И долари потичат безотчетно... Кой живееше най-добре в НРБ?

Десетки хиляди за дрехи, нови вили и автомобили, прислуги...
10 апр 2017 07:07, Златко Желев
408
И долари потичат безотчетно... Кой живееше най-добре в НРБ?
Снимка: Facebook

Едно от първите достъпни за широката публика автентични свидетелства за сладкия живот на комунистическата номенклатура по времето на Тодор Живков са мемоарите "По коридорите на властта" на Георги Милушев.

В продължение на три години той е бил началник на Пето управление на ДС (1986-1989), известно повече като Управление за безопасност и охрана (УБО), пише "Дойче веле".

Впрочем, както разказва генералът от ДС, кръгът от задачите, които трябва да изпълнява многохилядният персонал на УБО, е разширен още през 1956 - годината, в която Тодор Живков оглавява БКП. Тогава от служба за осигуряване на личната безопасност на висши партийни и правителствени членове УБО се превръща във военно-чиновнически архипелаг с многобройни служби за всестранно жилищно, транспортно, стоково, ресторантско и прочие обслужване на членовете на висшата партийна и управленска каста в НРБ и, разбира се, и на техните семейства.

60 000 лева за храна?

Всъщност, началото на тайната система с огромните привилегии е положено още през 1951 година. Още тогава на членовете и кандидат-членовете на Политбюро е било позволено да ползват всяко тримесечие текстилни стоки за 60 хиляди лева, както и хранителни продукти за същата сума. За сравнение: L началото на 1950-те средната месечна заплата в НРБ е 540 лева.

В своята книга Георги Милушев описва как през 1958 петима висши апаратчициq начело с Тодор Живковq дават зелена светлина пред използването на т.нар. безотчетни фондове от бюджета на ЦК на БКП. От тях първият секретар на БКП годишно вече можел да прибира без обяснения 20 хиляди лева. Зад грифа "Строго секретно" в ДС започва да кипи трескава дейност за "развитие и обогатяване на управляващите и всесилните", както пише Милушев.

С решения на ЦК на БКП се регламентират една след друга все нови и нови привилегии – за предоставянето на жилища и вили, за командировки зад граница, за покупки на западни коли и за персонално изхранване на висшата номенклатура. Обслужването ѝ е поето от две бази за специално снабдяване.

Базата на столичния "Панорамен път" е достъпна за елитния отбор "А" - обкръжението на Живков и шефовете на ключови институции. Базата в софийския хотел "Рила" пък поема отбор "Б" - членовете на Политбюро и вождовете на БЗНС.

Георги Милушев си спомня: "В УБО вече трайно съществуваха службата за "домоуправление" (на жилищата, вилите и 42-те резиденции на правоимащите – б.а.), за перални, стопанско-производствени обекти, дърводелска работилница, гараж, (служба) за охрана и поддържане на ловните стопанства [на ЦК], звено за строителство, ремонт и поддръжка (…) УБО се превърна в държава в държавата".

С бюджета на управлението се финансират, впрочем, и пътуванията на Владимир Живков до Япония, Филипините, Индия, Сингапур, Малайзия и Тайланд, подбират се апартаменти за родата на Живков, ремонтират се личните коли на членовете на Политбюро и им се купуват нови возила направо от щандовете на Пловдивския панаир. Годишно се раздават десетки хиляди левове на калпак за "изхранване" и за "протокол".

Три от най-горните етажи на номенклатурата са обгрижвани и с екстрата "безплатна прислуга". Някои от новите членове на ЦК на БКП са смаяни от чантите с огромните суми, които разните служби на УБО започват да им носят веднага след заемане на поста, свидетелства Георги Милушев. 

Безграничната алчност на "правоимащите"

Повествованието в книгата "По коридорите на властта" е изпълнено с примери за безгранична, а в редица случаи и нагла алчност за нови безплатни придобивки от страна на партизаните на БКП и техните близки.

