Референдум и повече права за Ердоган? "Не!" изкрещя ДПС

Движението се обяви против предстоящия референдум в Турция
5 апр 2017 19:52,
193
Референдум и повече права за Ердоган? "Не!" изкрещя ДПС
Снимка: архив Reuters

Движението за права и свободи разпространи позиция на партията по повод предстоящия на 16 април референдум в съседна Турция.

Движението се обяви против предложените промени, които според тях ще дадат прекомерна власт на президента Реджеп Тайип Ердоган. Те подчертават, че промените ще променят не само Турция, но ще засегнат и Балканите, Европа и света.

"Ердоган иска да бъде едновременно президент, премиер и партиен лидер. Без механизми за контрол и баланси", посочват от ДПС.
"
Референдумът застрашава демокрацията, спазването на основни права и свободи, както и върховенството на закона. Затова всички демократични сили и държави трябва да заемат категорична позиция още днес. За да не бъде късно утре!", зоват от ДПС.

"Кемалисткото държавно устройство превърна Турция от "болния човек на Европа" в световен икономически, военен и политически колос", подчертава се още в позицията на ДПС.

Целият текст на декларацията:

На 16 април Турция ще гласува на референдум конституционни промени, които ще я променят завинаги. И не само Турция. Но и Балканите, Европа и света.

Ердоган се стреми да получи безконтролно цялата власт в държавата. Ердоган иска да бъде едновременно президент, премиер и партиен лидер. Без механизми за контрол и баланси.

Референдумът застрашава демокрацията, спазването на основни права и свободи, както и върховенството на закона.

Затова всички демократични сили и държави трябва да заемат категорична позиция още днес. За да не бъде късно утре!

Ние, като представители на ДПС, с над 30-годишна история, с основна кауза защита на правата и свободите на човека, върховенството на закона и демокрацията, казваме категорично НЕ:
-       НЕ! на грубото потъпкване на правата и свободите на човека;
-       НЕ! на липсата на свобода на словото в публичното пространство и на практиката да се арестуват и "въдворяват" свободомислещи интелектуалци и журналисти;
-       НЕ! на фасадната и лъжлива демокрация;
-       НЕ! на насилието и диктатурата във всичките им форми;
-       НЕ! на режисирани и контролирани "опити за преврати" срещу утвърдени ценности и норми на Демокрацията;
-       НЕ! на унизяването на армията, прокуратурата, съдебната система и държавната администрация;
-       НЕ! на трансформацията на външната политика от "нулеви проблеми със всички съседи" във заплашителни и агресивни действия към всички съседи;
-       НЕ! на преобразуването на Кемалистка Република Турция в Султанат, защото тя става вредна не само за съседите си, за региона и за света, но най-вече за себе си!

Кемалисткото държавно устройство превърна Турция от "болния човек на Европа" в световен икономически, военен и политически колос. За да остане Турция такава: НЕ! на референдума!

Бог да ни е на помощ! Амин!
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
МУСТАФА КАРАДАЙЪ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
0
 
! Отговори
hasan преди 7 години
Ердоган затри ДПС в миналото забрания за това е целия филм на дпс,нямая вече в турция,самоДОСТ,немаги тия пари дет ги смучеше от турция,дпс я нема вече в турция....
135
0
 
0
 
! Отговори
hasan преди 7 години
84
134
0
 
0
 
! Отговори
бг преди 7 години
Еднопартийната власт обхващаща всички държавни и обществени институции се нарича фашизъм. Хитлер също е дошъл на власт с избори . И Тодор Живков.
133
0
 
0
 
! Отговори
? преди 7 години
това с ердоган ми напомня много на сценарий от "междузвездни войни".
132
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много прозорливо! Въпреки че Мустафа Карадайъ се е подписал под тази декларация на всички трябва да ви е ясно кой е истинския и автор!
131
1
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Мъдри са от ДПС .Мъдри с Философско мислене!!! Знаят какво очаква Турция и целия Ислямски свят ако Турция стане Султанат.Аз също знам какво ще се случи с Турция и цялата им религия ЗАТОВА СЕ МОЛЯ ЕРДОГАН ДА ВЗЕМЕ ЦЯЛАТА ВЛАСТ!!!!
130
2
 
1
 
! Отговори
EРДОГАН преди 7 години
В ЗАТВОРА СЪМ НАУЧИЛ, ЧЕ ТУРСКОТО ПРОСТОЛЮДИЕ СА МОИТЕ ХОРА, СЕГА РЕФЕРЕНДУМ УТРЕ СУЛТАНАТ,
129
0
 
