Задължителен ли е референдумът на Слави? Казват до 14 дни

Петчленен състав на ВАС ще вземе окончателно решение по казуса
6 апр 2017 12:30,
140
Задължителен ли е референдумът на Слави? Казват до 14 дни
Снимка: архив Булфото

До 14 дни ще стане ясно дали референдумът за промяна на изборните правила, поискан от Слави Трифонов, е задължителен или не.

Дотогава петчленен състав на Върховния административен съд трябва да обяви задължително ли е допитването.

Върховните магистрати изслушаха днес адвоката, представляващ инициативния комитет на Слави, представители на ЦИК и зам.-главния прокурор и шеф на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, пише "24 часа.

Още по темата

Петчленният състав на ВАС заседава след като преди време тричленка отмени решението на ЦИК, с което референдумът бе обявен за незадължителен.

Мотивите на магистратите бяха, че комисията е отчела неправилно броя на участвалите в допитването, защото е взела предвид само броя на намерените в урните пликове.

Липсата на плик може да се дължи на различни причини и затова към резултатите трябва да бъдат прибавени още 490 валидни гласа, смята ВАС.

Становището на съда обаче не означаваше, че референдумът става задължителен, тъй като за това пак не достигат над 11 500 гласа, вместо първоначалните 12 027.

Пред петчленния състав на ВАС прокурор Петрова отново повтори тезата на прокуратурата, че броят на участвалите в референдума се определя не от пликовете, а от бюлетините.

Преди време главният прокурор Сотир Цацаров също обяви, че резултатите от допитването трябва да бъдат задължителни.

Решението, което ВАС ще вземе до 14 дни ще бъде окончателно.

Преди две седмици Слави Трифонов даде срок на депутатите да приемат бързо промените в Изборния кодекс, поискани от референдума и заплаши, че ако това не стане, той ще протестира пред парламента. Ако съдът реши, че допитването е задължително, Народното събрание ще е длъжно да направи измененията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се, че е задължителен. Там са се изказали повече хора от изборите.
83
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Край 105При мажоритарни избори партиите много внимават кого издигат..."партийни кандидати" при мажоритарни избори ми звучи малко като "дървено желязо"!Същността на т.н. мажоритарни избори е избор на т.н. "личност", т.е. самостоятелна бойна единица. А щом ще се избира "самостоятелна личност", то как тя ще бъде "партийна"! Е те такова животно нЕма - "мажоритарен партиец"
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КрайСпоред теб от всеки става космонавт, ама системата на образование ние калпава, затова имаме само единРазбираш ли какво ти казвам?
81
3
 
15
 
! Отговори
Сандокан преди 7 години
На снимката - Мозъчен Тръст "Ръгай чушки в боба" !
80
4
 
8
 
! Отговори
Сандокан преди 7 години
А онзи най-вдясно на снимката е такава мижитурка и слуга. Каквото каже Бат'Слави Тъндърлъка това става. Той мнение няма. Не че останалите не са същите плашила и ***. По-добре да хванат да изсвирят "Ръгай чушки в боба". По им се удава.
79
5
 
6
 
! Отговори
Край преди 7 години
До този отдолу. При мажоритарни избори партиите много внимават кого издигат. Щото колкото и да са големи като издигнат ЦЦачева - губят. При "листите" - ти пишат кой си иска вожда и така Лъчо Мозъка пак ти е депутат.Мажоритарната система МОЖЕ да се съчетае с отзоваване на депутат - който е разочаровал драстично избирателите си - пропорционалната НЕ.Мажоритарната система няма да оправи България. А ще даде възможност да я оправят българите - ако могат. Ако не - Край.
78
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КрайВъпросът е какви лица се избират, а не как се избират. Разбери, че една форма на избирателна система не ВМЕНЯВА на канидатите морал, етика и отговорниост към тези, които призовават за доверие. Така че, как промяната на ситемата за избро ще ми гарантира, че избирам честен човек.Честните хора НЕ СТАВАТ ПОЛИТИЦИ. Възрастните сте , тия работи трябва да сте ги рзбрали вече. Обикновено този/тези, които искат социална държава и щастие на всеки, ги разпъват или бесят.
77
3
 
1
 
! Отговори
Край преди 7 години
По въпроса за уседналостта при избори Президента - "България е парламентарна република... партиите да решат" Абсурдно - българските партии са вождове и шайка службогонци по тях. Парламента не е равно на "партиите". За да има истинско Народно събрание с НАРОДНИ представители - трябва да има мажоритарни избори. Сега от парламент няма нужда Борисов, тримата патриоти и Нинова и Марешки и Доган са ви целия "парламент" другите са за заплатата.
76
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шоуто на Слави ще се излъчва от Русия.
75
1
 
10
 
! Отговори
Край преди 7 години
ВНС беше при смесена система 50% мажоритарно - 50% пропоционална. После без никакви референдуми, дебати и пр. партиите ни натресоха пропорционална система. Сами си отговорете защо. Не е защото така е по-добре за вас.
74
3
 
14
 
! Отговори
ВИГОТУРА преди 7 години
Истинските магистрати не четат буквата на закона, а смисъла на закона. На референдума гласуваха и казаха ДА повече хора, отколкото са гласували за всяка една управляваща коалиция от началото на прехода. Резултатите от референдума са по-представителни от резултатите за ВСЯКО едно правителство на прехода! И някакви малоу.мници да ми броят 0.03% разлика във вота, която е в пъти под статистическата грешка при обработка на данни е ***!!!
73
4
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
Не е изключено активността на референдума да е била повлияна от президентските избори. Към оня момент привържениците на мажоритарни избори не си даваха сметка че всъщност са мнозинство. С референдума откриха че много хора мислят като тях. Някой не си даваха сметка че промяната на изборните правила е Революция която "страхува" цялата " политическа шайка". Ако сега има референдум резултата ще е по 2 като активност и категоричност.
72
6
 
4
 
! Отговори
Хитър Петър преди 7 години
Няма го вече шоуто на Славчо по БТВ, уволниха го от телевизията.
71
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КрайВиж какво, факта че ферендума беше в един ден с президенскти избори, направи много.Ако не беше така, поне половината нямаше да се вдигнат. Вие обрахте каймака на вечното дерби ГЕРБ VS БСП. Минавал ли ти е през главата този факт?
70
5
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
Аферата КТБ - кражба на 4.5 млрд. ваши и наши пари щеше да е невъзможна при мажоритарни избори - при сегашната система "политическата класа" обра народа си. Всички папкаха от там - политици, социолози телевизии.
69
0
 
1
 
! Отговори
Край преди 7 години
До политиката е работа на политиците. Един умен човек беше казал че тя е прекалено сериозна дейност за да бъде оставена на политиците. По тази логика - въобще да не гласуваме - те политиците си знаят.
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Спасителя на Суверена телевизията му виновна)))Абе, това ли са новите църкви?Луцифер харесва това.
67
3
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
Задължително ли е да се послушат 2.5 млн. ПРАВИ БЪЛГАРИ. За референдума нямаше ромски вот, нямаше автобуси от Турция, нямаше платен вот. Не стигнали били 11 хил. гласа. Мисля че съвсем скоро на "политическата класа" ще и се обясни кое за какво стига. Промяната на изборните правила е неминуема.
66
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политиката е работа на политиците, тоя клоун да не се бърка там къде няма място!
65
3
 
2
 
! Отговори
Хитър Петър преди 7 години
Нали го уволниха Славчо о БТВ, защо плачи още?