Къде гласуват българите по света? Радев иска да знае

Чака справката от ЦИК, в кои държави колко отиват до урните
112
Къде гласуват българите по света? Радев иска да знае
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев е поискал от Централната избирателна комисия пълни справки за гласуването в чужбина от 2009 г. насам. Това е станало с писмо на главния секретар на президентството Димитър Стоянов до председателката на ЦИК Ивилина Алексиева, пише в. "24 часа".

Още по темата

Комисията трябва да даде справки както за общия брой гласували, така и за бройката по отделните държави, става ясно от писмото.

Искането е изпратено днес и все още на него не е отговорено. Справките били нужни на държавния глава, за да аргументира предложенията за ограничаване правото на глас на президентски и парламентарни избори.

Проектозаконът за уседналост бе публикуван за обществено обсъждане в началото на седмицата, но след бурна реакция от партиите и обществени организации бе спрян.

От правосъдното министерство са категорични, че експерти от ведомството са изготвили проекта, а след това са го пратили за съгласуване с президентството.

Уволненият шеф на дирекция "Съвет по законодателството" в МП Любомир Талев, който пусна промените в закона за обществено обсъждане обаче твърди, че основен автор на проекта е правния съвет на президента.

Вечерта в четвъртък служебната правосъдна министърка е била привикана от Румен Радев. На разговора от нея било поискано да продължи обсъждането на предложенията, твърди изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
6
 
! Отговори
Пръц преди 7 години
Ал Бънди !
34
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето държави в ЦЕЛИЯ свят НЕ разрешават да гласуват гражданите им които са в чужбина. Само ние сме либерал-толерасти. Даваме всеки каквото си иска да прави. И после ДОСТ в парламента.
33
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.....Чети неграмотнико. Бавно и на глас.
32
0
 
5
 
! Отговори
ЙОРДАН ИВАНОВ преди 7 години
СИК 320400012 Град Лондон, Посолство на Република България Юг, на адрес: 186-188 Queens Gate, London, SW7 5HL, United Kingdom !
31
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чл. 10. Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.....Чети неграмотнико
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България избирателите намаляват, а в чужбина се увеличават.
29
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако от генерали ставаха Президенти, светът отдавна да се превърнал в казарма.
28
21
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Не вярвах, че някога ще има по-жалък президент от Плевнелиев.Маринкин/Радев още на старта на своя мандат е на път да бие Плевнелиев.Напълно неадекватен е генерала от несъществуващата българска авиация.Напълно неадекватен !Плевнелиев беше ***, но поне се беше определил от коя страна на барикадата стои. И отстояваше позицията си до края !Този е по-жалък от Плевнелиев, защото се лута между изфабрикуваното си русофилство и стремежа да угоди на евроатлантическите господари и техните лакеи.
27
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Конституцията няма подобно нещо. Я ти вземи да я прочетеш и като свършиш ми цитирай къде точно е упоменато кой може да гласува на избори....Я пак!Всеки пълнолетен гражданин на република България има право да избира и да бъде избиран. Независимо от пол, вероизповедание, етнос, образование и т.н.
26
10
 
6
 
! Отговори
Вермахт преди 7 години
БГ стадо е на път да изчезне с тая злоба,омраза,расизъм към малцинствата в България....за всеки проблем на крадливия и корумпиран българин изкарват виновни малцинствата...Иван,Бойко,Кунева,и други крадливи екземпляри да не са от малцинствата.....българина за два сребърника е готов да си продаде и жена си,държавата и народа си... А и от векове насам България страда от български управници национални предатели.........ДОГАН е истинския Български политик,защитник на Българските национални интереси
25
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като слуша човек кахърите на Президента ще рече, че в България вече е дошло "светлото бъдеще" ! Ама, така е - човека фърчи !
24
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радефффф много иска да е като Ердоган, но не му достигат около две топки.
23
13
 
8
 
! Отговори
ДОСТ преди 7 години
Не берете грижи за ДОСТ,гнусните фашисти които с подкрепата на БГ държава тероризирахаизселниците ще се получат заслуженото....
22
12
 
6
 
! Отговори
Жириновски преди 7 години
Вие , българите , винаги сте се извъртали , но ве4е сме ви поставили на бавен огън и оттърване няма .
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къье гладуват или гласуват хмм как къде по света разбира се
20
6
 
13
 
! Отговори
Хитър Петър преди 7 години
В Турция гласуват по 15 пъти и още толкова в България, че се опитват да гласуват и в друга европейска държава. В крайна сметка ДОСТ не влезе в парламента и Турция много се ядоса, ядоса се и Местан, който беше бесен и искаше изборите да се касират, както и че правата и свободите му били нарушени и щял да съди България. Блокадата на границата нарече нарушаване на права и свободи и нов възродителен процес.
19
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С мантрата за "турската заплаха" и премахването на 50 хил. турски гласове, Радев се опитва да задраска гласовете на над 1,5 млн. българи по света.
18
15
 
11
 
! Отговори
ма преди 7 години
***, нема такива въпроси, колко са гласували и за кой са гласували! иде некъв президент и пита - *** тва са над 2 млн. българи, които работат и харчат у бг. ***, как решаваш с неква измислена дума уседналост да ги лишиш от конституционно право на глас! един път ги лишаваш от правото на труд, втори път от право на глас, *** само вие с жена ти ли ше гласувате и комунистите, белким спечелите изборите некога. то само вия останахте. срам немате!
17
7
 
24
 
! Отговори
ЕСХАЧ преди 7 години
Правилен ход на президента. Демокрацията не значи свободия, а правила и морални принципи, които трябва да се спазват. Не може да ползваш само права без да имаш и задължения. В САЩ проблемът е решен - не плащаш данъци не можеш да гласуваш. Как така човек не знаещ български да може да гласува -все едно аз да гласувам в Швеция. Германия нали не ни позволява да гласуваме на тяхна територия само в посолството и консулствата.Точно така трябва да се гласува - само на българска територия по света.
16
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са " съвети" от Москва .Помислете ! Веднъж ни посъветваха да направим 1/3 от българите " македонци" и номера стана ,те ве4е не искат да са българи .След 50 години ще ни поемат разходите за да отидем до урните ,но няма да има желаещи.