Задължителен ли е референдумът на Слави? Казват до 14 дни

Петчленен състав на ВАС ще вземе окончателно решение по казуса
6 апр 2017 12:30,
140
Задължителен ли е референдумът на Слави? Казват до 14 дни
Снимка: архив Булфото

До 14 дни ще стане ясно дали референдумът за промяна на изборните правила, поискан от Слави Трифонов, е задължителен или не.

Дотогава петчленен състав на Върховния административен съд трябва да обяви задължително ли е допитването.

Върховните магистрати изслушаха днес адвоката, представляващ инициативния комитет на Слави, представители на ЦИК и зам.-главния прокурор и шеф на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, пише "24 часа.

Още по темата

Петчленният състав на ВАС заседава след като преди време тричленка отмени решението на ЦИК, с което референдумът бе обявен за незадължителен.

Мотивите на магистратите бяха, че комисията е отчела неправилно броя на участвалите в допитването, защото е взела предвид само броя на намерените в урните пликове.

Липсата на плик може да се дължи на различни причини и затова към резултатите трябва да бъдат прибавени още 490 валидни гласа, смята ВАС.

Становището на съда обаче не означаваше, че референдумът става задължителен, тъй като за това пак не достигат над 11 500 гласа, вместо първоначалните 12 027.

Пред петчленния състав на ВАС прокурор Петрова отново повтори тезата на прокуратурата, че броят на участвалите в референдума се определя не от пликовете, а от бюлетините.

Преди време главният прокурор Сотир Цацаров също обяви, че резултатите от допитването трябва да бъдат задължителни.

Решението, което ВАС ще вземе до 14 дни ще бъде окончателно.

Преди две седмици Слави Трифонов даде срок на депутатите да приемат бързо промените в Изборния кодекс, поискани от референдума и заплаши, че ако това не стане, той ще протестира пред парламента. Ако съдът реши, че допитването е задължително, Народното събрание ще е длъжно да направи измененията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брекзит нямаше да го има, ако Слави беше там, за да обжалва до дупка
103
7
 
8
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 7 години
Аре стига глупости. Референдумът на Слави НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН - нямаше нужния процент гласове. Изборите минаха, ЦИК прие протоколите и толкоз. Кой и защо трябва да се произнася отново? Другаде е проблемът: все пак доста хора гласуваха "За" и това е мощен инструмент за моделиране на електорална енергия. Големите играчи не искат да я изпуснат, защото после ще се обърне срещу тях. Що не го кажете. Слави, без изобщо да ще, изписва очите на ГЕРБ, които на мажоритарни с Цветанов се непробиваеми.
102
0
 
4
 
! Отговори
безпартиен преди 7 години
Всички предишни а и сегашният избор беше едно голямо купуване на еджипшанските гласоподаватели!Не ми се мисли каква ще е цената на глас за мажоритарните кандидати!
101
3
 
4
 
! Отговори
Аз пак преди 7 години
Ще се сетите с мажоритарния какъв ще го ядем. Що си мислите, че силните партии не го отричат, мълчът, траят си и да го приемат е в тяхна полза. Герб са силните на деня и влязат ли с мажоритарен отпадат гласовете на малките. Ще си гласуват каквото си искат и няма спирачка.
100
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е герп и изборите са безсмислени. И ДПС почнаха да гласуват за герп мажоритарно или не, все е герп..
99
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мажоритарен вот за вечно управление на Герб и опозиция - ДПС. Две партии в парламента, двупартийна система - Герб и ДПС. Що за *** трябва да си, за да предлагаш мажоритарен вот.
98
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От БТВ го балансираха и вече не дава ултиматуми. Ще изкара до пенсия в Шоуто и БТВ
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами да направят и местните избори в два тура и то стана като с Белене ''хората искат''
96
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До EdnaНа изборите прз март имаше мажоритарни кандидати. Защо 3 милиона не гласувахте за тях, ето преди няма и месец?М?
95
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До EdnaИ кого ще предлагаме за мажоритарен вот? Избрали ли сте вече?Дай да го видим.
94
3
 
11
 
! Отговори
Edna преди 7 години
До Анонимен 117Едни избори струват не по-малко от 30 милиона лева. И защото ББ не можа да преглътне загубата на Цачева, народът с данъците си плати още веднъж 30 млн. Та ако ти се виждат много парите ТОЧНО за референдума, айде да намалим субсидията на партиите до нивата в Европа, а? Ама те нашите политици от девет дола вода ще ти донесат, за да не стане. Сладък живот, сега им се е паднало!
93
9
 
13
 
! Отговори
Българка преди 7 години
До Иванчо+МарийкаКакво е направил Слави ли? Даде си труда да организира всичко! Той и екипът му. Предполагам, че е имало сериозна предварителна подготовка, консултации със сериозни юристи и т.н. Така че нека да не отричаме труда на тези хора! За пръв път реално се видя волята на народа!
92
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Иран и Судан са така .. с мажоритарни избори. Ама на тях парламент им трябва колкото да кажат, че имат парламент. Така избран парламент е за замазване на очите. В Иран и Судан си имат диктатори, които им казват кое как да се приема в парламента. Та и ние вървим натам .. да има един Доган , Пеевски или Борисов да казва кое как да става. Не че сега не става, но поне има някаква опозиция. Трабва да има партия която ти си предпочел /гласувал и да защитава твоите граждански интереси.
91
8
 
12
 
! Отговори
Dinosaurus преди 7 години
Мислители, някой изнесе ли колко процента са отговорили утвърдително и на кой точно от трите въпроса? Ами ако 55% от гласувалите са отговотили с "не" на двата въпроса, които не се отнасят за партийните субсидии? По-голяма тъпотия от референдум с три въпроса има ли? На който "масово" гласуват неговорещи български двойни граждани? И неграмотни малцинства?А шестте кратуни на снимката, айде се скрийте в чалготеката си!
90
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я да се скрие тоя плешивец.
89
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мажоритарния вот е доста скъп . Представи си за президент в два тура и после представи си двеста и четиресет човека в два тура . Оня плешивия знае ли за кво става на въпрос ?
88
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Питането за задължително гласуване в референдума на Дългия, по никакъв начин не кореспондира с нещата, за който реве по всички възможни медии.Това е достатъчно за мислещите хора, за да си направят изводи що за човек е и какво целИ.От ДПС бяха против задължителното гласуване, когато го приеха в парламенат, а тоя го иска и вие го искате, хайде да не казвам кои се живеят така.Опомнете се.
87
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пет партии в парламента означава неминуема парламентарна криза. Правете си сметка при мажоритарен вот какво ще стане. Ред орли, ред раци, ред щуки... Помислете малко, преди да си избирате мажоритарен принцип. За да работи парламент и кабинет трябва абсолютно мнозинство, което да си поеме цялата отговорност за управлението. Останалото е популизъм.
86
3
 
1
 
! Отговори
Като баба преди 7 години
Според мен трябва да се вадят бюлетини, не да се добавят.
85
13
 
8
 
! Отговори
Като баба преди 7 години
За референдума на баба ми на село са и казали "драскай ДА" , после така и не можах да и обясня какво е туй референдум и що е мажоритарен вот ... ама ''ДА" да е, така на село всички баби драснали "ДА" . Оказа се, че и много познати драснали ДА , и ги питам интересуваха ли се преди това какви са въпросите и те - ми искат да намаляват субсидиите на партиите, другото не го разбирам, но щом Слави казва че трябва.. значи драскаме "да" . Та малко работата с овцете е станало... т