Пълен абсурд! Минимална заплата от 1000 лева

Финансист и икономист спориха пред Bulgaria ON AIR
6 апр 2017 09:37,
126
Пълен абсурд! Минимална заплата от 1000 лева
Снимка: Dnes.bg

Минимална работна заплата от 1000 лева - това не е реалистично, а абсурдно! Зад това мнение се обединиха гостите в студиото на "България сутрин" - финансистът Мика Зайкова и икономистът Стоян Панчев.

1500 лева стартова лекарска заплата, 900 лева – за медицинска сестра. Предложението е на КТ "Подкрепа", а причината – в пъти по-ниското заплащане на медиците у нас спрямо стандартите в Европа.

Още по темата

"Чак през 2014 година минималната работна заплата в България достигна средната през 1989 г.", пресметна пред Bulgaria ON AIR Мика Зайкова.

Икономистът Стоян Панчев твърди, че средните заплати във всяка от областите в страната са различни и няма как всеки регион да получава еднакво заплащане.

"Минималната работна заплата се поставя от правителството. Представете си какво става, ако държавата увеличи заплатите с 1000 лв. Какво ще стане с хората, които получават 600-700 лв., както е във Видин? Те ще загубят работата си!"-категоричен бе той.

Темата предизвика спор между двамата гости, тъй като Стоян Панчев смята, че не трябва въобще да има законов критерий за минималното заплащане, а Мика Зайкова определи думите му като "пълен абсурд". Тя е на мнение, че не може за еднакъв труд да плащаш различна заплата.

Зайкова бе категорична, че минималното заплащане за страната от 1000 лв. е нереализуемо и че тя може да достигне най-много до 600-700 лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
11
 
! Отговори
Ще става по-хубаво преди 7 години
Ако за тия 27 години се работеше в интересите на страната и икономиката, можеше и сега да е 1000 лв минималната без да има инфлация, дългове, мизерия, социално слаби и неграмотни, мръсотия, неугледност, безхаберие, демографска катастрофа и емиграция на младо и трудоспособно население в чужбина и миграция на младо и трудоспособно население от бедните райони към градовете, ама никой не е мислил за това, всеки си гледа да си уреди неговият живот като дойде на власт и така дотук се докарахме.
55
1
 
2
 
! Отговори
ром преди 7 години
До 76 искам да бачкаш по цял ден, за да правя свадби по 3 дена и ти да ми плащаш яденето и пиенето. РАЗБРА ЛИ ***? НЯМА ДА *** ДИСКРИМИНИРЪШ!
54
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде като си толкова умен - покажи механизма, по който според теб МРЗ ще отмени валутният борд.
53
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 65Да речем че собстверника уволни персонала понеже не може да плаща 1000 лева заплати. Започва да работи сам. Кой ще му влезе в ресторанта? Уволнените шивачки? Уволнените строители? Уволнените земеделци? Уволнените фризьори, монтьори, шофьори и т.н? НИКОЙ! Тоест клиентела няма да има така че ще затвори. Стига си мислил на парче
52
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, смешни сте! Базовият доход е бъдещето. Колкото и да го критикувате сега, до няколко години това ще е реалност. Не може да си позволите да гледате едностранчиво на този въпрос! Просто се запознайте по-добре с идеята.
51
3
 