"Хората от народа" въобще не си поплюват, когато по някакъв начин се почувстват "ощетени" от липсата на някоя от полагащите или неполагащите им се екстри. "Една от големите ми грижи бе как да се въведе някакъв ред във валутата, която теглеха от УБО Владимир и Евгения (Живкови) и (внукът на Живков) Тодор Славков. (...) Понякога даже не си правеха труда да ходят при валутния касиер. Позвъняваше някоя от управителките на вилите им и казваше: "На Тошко да се донесат толкова и толкова долара". Генерали и полковници изпълняваха заповеди на камериерките. А децата харчеха нашироко. Почти всичко се купуваше с валута. Подменяха обзавеждане. Вещите бързо им омръзваха. Между 1985 и 1989 Евгения Живкова бе направила покупки в магазина в (хотел) "Рила" за около 70 хиляди лева, значителна част от които с валута. Претенциите на Владимир и Евгения (Живкови) към завършените им вили нямаха край (…) Тодор Славков беше едва 15-годишен, но искаше значителни суми (100-150 долара) без да пита дядо си. "Виж там" – беше цялата резолюция на Тодор Живков. "Виж там" означаваше децата да вършат каквото им е угодно", пише Георги Милушев.

УБО – оркестър за сватби и погребения

По време на едно от посещенията на Фидел Кастро в България предшественикът на Милушев на поста началник на УБО -  ген. Илия Кашев, се разплаква от злоба, защото кубинската делегация е поискала да ѝ се доставят "леки жени", твърди неговият подчинен и шеф на морския отдел (!) на УБО Димитър Георгиев. ЦК на БКП е съпричастна не само към веселбите, но и към тъжните мигове в братските партии и терористични движения. През 1986 чрез бюджета на УБО ЦК на БКП отпуска 25 хиляди лева за закупуване на колбаси, вино и шампанско за погребението на вожда на Мозамбик Самора Машел. Но това е минималната щета, която велможите на Партията нанасят на събирания с труда на редовите български "труженици" държавен бюджет. Само в Мозамбик до края на 1989 управниците на НРБ вече са успели да закопаят като "перспективни инвестиции" 72 млн. долара, взети назаем от западни банки, както ставя ясно от изследването за външния дълг при комунизма на историка Мартин Иванов.


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
364
1
 
1
 
! Отговори
Anon преди 2 години
Ако се вярва на тези суми дори и само на порядък, то неравенството е било по-малко от 50 пъти (20,000лв на месец за най-имащите/540лв. средна заплата). Сега в една обикновена западняшка компания неравенството между шефа и средния работник е няколко стотин пъти.
363
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не се е променило. Партиите са мултимилионери на държавна издръжка. Те владеят държавата и бюджета. Охранителят на Живков управлява.
362
1
 
8
 
! Отговори
асд преди 2 години
Живков и сие си построиха частна държава и всички работеха за правешкия цар и принцесата му,който не беше съгласен изчезваше я в белене я някъде другаде,а овцете ги стрижеха постояно и те бяха повече от доволни.
361
5
 
11
 
! Отговори
Станимир преди 2 години
Социализма се махна и дойде Мафиотско - Олигархичният модел .. Явно на българина му харесва :) щом си преизбира 3 пъти СИК - аджия , Марешки , "патриоти " и т.н. Аз се чудя защо хората не протестират и нямат кауза .. Просто си харесват да ги крадът ..
360
12
 
21
 
! Отговори
Ъь преди 2 години
Крали. Тъъйй.
Да е имало окрадена банка? Не.
Да са ограбвали пенсионния фонд? Не.
Да са приватизирали предприятие в своя полза или срещу подкуп? Не.
Да са присвоили почивна база на дечица или завод и да са си направили частен хотел на нейно място? Не.
Да са източвали здравна каса? Не.
Да са разпродали електроразпределението срещу подкуп? Не.
Да са грабили чрез топлофикация, енерго или водоснабдяване? Не.
Да са ограбвали чрез частни съдебни изпълнители и колекторски фирми? Не.
Аматьори!
359
0
 
