие секция в посолството
132
0
 
15
 
! Отговори
koasdoksda преди 7 години
До АнонименЕвала! Като толкова искат да гласуват, да се върнат в България и да работят и живеят тука.
131
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турски гласове от чужбина идват не само от Турция.
130
0
 
1
 
! Отговори
Zelka преди 7 години
Napravete sega s bulgarskata komissirka na germancite, francuzite, belgiicite, holandcite, angletata, luksemburgerite bulgarskite zaplati i im gledaite seira kak se derat za bulgarski izbiratelni prava....:-)
129
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ще е новата дъвка на т.нар правозащитници, за да оправдаят част от парите, които получават.Нека обаче да отговорят на въпроса защо Турция не признава двойно гражданство на никакви други свои жители, с изключение на тези от България?Ясно е, това е една огромна маса, която ще служи за влияние върху изборите в България. Ако им забранят двойно гражданство, те ще си останат само с турското и от тях Ердоган няма да има полза. Ако не стане с уседналост и ние трябва да забраним двойното граждство
128
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се върнат тука на мизерията и тогава да избират!
127
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 144....Тяхно право е след третата ракия да се просълзяват....***************Ами става им мъчно за братята и сестрите дето си лягат гладни или обрани, че затова.
126
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 134: ..."Дипломатическите мисии са българска територия."...Това е известно на всеки, но в репликата аз визирам "презумпцията" на "светилата" от статията по горе. А тя е: Този който не живял 3 месеца преди изборите в България хабер си няма от живота там и по тази логика няма право да гласува.
125
17
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
президента май живее извън реалностите,без гласовете на българите от чужбина ще дойде на власт БСП май това е целта,но това е пореден абсурд в бг политика кой налива в бг икономика милиони всяка година ромите живеещи в бг които ще имат право дагласуват или българите живеещи в чужбина които гласуват грамотно и много добре ориентирани ?
124
2
 
4
 
! Отговори
tova преди 7 години
kato ziveqt v 4uzbina nqmat rabota da glasuvat za bulgariq. ako im e mila bulgariq da ne hodqt v 4uzbina. ne moze vsi4ko. ne e spravedlivo sprqmo horata i3brali da ostanat rodolju6zi do kraj
123
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите в чужбина са изоставили държавата си и са данъкоплатци на други държави, другаде си изкарват заплатата. Затова има логика да не се месят в българските избори. Тяхно право е след третата ракия да се просълзяват за Родината, но да определят съдбата на останалите е в повече.
122
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Видяхте ли че по глyпави и загyбени хора от българските социалисти, патриоти и русофили няма. Заради 50 хиляди български турци в Турция забраняваме на 2 милиона българи да гласуват. Дайте свобода на тези хора нека могат да гласуват електронно, по пощата и по какъвто и да се сетите друг начин и тогава тези 50 хиляди ще се стопят като ланшен сняг. Сега какво правиме обявяваме Доган за голям българин едва ли не равен на Левски, а Местан за пръв враг на България. Срамота. Безпринципност и простотия.
121
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 140Ами ще си промениш адресната регистрация на мястото, където пребивавеаш постоянно и няма да ти се налага да пътуваш 250км до секцията!