Референдум и повече права за Ердоган? "Не!" изкрещя ДПС

Движението се обяви против предстоящия референдум в Турция
5 апр 2017 19:52,
193
Референдум и повече права за Ердоган? "Не!" изкрещя ДПС
Снимка: архив Reuters

Движението за права и свободи разпространи позиция на партията по повод предстоящия на 16 април референдум в съседна Турция.

Движението се обяви против предложените промени, които според тях ще дадат прекомерна власт на президента Реджеп Тайип Ердоган. Те подчертават, че промените ще променят не само Турция, но ще засегнат и Балканите, Европа и света.

"Ердоган иска да бъде едновременно президент, премиер и партиен лидер. Без механизми за контрол и баланси", посочват от ДПС.
"
Референдумът застрашава демокрацията, спазването на основни права и свободи, както и върховенството на закона. Затова всички демократични сили и държави трябва да заемат категорична позиция още днес. За да не бъде късно утре!", зоват от ДПС.

"Кемалисткото държавно устройство превърна Турция от "болния човек на Европа" в световен икономически, военен и политически колос", подчертава се още в позицията на ДПС.

Целият текст на декларацията:

На 16 април Турция ще гласува на референдум конституционни промени, които ще я променят завинаги. И не само Турция. Но и Балканите, Европа и света.

Ердоган се стреми да получи безконтролно цялата власт в държавата. Ердоган иска да бъде едновременно президент, премиер и партиен лидер. Без механизми за контрол и баланси.

Референдумът застрашава демокрацията, спазването на основни права и свободи, както и върховенството на закона.

Затова всички демократични сили и държави трябва да заемат категорична позиция още днес. За да не бъде късно утре!

Ние, като представители на ДПС, с над 30-годишна история, с основна кауза защита на правата и свободите на човека, върховенството на закона и демокрацията, казваме категорично НЕ:
-       НЕ! на грубото потъпкване на правата и свободите на човека;
-       НЕ! на липсата на свобода на словото в публичното пространство и на практиката да се арестуват и "въдворяват" свободомислещи интелектуалци и журналисти;
-       НЕ! на фасадната и лъжлива демокрация;
-       НЕ! на насилието и диктатурата във всичките им форми;
-       НЕ! на режисирани и контролирани "опити за преврати" срещу утвърдени ценности и норми на Демокрацията;
-       НЕ! на унизяването на армията, прокуратурата, съдебната система и държавната администрация;
-       НЕ! на трансформацията на външната политика от "нулеви проблеми със всички съседи" във заплашителни и агресивни действия към всички съседи;
-       НЕ! на преобразуването на Кемалистка Република Турция в Султанат, защото тя става вредна не само за съседите си, за региона и за света, но най-вече за себе си!

Кемалисткото държавно устройство превърна Турция от "болния човек на Европа" в световен икономически, военен и политически колос. За да остане Турция такава: НЕ! на референдума!

Бог да ни е на помощ! Амин!
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
МУСТАФА КАРАДАЙЪ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
НЕ на референдума в турция свобода за политическите затворници в турциямежд наблюдатели да влязат в затворите да се затвори за вечни времена папкатаза присьединяване на турция кьм европа никакви пари и визи на турциятова е султанат а не демократична дьржава
115
6
 
13
 
! Отговори
Среден пръст преди 7 години
ПО КАКВО СЕ РАЗЛИЧАВАТ ХИТЛЕР И ЕРДОГАН?ОЧЕРТАВАТ СЕ ДВЕ РАЗЛИКИ.- ДАТА И МЕСТОРОЖДЕНИЕ.ПО КАКВО СИ ПРИЛИЧАТ.- ВРАЖДА СЪС ВСИЧКИ СЪСЕДИ.- ПРЕТЕНЦИИ КЪМ ТЕРИТОРИИ НА СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ.- ОРГАНИЗИРАНЕ НА ПЕТА КОЛОНА В ДРУГИ ДЪРЖАВИ.- НАМЕСА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ.- НЕ СПАЗВАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНИ СПОГОДБИ (НЕ ЗАЧИТАНЕ НА ВАЙМАРСКИЯ ДОГОВОР/ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ ЮЖНА ТРАКИЯ).- ФИЗИЧЕСКА РАЗПРАВА С ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ОПОНЕНТИ.- НАСАЖДАНЕ НА НАЦИОНАЛИЗЪМ В НАСЕЛЕНИЕТО
114
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне малко се поинтересувайте за какви промени става въпрос, тогава пишете за вас е по важно да има повече пропаганда
113
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Турция се упралява от един човек не е лошо !Лошо е когато изнудва ЕС и съседните държави за пари и власт.А НАТО как мисли да реагира ако Турция остане на ЕРДОГАН .
112
1
 