3
 
! Отговори
Tranki i gloginki преди 7 години
Dps agentite sa vinagi samo za parite. Koito im dava pari e dobar, koito ne im dava pari e losh.Eu im dava pari, zatui grachat v polza za eu.
128
0
 
3
 
! Отговори
AВЕ преди 7 години
ТЕЗ ПЪК И ТЕ КАКВО СЕ ПРАВЯТ И МАЛКИТЕ ДЕЦА ЗНАЯТ ЧЕ ТАМ СА ЕДНИ ИГРИ ... ДПС НЕЩЯЛО ЕРДОГАН, ДОСТ ПЪК ГО ОБИЧАТ ... ДОСТ ПРОИЗЛЕЗЕ ОТ ДПС ... АМА СЕГА НЕ СЕ ОБИЧАТ ... ПОМНЕТЕ ДВЕ НЕЩА : ВЕЧЕ ИМА ВТОРА ТУРСКА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ, И ГАРВАН НА ГАРВАН НЕ ВАДИ ОКО
127
1
 
1
 
! Отговори
Мехмед преди 7 години
Доста дебели книги съм чел , но за твърденията трябва да се отварят архивите не отварят значи е лъжа щом не отварят архивите.
126
4
 
4
 
! Отговори
Мехмед преди 7 години
Вашата логика е " аз не искам да съм добре, искам съседа ми да е зле" но това е доста глупаво и губещо. Що се отнася до Ердоган и референдума , ще мине с ДА и до 2023 икономиката ще нарасне и в 10 те най големи икономики ще ставаме ние затова се борим това е нашата борба и просперитет.
125
4
 
4
 
! Отговори
Среден пръст преди 7 години
ЗА БАСНОПИСЕЦА ПОД 158 МЕХМД:ТИ МОМЧЕ МЛАДО ДА СИ ЧУВАЛ ЗА ГЕНОЦИДА СРЕЩУ АРМЕНЦИТЕ В НАЧАЛОТО НА ХХ ВЕК, А ДА СИ ЧУВАЛ ЗА ГЕНОЦИДА СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ В КРАЯ НВ XIX ВЕК?КАТО ПИШЕШ НА КИРИЛИЦА, ЗНАЧИ МОЖЕШ И ДА ЧЕТЕШ, КАТО МОЖЕШ ДА ЧЕТЕШ, ЧЕТИ ДЕБЕЛИ КНИГИ ПО ИСТОРИЯ.
124
3
 
1
 
! Отговори
бдинец преди 7 години
До 157 Ама Ние искаме Ердоган да спечели референдума,защото това ще е края на турската държава и националислямизма.
123
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 158 Най-големия геноцид извършван някога над народи е турския над християнското население на Османската империя,това,че имало периоди в които е било поносимо за християните ,не значи ,че е нямало,и не става въпрос само за Арменския геноцид.За този геноцид свидеталстват многобройните свидетелства на на консули,търговци и други преминавали през империята.Разликата със западният е в мащабите и най-вече признанието за съществуването му.В Германия например е подсъдно отричането на фашистките из
122
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна лъжа е тази декларация , с референдума идва края на лъжливата опозиция в Турция .
121
6
 
3
 
! Отговори
Мехмед преди 7 години
Хитлер произлиза от западната култура където разбирането им е да крадат да убиват , да асимилират , да направят масов геноцид . Нито една източна ислямска държава не направил геноцид срещу никого .!
120
4
 
4
 
! Отговори
Мехмед преди 7 години
ДА на референдума вие гледайте Русия вас не ви интересува Турция .
119
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган и сега се вживява като Султан,а какво ще стане ,като спечели референдума ,някой замисля ли се?
118
1
 
5
 
! Отговори
ГЯУР преди 7 години
ДПС СИ ЗНАЯТ КАК И С КАВИ ЩУРОТИИ И ИЗМАМИ ПРЕСКОЧИХА 4% БАРИЕРА С ПОМОЩА НА КОРУМПИРАНАТА ПОЛИЦИЯ И СЪДЕНА ВЛАСТ АКО СЕ ИГРЕШЕ ЧЕСТНО И ЗАКОННО ДПС ЩЕШЕ ДА Е ДУПЕСЕ
117
3
 
5
 
! Отговори
това е края преди 7 години
ТОВА БЕШЕ КРАЯ НА ДПС