Къде гласуват българите по света? Радев иска да знае

Чака справката от ЦИК, в кои държави колко отиват до урните
112
Къде гласуват българите по света? Радев иска да знае
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев е поискал от Централната избирателна комисия пълни справки за гласуването в чужбина от 2009 г. насам. Това е станало с писмо на главния секретар на президентството Димитър Стоянов до председателката на ЦИК Ивилина Алексиева, пише в. "24 часа".

Още по темата

Комисията трябва да даде справки както за общия брой гласували, така и за бройката по отделните държави, става ясно от писмото.

Искането е изпратено днес и все още на него не е отговорено. Справките били нужни на държавния глава, за да аргументира предложенията за ограничаване правото на глас на президентски и парламентарни избори.

Проектозаконът за уседналост бе публикуван за обществено обсъждане в началото на седмицата, но след бурна реакция от партиите и обществени организации бе спрян.

От правосъдното министерство са категорични, че експерти от ведомството са изготвили проекта, а след това са го пратили за съгласуване с президентството.

Уволненият шеф на дирекция "Съвет по законодателството" в МП Любомир Талев, който пусна промените в закона за обществено обсъждане обаче твърди, че основен автор на проекта е правния съвет на президента.

Вечерта в четвъртък служебната правосъдна министърка е била привикана от Румен Радев. На разговора от нея било поискано да продължи обсъждането на предложенията, твърди изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
sd преди 7 години
Искам да го видя този ''президент'' каква песен ще пэ като прережат гърлото на Путин неговите съратници в Кремъл.
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросната информация я има побликувана във вестник Дне...к. Лошото е ,че шофьорът тръгна на законови промени , а после иска да чете......Но когато е "управлявал" 10 автобуса и 100 шофьора и монтьора , е било по лесно и е имало време любов да върти с колежката.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен "От мухата слон??" То и муха няма а коментатори мухльовци! За главите ни плюете и лошото идва Да се обсъжда трябва, а не да се обвинява?!
72
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безстрашният летец, генерал, главнокомандващ и президент се скри зад гърба на един чиновнит.Ха хааа.....
71
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този шофьор на самолет не е моят президент. Чак ми е неудобно да слушам какви гафове прави. Още не е разбрал, че не кара самолет, а управлява държава, но това някак не му се отдава. Но, нека греха го носи Краднелия ***. Нали той беше човека, нали беше обедеденителят на нацията, нали беше носител на промяната? какво се оказа, че този човек изобщо, ама изобщо не става за тая работа. Мен лично, че такъв човек е начело на държавата ме обижда. А дали само мен обижда и дали само аз мисля така?
70
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как не му е неудобно да се представя как иска сега данните от ЦИК, като се предполага, че човек предварително събира данни и информация, за да изготви проект, мнение, предложение, а не впоследствие. Пълна профанизация, така съвсем лъсва неподготвеността и паниката, която ги обзе да не лъсне съвсем тоталната непригодност за поста на този индивид и екипа му.
69
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До последните избори бълг. турци в Турция гласуваха масово за ДПС и това не пречеше досега нито на радев, нито преди това на гоце. Сега взеха да гласуват за други това се превърна в проблем. И то за кой-ами за ДПС /креатура на масква/. Виж ти как нашия пРезидент се загрижил за благото на доганчо и делянчо, пък за голям патрЕот се представя.
68
6
 
18
 
! Отговори
Борба до край! преди 7 години
Забележете - това е НЕДОВЪРШЕНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ за закон (за дискусия) и наскачаха все едно е ПРОМЕНИЛ законодателството! Защо ли? Дали заради едно изречение в ЗАКЛЮЧИТЕЛНИТЕ разпоредби ИЛИ защото се предвижда БЛОКИРАНЕ НА ФИНАНСИРАНЕ И УПРАВЛЕНИЕ НА ПАРТИИ И ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ ОТВЪН! Сега се сетете кои скачат! 1.5 млн. Българи са навън и много от тях милеят за България, ФАКТ, но еи ФАКТ, че само НЯКОЛКО ХИЛЯДИ от тях гласуват, а ТУРЦИТЕ в ТУРЦИЯ гласуват?! РАДЕВ, НИТО КРАЧКА НАЗАД! ЗАЛОГЪТ Е БЪЛГАРИЯ!
67
1
 
8
 
! Отговори
аа преди 7 години
До Стаматда но хората там не емигрират, примерно колко граждани на холандия живеят в БГ? Защо да отварят секция тук ? или швеция в БГ ?
66
7
 
19
 
! Отговори
Борба до край! преди 7 години
Президентът не внася закон (няма право), а започва дискусия, каквото право има и каквото обеща преди изборите (между другото каквото обеща, си го изпълни още до втория месец...без коментар). Всички бяха против намесата на Турция в Българските дела, сега забравиха, а това е ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ. Само че човек, който цял живот е бранил България, не го забравя! Вижте кои пищят (родоотстъпниците) и си направете изводите! Радев трябва да се бори до край! Истинските Българи сме зад него!
65
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При военните е така.Това демокрация,зачитане на чуждо мнение,плурализъм - няма такъв филм.Те си знаят само военния устав.
64
14
 
7
 
! Отговори
fesa преди 7 години
Taka e хора от Турция да не гласуват тук,но и данъци за къщи апартаменти и имоти,както и данък за колата винетка да не плащат,те какво общо имат с България.Освен че са родени и израснали тук,цял живот за работили по нивите и заводите за да изхранят Бай *** и руснаците.
63
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То доста българи заминаха и на запад. Техните деца също не говорят български. Тях също ли да лишим от гражданство?
62
4
 
20
 
! Отговори
ДАНО преди 7 години
Този Закон за ограничаване на гласуване от Турция трябва да се приеме .Мисля че това мнение се споделя от всички българи у нас и по Света .Ще ви кажа защо - Възродителния процес беше факт преди 30 години , тогава заминаха хора които вече не са живи , техните деца са интегрирани в турското общество и обичай .Тези наследници не споделят ценности като нашите , дори може да се каже противоположни .Не ни трябва промяна на морала и цената на човешкия живот .
61
5
 
23
 
! Отговори
Зарко преди 7 години
Не на двойното гражданство
60
4
 
13
 
! Отговори
? преди 7 години
Има ли пилот в самолета България ?
59
2
 
22
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
От 28-те страни членки на ЕС само 6 имат практика за разкриване на секции в чужбина сред които и България. Браво на нас колко сме леберални
58
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен39BG конституцията не важи в чужбина. Даже в София е забранено селянин извън София да гласува за кмет......Ти в чужбина не си ли българин?За кмет си гласувай у село! За София за сега не можеш.
57
22
 
17
 
! Отговори
Жалко преди 7 години
Радев пак се изложи.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не сме мърльовци, а си го бършем от пердето! помириши, да се увериш!