3
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
САМО МУХАТА ДА НЕ Е ЩРЪКЛИЦА ЧЕ ЩЕ МИ ЗАВРЪТ МАГИСТРАЛАТА В ТУНЕЛА
111
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Karadayı strah te ot Dogan za tova govorish taka.Erdogan momer 1
110
2
 
5
 
! Отговори
ДО 144 преди 7 години
.Нищо чудно веке да не е полезен на САЩ бай Реджеп.Ще му спретнат че е отровил няколко стотин души ,ще го изкарат официално вече за диктатор ,а не съюзник...и ето ти БУНТ . Ше гледаме театро ,всеобща "революция".Сваляне на паметници, чупене на витрини и тн филма го знаем
109
8
 
6
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
АЗ ЗАТОВА СЪМ СЕ ПОДМИЛ, ЧЕ ТЕ ДЕМОКРАТИЧНО НЯМА ДА МЕ УБИЯТ АМА ЗА Е--НЕТО ,
108
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган нито турция е 100 милиона, нито пък е въоръжена до зъби.Франция може да смачка турция много бързо, Англия също.Един малък Израел скръцна на кучето ердоган, и той подви опашка.Количеството не означава качество, не става само със сила трябва и акъл, но къде е той в турция.
107
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДПСарите ЩО ГИ Е СТРАХ ? Аз съм ЗА всеки що е викало "горд съм че съм турчин " на митинги за избори на ДПС да ходи да защити Ердоган ! Щом са турци да ходят всеки турчин там да се бие! Ако не отиват значи са предатели .
106
5
 
4
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
ОТКАКТО УНИЖИХ ТУРСКИТЕ ВОЕННИ/голяма грешка, те никога не забравят/ ТЪРСЯ ОПОРА ОТ ПУТИН. ЗАТОВА МУ СЕ ИЗВИНИХ.
105
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези които имаха интерес да имат силно и вярно стражево куче в региона, в лицето на Турция чакат резултата от изборите за да решат дали да застрелят непослушното куче или благородно да го натирят да рови по кофите за смет. А турците си мислят, че гласуват за Ататюрк или Ердоган. Наивници! Едно куче може да няма господар, толква дълго колкото може да издържи на глад или го сгази камион. Бездомните кучета са държеливи животни, но скоро започват да изглеждат трагикомично - живи или прегазени.
104
5
 
4
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
Търся си сигурна шахта/дупка/ да се скрия като Саддам, или Кадафи, че дойдат ли военнитеще пожълтя гащите
103
3
 
1
 
! Отговори
до дойче преди 7 години
всъщност великобритания е ядрена сила, а не Англия. не знам дали правиш разлика между двете - едното е обединение на 4 държави, другото са отделни държави. та, ядреният арсенал на ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, е в Шотландия, която е на път да се отдели от британците точно заради ЕС.
102
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фашиста ще докара втора балканска война...неизбежно е
101
2
 
5
 
! Отговори
EVET преди 7 години
До 138Не са гюленисти, империалисти са, страх ги е да не останат без арабския петрол, и без контрол над проливите, затова не се учудвай, следващия път може да напишат че Ердоган е самия дявол,
100
2
 
0
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
Wikipedia пише "Смята се,че Ердоган подкрепя терористичната организация ИДИЛ.".Как смеят сигурно са гюленисти
99
0
 
1
 
! Отговори
...ЕРДОГАН преди 7 години
До ЕРДОГАН"ПРОФЕСОРИ, ЛЕКАРИ, ВОЕННИ." и всичките с калашници в ръка и колан с бомби около кръста, не викат "алах е велик", но пък европейците ги харесват, нали трепят турци значи са завършени европейски патриоти
98
0
 
1
 
! Отговори
... ЕРДОГАН преди 7 години
До ЕРДОГАН"И аз като Сталин съм Грузинец" ... но съм много по добър от него защото съм мюсюлманин!
97
1
 
1
 
! Отговори
Социопат преди 7 години
Разпадне ли се ЕС и НАТО за 10 години европейците ще станат по зле от Китайците,а ние ввв Виденово(100% БСП) време ще се върнем-месечна заплата -7$.