23
 
! Отговори
демократ преди 2 години
Прехода беше планиран от ДС. И добре изпълнен. Комунягите станаха новите капиталисти. Сега само едно ни оправя-на стадиона и национализация на всичко от червените капиталисти.
358
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измишльотини.
И истина да беше, сега пилеят далеч повече. Само от КТБ колко прибраха!
357
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
381,

Работех в авторитетно учреждение, в което висшистът започваше със 170 лв и можеше да достигне най-много до 210 лв основна заплата, ако не стане началник на отдел или по-голям шеф. Това беше в самия край на социализма, без последната година, когато инфлацията вече набираше скорост и изведнъж заплатите започнаха да растат, но стоките заизчезваха от магазините.
356
0
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 2 години
Кой ли днес живее добре? Най-учените? най -знаещите и можещите, или най-големите далаверджи, под някоя партийна шапка , в някои или нечии обръчи? Този, който произвежда и създава, или този, който преразпределя само...Този, който твърдо спазва принципите си, или този , който се нагажда като ветропоказател?Или този, на който най-голямото достоинство, е етническия произход, и с него оправдава всичко? 95% са в мизерия, по-голяма от тази, през соца.Роби, за парче хляб на себе си, и децата си.
355
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накъде вървиш бе драги? 25 години все комунисти сънувате, а гласувате за най-големите комунисти дето 25 години ви обират, ама то не става само със слушане на чалга и с политеческата експертиза на пияниците пред блока.
354
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вървим напред към светли бъднини, с популация от 5 милиона и раждаемост на шведите надхвърляща тази на българите. Вървим към бунището на историята.
353
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Връщайте си се назад в соцвремето, което толкова много обичате. Чао.
Ние ще вървим напред.
352
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти колко получавше и какво работеше, това искам да те питам аз?
351
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 378

Кой получаваше 350 лв бе, хахо?
Освен 25-годишните, тук четат и пишат и други. Имай срам!
350
3
 
11
 
! Отговори
До Bonjour преди 2 години
Като сумираш тези пари за храна и дрехи, безотчетните, заплатите и всичко друго, получавано даром (включително и безплатна прислуга, и безплатни пътувания по света за децата им), съпостави резултата с онова, което някогашното Царство България е отпускало на царското семейство от времето на Фердинанд и на Борис Трети. Изводът ще те смае.
Прибави и онова, което българските царици са давали на България от собствените си пари. А Людмила колко прахоса?

Французите биха ли търпели такова нещо?
349
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука едни 25 годишни пикль.овци се опитват да ми кажат колко съм чакал за кола и как с 350 лева заплата не се било живеело добре. Страшна изме.т стр новото поколение умни и красиви :)
348
1
 
5
 
! Отговори
Чети, бе! И мисли! преди 2 години
До Bonjour

Какви са възможностите на Франция и какви са нашите?
Имаш ли представа каква мизерия е имало през 50-те години в България, по времето, когато на членовете и кандидат-членовете на Политбюро, всяко тримесечие за храна и дрехи се е полагала сума, която разделена на броя на дните, е имала за резултат сума, по-голяма от средната заплата.Такава сума им се е полагала на ден!!!
След още няколко години, когато заплатата на повечето хора е 60-100 лв,бай Тошо има по 20 000 лв годишно безотчетни
347
2
 
11
 
! Отговори
MoX преди 2 години
С риск да повтоторя някой преди мен - свмейството Борисови, където расте бъдещия Вожд Бойко Борисов също е от привилегированите.
В мрежата ще намерите видеофилмчета от детството на ББ , заснети от самия Него, във време в което обикновените хора нямаха радио вкъщи.
И други неща нямаха, но за Избрания нямяне нямаше.
346
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тошко селски и Ян Бибиян на лозята.
345
0
 
17
 
! Отговори
До 362-Партиен член преди 2 години
Какви 350 -450 лева заплати бе момче .Това са директорски заплати.Нормалните се въртяха около 200 лева .Плюс минус 50лв. Запапочваше се с около 75 и стигаше до пенсионирането до 250 леваКма .Кой е взимал 400? Това е огромна заплата. /Изключвам летци и миньори/