Задължителен ли е референдумът на Слави? Казват до 14 дни

Петчленен състав на ВАС ще вземе окончателно решение по казуса
6 апр 2017 12:30,
140
Задължителен ли е референдумът на Слави? Казват до 14 дни
Снимка: архив Булфото

До 14 дни ще стане ясно дали референдумът за промяна на изборните правила, поискан от Слави Трифонов, е задължителен или не.

Дотогава петчленен състав на Върховния административен съд трябва да обяви задължително ли е допитването.

Върховните магистрати изслушаха днес адвоката, представляващ инициативния комитет на Слави, представители на ЦИК и зам.-главния прокурор и шеф на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, пише "24 часа.

Още по темата

Петчленният състав на ВАС заседава след като преди време тричленка отмени решението на ЦИК, с което референдумът бе обявен за незадължителен.

Мотивите на магистратите бяха, че комисията е отчела неправилно броя на участвалите в допитването, защото е взела предвид само броя на намерените в урните пликове.

Липсата на плик може да се дължи на различни причини и затова към резултатите трябва да бъдат прибавени още 490 валидни гласа, смята ВАС.

Становището на съда обаче не означаваше, че референдумът става задължителен, тъй като за това пак не достигат над 11 500 гласа, вместо първоначалните 12 027.

Пред петчленния състав на ВАС прокурор Петрова отново повтори тезата на прокуратурата, че броят на участвалите в референдума се определя не от пликовете, а от бюлетините.

Преди време главният прокурор Сотир Цацаров също обяви, че резултатите от допитването трябва да бъдат задължителни.

Решението, което ВАС ще вземе до 14 дни ще бъде окончателно.

Преди две седмици Слави Трифонов даде срок на депутатите да приемат бързо промените в Изборния кодекс, поискани от референдума и заплаши, че ако това не стане, той ще протестира пред парламента. Ако съдът реши, че допитването е задължително, Народното събрание ще е длъжно да направи измененията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.