11
 
! Отговори
Истината преди 7 години
С минималната работна заплата работника трябва да може да живее и издържа семейство - жена и поне три деца. Това е в интерес на дебеловратите бизнесмени, защото иначе утре няма кой да им работи, а точно това некадърните мутри вече 27 години не го схващат. По мои сметки това означава МРЗ поне колкото беше през 1980-1989-та години, преизчислена за днешните пари и с отчитане на това за какво повече плащаме сега (здравеопазване, образование,...), как са се изменили задължителните плащания, детските,
50
7
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Вие мало*умни ли сте.Къде и кой работодател печели само 15/20%!! Когато сте ограничени и цял живот сте вършили робски труд ,не се изказвайте. Абсурдни ,утопични разсъждения.Не заслужавате 1000 лева мининална , 1000 лева и средната не могат да ви я направят.Не може всички с висок стандарт на живот.Това е отредено само за най- способните ,най- големите късметлии или най- крадливите.Газа поскъпна, тока и водата също ,оттам всички стоки се оскъпяват.Стига мечтахте за пари, откраднете си ги.
49
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие сте неадекватни, в провинцията почти никой частник не може да си позволи да плаща над 1000 лв, че то няма такова потребление и приходи :D Само фирмите на усвояващите еврофондове и обществени поръчки, където над 50% от парите се губят в комисионни и какви ли не безсмислени процедури специално създадени да може да се краде по законен начин, ама тия хора предпочитат да си ги прибират тия пари за себе си и да не ги споделят с обществото, капитализъм и мутренска демокрация - България.
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ооо то смисълът на ББД може и Е различен за всеки.Също както и потребностите. "От всеки според способностите, всеки му според потребностите!" нали другарЮ? :)))) Сори пич, объркал си си времето и пространството.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Eu zakoniЕххх от кога я чакаме тая "гражданска война".....ама с матрЯл съставен основно от ***...трудно.
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 65собственика ще се опита сам да работи. Но никой няма да идва понеже ще е настъпило масово уволнение. Тоест и собственика ще фалира.
45
3
 
6
 
! Отговори
Eu zakoni преди 7 години
Ako v bg zaplatite na bg hora ne stanat kato na belgiicite i luksemburgcite, ste ima grajdanska voina. Koi ste specheli i koi ste zagubi e vse edno, no ste ima grajdanska voina.Tova e genocid kam bg narod
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1000 лева минимална заплата даже са малко, но на некадърните мутри-бизнесмени всичко им се вижда много. За сравнение, през 1989-та МРЗ е била 140 лева което отговаря на примерно 2500-2800 лева сега, отчитайки инфлацията и други работи.
43
1
 
21
 
! Отговори
до 58 гошо преди 7 години
И, защо трябва да скочат останалите цени ?. Защото това го има само в БГ. Тук работодалите печелят над 80% ако не и над 100% докато в Германия печалбите им са около 10, 15%. Какво се првят всички на луди ?. Има място да намялят печалбата си и да увеличат заплатите.
42
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 54Базов доход може да има.......в натура. Кофичка кисело мляко и половин хляб на ден, са достатъчни за физическо оцеляване. От там нататък всеки да се оправя.Приемането на ББД разбира се веднага трябва да отмени всякакви пенсии, осигуровки, соцЯлни и други соц булшити. Над кофичката кисело мляко и хляб - всекиму според ЗАСЛУЖЕНОТО!
41
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 7 години
До ИвоНе малко, а много четене трябва - поне 2 вагона с книги, но за съжаление малко се чете в нашата държава.
40
11
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
1000 лева минимална заплата е абсурдно.Няма как продавачки,чистачки,склададжии,сервитьори и тн.да вземат толкова.Никой работодател не би предложил толкова за неквалифициран труд.1000 лева бруто е около 780 лв. нето.При такава заплата, работодателя никога не би те осигурявал на реален доход.Другото което ще стане е инфлация, и покупателните ви възможности ще останат същите ,защото за да ви увеличат паричките,всички стоки и услуги трябва да поскъпнат поне двойно.
39
4
 
14
 
! Отговори
D преди 7 години
Пълен абсурд е тук. Предвид цените на наемите, на храните, горивата, техниката, услугите и т.н., реално на сам човек в София му трябват 2500-3000 лв за да живее горе-долу нормално. Щом не се дават такива заплати, значи фирмите печелят милиони на гърба на работника.
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 99По твоята логика не само в България, ами и в целия ЕС трябва да са еднакви заплатите бе.Що един автомонтьор в Лондон да взима 3000 паунда, а ти 300 лева? :)))))
37
1
 
0
 
! Отговори
цецо преди 7 години
Аз пък му поливам цветята за 6 лв на месец.